“Takkan perkara baik pun nak kec4m”- Pu Syed tolong Jawab status pendapatan Janna Nick

NIAT baik pelak0n Janna Nick untuk membina sebuah pusat tahfiz dan anak yat1m mengundang pert1kaian dalam kalangan netizen.

Mereka mempert1kaikan sama ada b0leh atau tidak Janna meneruskan niatnya itu dengan menggunakan duit hasil titik peluhnya sebagai anak seni.

Menjawab pers0alan tersebut, pendakwah bebas PU Syed atau nama sebenarnya Syed Mohd Bakri Syed Ishak, 40, berkata bahawa manusia t1dak berhak menilai tentang halal dan har4m pendapatan seseorang.

Sumber : mStar

Malah, PU Syed menyok0ng tindakan aktres itu dalam melakukan amal kebajikan sebegini.

“Pertamanya kita patut bersyukur gol0ngan artis mula sedar untuk membuka tempat pengajian al-Quran. Nabi Muhammad SAW ada menyebut sebaik-baik kamu adalah 0rang yang belajar dan mengajar al-Quran. Orang yang membina tempat juga termasuk dalam gol0ngan tersebut.

“Asasnya dia buat kerana Allah dan bukan untuk mendapat nama. Dia juga membuka peluang kepada masyarakat untuk menyumbang dan mengumpul pahala.

“Bukan bidang kita untuk mempert1kaikan hasil kerja dia. Niat dia hendak buat perkara itu sangat baik dan kita harus beri sok0ngan. Sem0ga niat tersebut akan mengubah hidup dia dan juga sahabat-sahabat yang lain,” katanya kepada mStar.

Kita kini hidup dalam masyarakat netizen yang mudah mengeluarkan fatwa tanpa ilmu

Terdahulu, Janna, 27, berk0ngsi satu hantaran di laman Instagram miliknya bertanya pendapat 0rang ramai adakah duit hasil kerjanya selama ini adalah satu sumber yang haram.

Sebelum ini, Janna meluahkan hasrat untuk membina sebuah pusat tahfiz yang diberi nama K0mpleks Tahfiz & Anak Yat1m Nurul Jannah di Kampung Bukit Kechil, Simpor, Kedah.

Melihat kepada k0men-k0men negat1f terhadap usaha tersebut, PU Syed berharap agar netizen bertenang dan bersikap lebih matang.

“Kita kini hidup dalam masyarakat netizen yang mudah mengeluarkan fatwa tanpa ilmu. 0rang hanya menilai daripada latar belakang seseorang itu dan b0leh bercakap apa sahaja daripada sudut zahir.

Janna bertanya pendapat ramai tentang sumber pendapatan sebagai artis.

“Mungkin perbuatan Janna ini untuk berhijrah dan dia sebagai se0rang public figure b0leh menarik ramai lagi 0rang untuk melakukan perbuatan yang sama.

“Kepada netizen… bawalah bertenang. Kalau benda buruk nak kec4m, takkanlah perkara baik begini pun nak kec4m juga.

“Kita kena berfikiran matang. Apa yang dia nak lakukan adalah perkara halal. Melahirkan 0rang-0rang yang menghafal al-Quran itu adalah besar ganjarannya,” jelasnya.

“L0nggarkan Sedikit Pakaian, Kes1an Dekat Abang Dan Adik Tahfiz” – Netizen Tegur Cara Berpakaian Janna Nick

Sebelum ini, pelak0n dan penyanyi p0pular, Janna Nick ada berk0ngsikan kepada peminat mengenai perancangannya untuk membina sebuah pusat tahfiz di di Kampung Bukit Kechil, Simpor, Kedah.

Memilih L0kasi Di Tempat Membesar

Menurut perk0ngsian di Harian Metro, Janna memilih l0kasi di Kampung Bukit Kechil kerana di situ merupakan tempat dia membesar selain memberi kepercayaan penuh kepada AJK masjid yang sememangnya ahli keluarga sendiri.

Janna berkata, pusat tahfiz yang diberi nama K0mpleks Tahfiz & Anak Yat1m Nurul Jannah itu menelan k0s kira-kira RM6 juta.

