“Dipakaikan baju, dia buang dan campak semua”- ‘Wasiat’ nenek berusia 84 tahun demi cucu istimewanya tersayang buat warganet tersentuh

DEMI kasih t1dak bertepi terhadap cucunya, wanita tua ini t1dak kisah menghabiskan s1sa usianya untuk menjaga ‘amanah istimewa’ yang ditinggalkan sejak lebih sedekad lalu.

Begitulah kisah se0rang nenek berusia 84 tahun sebagaimana yang dik0ngsikan 0leh aktivis kemasyarakatan, Natipah Abu.

Perk0ngsian Natipah mengenai nenek yang dikenali sebagai Tok Hindun menerusi satu hantaran di Faceb00k baru-baru ini, benar-benar menyentuh hati warganet.

“Nenek yang telah berusia 84 tahun ini tabah menjaga cucu kesayangannya yang aust1me sejak belasan tahun lalu.

“Cucu yang yat1m p1atu itu hakikatnya tak tahu apa-apa pun. Anak syurrga itu tidak b0leh bercakap walau sepatah dan tidak juga b0leh mengurus diri. Dipakaikan baju, dia buang dan campak semua.

“Al0ng sudah 27 tahun usianya. Mula-mula ayahnya meningg4l dun1a, kemudian ibu pula menyusul. Sejak itu Along dijaga sepenuhnya oleh Tok Hindun,” k0ngsi Natipah.

TOK 1

Sungguhpun kudrat nenek berusia 84 tahun ini t1dak segagah dahulu namun dia cuba menjaga Along sebaik mungkin.

Menurut Natipah, Tok Hindun menempatkan cucunya di sebuah bilik khas yang terp4ksa dikunci hampir sepanjang masa kerana b1mbang akan tindakannya yang agres1f.

“Waktu makan, Tok Hindun akan masuk ke dalam bilik dan suapkan Al0ng makan. Apabila hendak buang air, Along akan gunakan jamb4n cangkung di hujung bilik itu.

“Walaupun bilik ini da1f tapi sangat bersih. Tiada bau yang kurang menyenangkan pun daripada tubuh Along, bukti Al0ng dijaga rapi oleh Tok Hindun.

“Betul Tok Hindun kurvng Along di bilik itu. Betul Tok Hindun pasang mangga sebesar penumbvk di tingkap yang menjadi pintu masuk Al0ng ke ruang tengah rumah.

KOMEN

Antara k0men netizen yang turut tersentuh dengan kisah Tok Hindun.

“Sebab kalau Al0ng terlepas keluar, Al0ng akan berlari tanpa mengenal bah4ya. Along pernah terlepas keluar dalam keadaan b0gel. Bukan mudah untuk mengej4r Along. Kudrat Along sangat luar biasa jika dibandingkan dengan Tok Hindun,” tulisnya lagi.

Tambah Natipah, sesuk4r manapun tugas menjaga Along, Tok Hindun tidak pernah meningg4lkan cucunya bersendirian sejak diamanahkan ke tangannya.

“Along la ny4wa Tok Hindun. Setiap malam Along dibawa keluar dari bilik khas dan Along akan tidur dengan nyenyaknya sebelah T0k Hindun.

“Tak pernah sekali-kali Along mengas4ri Tok Hindun jauh sekali menceder4kan orang tua itu,” k0ngsi Natipah.

Walaupun bilik ini da1f tapi sangat bersih. Tiada bau yang kurang menyenangkan pun daripada tubuh Along, bukti Al0ng dijaga rapi oleh Tok Hindun.

NATIPAH ABU

AKTIVIS MASYARAKAT

Cerita Natipah yang sudah lebih 10 tahun berkecimpung dalam lapangan kebajikan dan kemanusiaan, dia t1dak pernah missed berkunjung ke rumah nenek tua itu setiap kali Ramadan untuk menyampaikan b4ntuan berupa barangan makanan dan wang tunai buat meringankan beban.

Namun kunjungannya ke rumah Tok Hindun di Kampung Kuala Lesong, Kuala Ketil, Kedah baru-baru ini nyata membuatkan hatinya seb4k apabila wanita tua itu se0lah-0lah meningg4lkan ‘wasiat’ kepadanya.

“Barangkali Tok Hindun cukup sedar, lambat laun dia harus pergi meningg4lkan Along. ‘Kalau ku m4ti, mu ambiklah Mat Pizi ni, bel4 bagi el0k tang (di) mana-mana’.

“Seb4k Kak Pah apabila Tok Hindun pesan begitu. Selama ni, tak pernah pun Tok cakap begitu. Kak Pah faham maksud Tok Hindun. Tok Hindun mahu Al0ng dihantar ke rumah kebajikan. Saya mengangguk,” k0ngsinya.

NATIPAH

Natipah (depan) sudah berkecimpung dalam lapangan kebajikan dan m1si kemanus1aan sejak lebih 10 tahun lalu.

Jelas Natipah, dia akan cuba menunaikan pesanan Tok Hindun sebagaimana yang diamanahkan demi kesel4matan dan kes1hatan pemuda tersebut.

“Sekurang-kurangnya ada r4watan jika di rumah kebajikan. InsyaAllah jika waris yang lain bersetuju,” katanya.

Sehingga kini perk0ngsian Natipah meraih sehingga melebihi 2,100 shares di Faceb00k.

Sumber : mStar

Leave a Comment