“Kalau 0rang teng0k vide0 pun b0leh menangis”- [VIDEO] KehiIangan ayah tiri cukup terasa, hadiah hari jadi mama pula buat ramai sebak

KEDATANGAN Aidilfitri disambut dalam suasana berbeza buat sebuah keluarga selepas keh1langan ‘her0’ mereka akibat c0vld-19 pada Julai tahun lalu.

Menurut Airisha Hanis Muhammad Afandy Chua, 21, dia dibesarkan oleh bapa t1ri, Allahy4rham Hamzah Dolmat Azhari Zainal Abidin sejak kecil, sekali gus menyifatkan pemergiannya satu keh1langan besar.

“Mama dah berp1sah dengan ayah kandung, jadi saya dibesarkan oleh ayah t1ri sejak berusia empat tahun. Saya dah anggap arw4h macam ayah sendiri.

“Setiap kali raya, ayah (Allahy4rham Hamzah) yang paling teruja. Tapi inilah tahun pertama berpuasa dan beraya tanpa insan tersayang dalam hidup saya dan keluarga.

“Ayah meningg4l dun1a akibat c0vld-19 di H0spital Ampang pada 10 Julai 2021, ketika umur 54 tahun. Ayah men1ngg4l dalam tidur. Masa tu kami sekeluarga turut dij4ngkiti c0vld-19,” ujarnya yang senang disapa Rish.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut anak b0ngsu daripada dua beradik itu, bulan suci Ramadan turut sunyi selepas pemerg1an bapanya, ternyata cukup berbeza dengan tahun-tahun sebelum ini.

“Kami belum puas lagi nak buat semua benda dengan ayah. Walaupun hanya ayah t1ri, ayah sayang kami macam anak kandungnya sendiri. Saya selalu kata yang saya tak dapat bayangkan puasa dan raya tanpa dia. Tapi kali ini, saya hadapi perasaan itu dengan rasa t4k percaya.

“Saya reda sebab Allah sayangkan ayah. Tapi alangkah indah kalau dapat raikan puasa dan raya dengan ayah. Teringat sebelum ni, mesti ayah akan ajak sahur di rest0ran mamak atau Mc Donald’s. Itu yang kami selalu buat setiap kali bulan puasa.

rish3

Kenangan… keluarga bersama arw4h (kiri).

“Arw4h banyak buka mata saya bahawa kasih sayang seorang ayah tu b0leh kita rasa walaupun bukan dar4h daging sendiri. Sampai bila-bila saya tak akan lupa jasa baik dan peng0rbanannya,” ujar Rish yang menetap di Rawang, Selangor.

Dalam pada itu, kedatangan 1 Syawal turut meruntun em0si apabila ia disambut pada hari ulang tahun kelahiran ke-47 ibunya, Maidzatul Akmar Mahajal Abidin.

Pada hari tersebut, Rish turut menghadiahkan sekeping lukisan memaparkan swaf0to ibunya bersama arw4h sebagai tanda kenang-kenangan untuk mereka sekeluarga.

Dalam hati, saya tertanya sekiranya hadiah lukisan ini memadai untuk mama. Tapi saya rasa itu gambar terbaik. Mama pun terus simpan lukisan itu dalam biliknya.

RISH

Video kejvtan hadiah penuh em0si itu dik0ngsi di aplikasi TikT0k sehingga meraih lebih 100,000 tontonan.

“Lukisan itu ditempah masa nak dekat raya. Baru saja siap pada Ahad lalu. Kebetulan hari lahir mama j4tuh pada hari raya pertama. Kali ini ayah t1ada untuk raikan bersama.

“Biasanya kami sekeluarga tak akan terlepas sambut hari lahir. Kali ini, saya bagi hadiah lukisan untuk mama. Kalau orang teng0k vide0 pun boleh menang1s, apatah lagi saya.

rish2

F0to kenangan mereka sekeluarga.

“Tapi dalam hat1, saya tertanya adakah hadiah lukisan ini memadai untuk mama? Tapi saya rasa itu gambar terbaik. Mama pun terus simpan lukisan itu di biliknya.

“Saya terharu dengan k0men netizen di TikT0k yang mend0akan arw4h. Terima kasih atas d0a semua. Sem0ga yang senasib dengan saya terus kuat walaupun tak b0leh nak kuat. Yang mana ada insan tersayang, bahagiakanlah mereka,” ujar lepasan dipl0ma perakaunan itu.

Sumber : mStar

Leave a Comment