“Bukan sebab rumah tidak selesa, tetapi…”- Pencerahan Ustazah Asma’ isu tidur lambak buat ramai buka mata, siap pesanan padu lagi

HARI raya adalah m0men paling bermakna di mana ahli keluarga berpeluang untuk berkumpul bersama, saling bermaaf-maafan dan mengukuhkan lagi ukhuwah sesama saudara.

Lebih-lebih lagi selepas lama t1dak bersua muka dalam temp0h yang panjang kerana penul4ran wab4k c0vld-19.

Apabila ramai-ramai berkumpul di kampung halaman, sudah pasti rumah ibu bapa penuh ses4k dengan adik beradik, ipar duai dan saudara mara, menyebabkan ada yang memilih untuk menyewa h0tel atau h0mestay.

Sekalipun trend ‘sewa h0tel ketika pulang ke kampung’ boleh dikatakan agak n0rmal, namun kadang kala ia menimbulkan tanggapan negat1f sesetengah pihak.

Namun pendakwah bebas, Ustazah Asma Harun menerusi satu hantaran di Faceb00k menghuraikan perkara berkenaan daripada sudut agama agar semua p1hak dapat memahami situasi dan bersikap berlapang dada.

kampung 1

‘Tidur lambak’ di kampung adalah perkara biasa apabila tibanya musim perayaan.

“Apabila tiba musim raya, 1su tidur di homestay atau h0tel akan jadi trending. Penuh berita mengenai 1su ini dan kebanyakannya menjurus kepada tanggapan neg4tif, sama ada daripada ibu ayah, adik-beradik atau saudara-mara.

“Maka ada yang mencemvh, pandang atas bawah atau cakap belakang. Cerita di sebalik beraya di kampung memang seron0k tapi sebenarnya mudah terpalit d0sa jika tidak diteliti sebaiknya.

“Jika banyak keluarga berhimpun dalam satu rumah, tidur berjemaah di ruang tamu sebab tak cukup bilik, maka akan berlaku pended4han aur4t ipar, sepupu atau biras semasa tidur.

asma

Ustazah Asma’ Harun melntarkan pandangannya mengenai 1su tidur di h0tel ketika pulang ke kampung dalam satu hantaran di Faceb00k.

“Bukan itu sahaja, bagi yang menyvsu badan lagi suk4r kerana mungkin tak sedar aur4tnya terded4h ketika sedang tidur selepas menyusvkan anak. Allahuakbar,” tulisnya.

Tambah Asma, berdasarkan pengalamannya sebagai se9rang perunding cara rumah tangga sebelum ini, ramai ibu bapa meng4du bahawa anak mereka terjeb4k dengan p0rn0grafi bermula dengan situasi sedemikian di kampung.

“Pada awalnya hanya ternampak sikit, kemudian datang keinginan untuk melihat dengan lebih banyak.

Bukanlah sebab rumah itu tidak selesa, tiada airc0nd, suasana kampung, dan lain-lain tetapi bagi menjaga m4ruah, aur4t dan pergaulan anak dan isteri.

USTAZAH ASMA’ HARUN

PENCERAMAH BEBAS

“Keadaan ini harus difahami 0leh semua pihak dengan berlapang dada. Sudah menjadi tanggungjawab buat seorang suami untuk memelihara m4ruah anak isteri.

“Sebelum ibu ayah berkata sesuatu yang mungkin akan timbulkan sal4h faham, walaupun dah dua tahun tak beraya dengan anak-anak, lama tak balik, maka fahami dulu situasinya kenapa.

“Bukanlah sebab rumah itu t1dak selesa, tiada airc0nd, suasana kampung, dan lain-lain tetapi bagi menjaga m4ruah, aur4t dan pergaulan anak dan isteri,” tulisnya.

Dalam masa yang sama terang Asma, si anak juga perlu memainkan peranan untuk menerangkan situasi sebenar kepada keluarga agar t1dak timbul salah faham.

“Anak-anak yang memilih untuk t1dak bermalam di rumah ibu bapa, perlulah berikan sebab yang berkaitan sy4rak, bukan kerana tidak selesa dan lain-lain, dib1mbangi akan membuatkan 0rang tua dan keluarga berjauh hat1.

2

Rumah ibu bapa di kampung menjadi medan anak, menantu dan cucu berkumpul sewaktu hari raya. Gambar hiasan

“Pada waktu selain rehat malam, maka sepatutnya perlu berada di rumah supaya b0leh berbakti dan menggembirakan hati 0rang tua dan keluarga.

“Janganlah jadi seperti tetamu pula, datang pada waktu makan atau waktu tertentu sahaja, sikap ini memanglah akan menyak1tkan hati banyak pihak.

“Tidur h0tel atau homestay asalnya t1ada masalah, tapi sikap kita yang bermas4lah,” terang Asma lagi.

Sehingga kini hantaran tersebut meraih lebih daripada 1,200 k0men dan 19,000 shares.

Sumber : mStar

Leave a Comment