“ABANG raya ni balik planet mana?”- Guru bakat luar biasa k0ngsi cara lukis guna kaki

“ABANG raya ni balik planet mana?”

“Plut0,” demikian jawapan ‘selamba’ se0rang lelaki kepada pertanyaan se0rang pengikutnya di laman sos1al menerusi satu perk0ngsian vide0 menunjukkan dirinya se0lah-0lah melukis lapan p0tret serentak.

Bakatnya cukup luar baisa apabila kesemua p0tret itu dilakarkan dengan hanya menggunakan kedua-dua kakinya.

Bercakap kepada mStar, pelukis berkenaan, Mohd Saiful Baharom Shah berkata, lapan p0tret itu dihasilkan setelah sekian lama tidak membuat ‘c0ntent’ di laman sos1al.

Menurutnya, p0tret tersebut memaparkan wajahnya dan isteri, Roszalina Zainal Abidin serta enam anaknya, Muhammad Thaqif Rafiqin, 13; Muhammad Takhfif Razin, 10; Dhia Eryna Sofiya, 7, Dhia Alfhatunissa, 6, Dhia Naurah Khayal, 3, dan Dhia Naurah Khayra, 3.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya buat khas untuk raya kerana dah lama tak buat c0ntent. Ada juga yang bertanyakan saya ke mana lama mengh1lang sebab tak buat c0ntent.

“Lukisan yang dihasilkan menggunakan teknik see saw (j0ngkang jongkit) di mana ia dilukis bukan serentak tetapi bergiliran.

“Maksudnya jika lukis mata, maka semua p0tret dilukis mata terlebih dahulu barulah ke bahagian lain mengikut urutan. Setelah siap kesemua p0tret, maka video dilajukan (edit),” katanya yang berusia 39 tahun itu ketika dihubungi.

potret raya 3

Saiful Thaqif (belakang, dua kanan) bersama keluarga.

Anak kelahiran Kuala Kangsar, Perak ini memberitahu, bahan yang digunakan adalah pen marker berwarna hitam, merah dan biru.

“P0tret dilukis secara bergiliran menggunakan dua pen dilukis terlebih dahulu dan pen yang lain akan ditutup penutupnya supaya tidak terc0nteng. P0tret dilukis menggunakan kaki hingga siap.

“Temp0h menyiapkan kesemua p0tret selama seminggu bermula Ahad. Sehari mengambil masa sejam hingga dua jam,” ujarnya yang lebih dikenali sebagai Saiful Thaqif.

potret raya 5

P0tret raya keluarga Saiful Thaqif yang dihasilkan menggunakan kedua-dua kaki.

Menurut guru Pendidikan Seni di Sek0lah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Tajul Ariffin di Man0ng, Perak itu, saat paling mencabar untuk menyiapkannya adalah pada gambar n0mb0r satu dan n0mb0r lapan kerana kedudukan kedua-duanya paling hujung.

“Jadi kawalan pen menggunakan kaki kena lebih tumpuan. Walaupun t1dak berapa sempurna tapi berjaya disiapkan menunjukkan muka sendiri (gambar n0mbor satu).

P0tret dilukis secara bergiliran menggunakan dua pen dilukis terlebih dahulu dan pen yang lain akan ditutup penutupnya supaya tidak terc0nteng.

SAIFUL THAQIF

“Dalam bulan puasa ni kekangan masa sebab s0lat tarawih, jadi tak b0leh siapkan dalam sehari. Kemudian vide0-video tersebut akan dicantumkan menjadi satu, tapi masih menggunakan kedua-dua kaki sehingga siap,” tambahnya.

Mengenai sambutan Aidilfitri, Saiful Thaqif yang berpengalaman dalam bidang perguruan selama 15 tahun itu berkata, dia sekeluarga beraya di kampung isteri di Kampung Simpang 3 di Manong, pada 1 Syawal.

potret raya 4

Saiful Thaqif teruja beraya di kampung sempena Aidilfitri tahun ini.

“Dua tahun sebelumnya kami sekeluarga beraya di kampung saya di Kampung Senggang di Kuala Kangsar. Sebenarnya tiada 1su nak beraya di mana pun sebab jarak kampung isteri dan kampung saya t1dak jauh kerana dalam daerah sama di Kuala Kangsar.

“Aidilfitri kali ini sudah tentu saya excited nak jumpa adik-beradik, saudara-mara, anak-anak saudara untuk beraya bersama-sama kerana dah dua tahun t4k beraya bersama disebabkan P KP (Per1ntah Kawalan Pergerakan),

“Ada permintaan daripada adik-beradik dan saudara-mara (untuk melukis p0tret). Tapi saya ingat waktu raya saya t4k nak melukis, saya nak beraya,” ujarnya secara bersel0r0h.

Vide0 lukisan p0tret raya keluarga yang dik0ngsi Saiful Thaqif di aplikasi TikT0k meraih lebih 700,000 tont0nan.

Sumber : mStar

Leave a Comment