“Bila dah kaya jangan lupa ibubapa”- [VIDEO] Pemuda pemurah kongsi luahan makcik ini buat ramai sebak

BIARPUN Ramadan telah melabuhkan tirai, namun kerja ker4s umat Islam melipatgandakan amalan di bulan yang mulia itu berbal0i.

Masing-masing berusaha dalam pelbagai cara untuk menambah baik amalan seperti memb4ntu masyarakat terutama g0l0ngan yang memerlukan.

T1dak terkecuali pemuda berusia 28 tahun, Muizzuddin Othman yang melakukan kerja amal dengan memberi sumbangan wang tunai pada dua malam terakhir Ramadan.

Bercakap kepada mStar, jejaka yang bekerja sendiri ini berk0ngsi kisah mengenai b4ntuan yang dihulurkannya kepada se0rang wanita yang ditemui di sebuah stesen bas di Kajang, Selangor.

“Dua hari sebelum raya, saya dan tiga rakan yang bern1aga berhajat nak beri bantuan dalam berk0ngsi rezeki di bulan puasa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Kami berpakat untuk buat kebajikan sekitar Kajang dengan memberi sumbangan kepada geland4ngan di tepi-tepi jalan. Sebelum ini pun kami ada buat misi b4ntuan untuk m4ngsa banjir.

“Masa kami sedang beri b4ntuan, ternampak seorang makcik duduk dekat stesen bas. Makcik tu macam t4k ada hala tuju jadi kami pun pergi tegur dia,” katanya ketika dihubungi.

Dia yang lebih mesra disapa Iz memperincikan semula kisah yang diceritakan semula 0leh wanita berusia lingkungan 50an itu.

Difahamkan, wanita itu telah berp1sah dengan suaminya dan mempunyai empat anak yang sudah berumah tangga.

anak lupa mak 5

Aktiviti kebajikan yang dilakukan Iz dan rakan-rakan pada dua malam terakhir Ramadan.

Menurut Iz, kata-kata yang diluahkan oleh makcik tersebut mervntun j1wanya dan seb4k apabila membayangkannya wanita itu seperti ibunya.

“Malam tu merupakan kali pertama kami jumpa dia dekat stesen bas. Mungkin makcik tu dalam perjalanan nak balik ke rumah dia.

“Dia beritahu yang anak-anaknya semua dah t4k ambil berat pasal dia sebab mereka duduk jauh. Mereka pun semua dah ada kerja jadi t4k duduk dengannya.

“Lepas kami bagi sumbangan tu, dia pesan ‘Bila dah kaya jangan jadi macam anak dia, j4ngan lupa ibu bapa’ tapi makcik ni tak ada cerita pula pasal anak dia bu4ng dia’,” katanya.

Menurut Iz, rakan n1aga lain menyatakan makcik berusia lingkungan 50an itu t1dak mempunyai pekerjaan tetap dan hanya mengambil upah membuat kerja-kerja mencuci di masjid.

anak lupa mak 3

Iz meluahkan rasa kes4l dengan sikap anak-anak yang mengab4ikan ibu bapa.

Malah, wanita yang memelvk Islam sejak 2017 itu hanya menyewa bilik di Sungai Besi, Kuala Lumpur yang turut menjana pendapatan dengan menju4l tisu.

Perk0ngsian vide0 mengenai wanita itu TikT0k ternyata mengundang seb4k dalam kalangan warganet.

“Ingatlah reda Allah terletak pada reda ibu bapa.”

Dia pesan ‘Bila dah kaya j4ngan jadi macam anak dia, j4ngan lupa ibu bapa’.

MUIZUDDIN OTHMAN

“Kita berjaya pun sebab d0a daripada ibu kita. Ingat ya h1lang ibu h1langlah d0a dari seorang ibu.”

“Saya teng0k pun sed1h. Allahuakbar. Seorang ibu boleh menjaga 10 anak, satu anak belum tentu boleh jaga se0rang ibu,” k0men beberapa netizen.

anak lupa mak 4

Antara k0men warganet.

Menurut Iz yang bern1aga rempeyek itu, adalah tidak wajar untuk anak-anak melayan ibu bapa mereka sedemikian rupa.

“Saya dengar luahan makcik tu sed1h jugalah. Tak patut biarkan 0rang tua kita macam tu. Sebagai anak kenalah ambil tahu fasal makan dan minum walaupun dah duduk berasingan.

“Lepas buat sumbangan amal malam tu, saya jadi s4yu. Ada hikmah kenapa Allah pilih saya dan rakan-rakan n1aga lain untuk bantu 0rang susah malam tu.

“Banyak yang saya belajar daripada mereka. Sem0ga amalan kita menjadi asbab kita ke syurrga. Impian saya bila dah berjaya nanti memang saya akan teruskan b4ntu lebih ramai lagi orang dalam kesus4han,” kata Iz.

Sumber : mStar

Leave a Comment