Berk0ngsikan Perkembangan Pusat Tahfiz

Meninjau di Instagram Janna, kelihatan Janna ada membuat lawatan ke tapak pembinaan pusat tahfiz yang merupakan tempat kelahirannya itu.

Menurutnya lagi, setakat sekarang k0s yang sudah dikeluarkan berkat sumbangan 0rang ramai adalah RM400,000 meliputi pembel1an tanah seluas kira-kira 8,000 meter persegi dan tambak tanah.

Netizen Tegur Cara Berpakaian

Di ruangan k0men, kelihatan netizen mengucapkan syukur dan mendoakan supaya pr0ses pembinaan pusat tahfiz tersebut berjalan dengan lancar.

Namun ada juga netizen yang menegur cara pemakaian Janna yang dikatakan sedikit ket4t ketika membuat lawatan tersebut dan agak tidak sesuai dengan situasi.

Sekadar inf0, menurut Janna, sebaik sasaran kutipan dicapai pusat tahfiz dan anak yat1m itu dijangka siap dalam temp0h dua tahun.

Biodata

1. Pemilik nama penuh Nurul Jannah binti Munir.

2. Lahir pada 1 Jun 1995 di Sungai Petani, Kedah, Malaysia. Berumur 24 tahun (2019).

3. Berketinggian 1.65 meter.

4. Anak kedua daripada empat adik-beradik. Abangnya, Mohamad Firdaus, manakala dua adik perempuannya ialah Nurul Balqish dan Nur Iris Rose Sofiea.

5. Sepupunya, Adam Lee juga merupakan pelak0n.

6. Berdar4h kacukan Cina, Pa1istan dan Thai.

7. Sewaktu kecil, beliau pernah tinggal di Amsterdam, Belanda selama tiga tahun.

8. Kediamannya kini terletak di Kuala Lumpur.

9. Memulakan karier seni di usia sekitar 5 hingga 7 tahun sebagai m0del iklan k0mersial dan video korporat.

10. Bekas pelajar Maktab Rendah Sains MARA Pendang, Sek0lah Menengah Kebangsaan Convent Bukit Nanas dan Sek0lah Menengah Kebangsaan Danau Kota.

11. Sewaktu zaman persek0lahannya, beliau aktif dalam pasukan sorak serta gemar memasuki pertandingan nyanyian.

12. Berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

13. Pernah ditawarkan menyambung pengajian di Universiti Teknologi Mara (UiTM), Arau, Perlis, namun menolak kerana ingin memberikan tumpuan kepada kerjaya lak0nan yang diceburi.

14. Mula aktif dalam dunia hiburan sejak tahun 2012.

15. Merupakan pelak0n, model, penyanyi dan pengacara.

16. Lak0nan pertamanya menerusi telefilem Cinta Vlog, membawa peranan sebagai Risa, watak pembantu di sisi teraju utama, Aliff Aziz dan Wawa Zainal.

17. Pernah membintangi filem Kimchi Untuk Awak dan Kerja Kahwin. Juga telefilem, antaranya Sayang Suria, Mek Kelate, Tangisan Izara, Di Pintu Syurga, Trauma dan Enam.

18. Termasuk drama Jod0h, Kasih Berbisik, Syurga Nur, Kau Aku Kita, Jawatankuasa Kampung Kalut (J.K.K.), Biar Aku Jadi Penunggu, My Coffee Prince, Isteri Untuk Diiktiraf dan banyak lagi. Tidak ketinggalan teater Z0mbie La La La.

19. Pemegang trofi Aktres Pilihan (drama Kau Aku Kita) dan Pasangan Pilihan (bersama Saharul Ridzwan) di Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur 2016, Pelakon TV Wanita Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke-30, Pelakon Wanita Sensasi di Anugerah Telen0vela 2017 dan Aktres Pilihan (drama Biar Aku Jadi Penunggu) di Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur 2018.

20. Sebagai penyanyi, beliau memperjuangkan genre muzik P0p dan R&B.

21. Pernah merakamkan single Mungkin Saja (OST Suami Tanpa Cinta) dan Akan Bercinta (OST My Coffee Prince).

kredit: mstar, https://murai.my/

Sumber :  Trending Sangat

Leave a Comment