“Vellfire ‘tahan’ kereta terbak4r mengundur”- [VIDEO] tindakan pemandu kereta ini undang pujian ramai selamat 5 sekeluarga

MACAM dalam filem!

Begitulah detik mencem4skan yang dilalui sebahagian pengguna jalan raya apabila sebuah kereta terbak4r di jalan menghala ke Genting Highlands, Pahang.

Menerusi vide0 yang kini tular di media sos1al, sebuah kereta jenis Hyundai Elantra terbak4r.

Video yang dimuat naik 0leh pengguna TikT0k @kas_man88_tks pada Isnin merakamkan 0rang awam memad4mkan kebak4ran menggunakan pemadam api.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Lebih mencem4skan apabila satu lagi vide0 menunjukkan kereta yang terbak4r itu secara tiba-tiba mengundur ke belakang menuruni bukit.

Suasana pan1k itu membuatkan pengguna jalan raya cuba bergerak bagi mengelakkan terkena kereta berkenaan.

kereta terbakar genting 4

Kereta yang terbak4r mengundur menuruni bukit.

Kereta warna putih yang terbak4r itu kemudian berhenti selepas mel4nggar sebuah kenderaan lain jenis Toyota Vellfire.

Video kedua dimuat naik 0leh seorang pengguna TikT0k @ren.pmx, yang dirakamkan daripada pandangan atas, dipercayai dari kereta kabel untuk ke pusat peranginan itu.

Menerusi ruangan k0men, rata-rata netizen menghargai b4ntuan 0rang awam yang cuba memadamkan kebak4ran.

Malah, mereka turut berterima kasih kepada pemilik kereta T0toya Vellfire kerana ‘menahan’ kereta yang terb4kar, sekali gus mengelakkan daripada ins1den yang lebih burvk berlaku melibatkan pengguna jalan raya lain.

kereta terbakar genting 3

Orang awam memb4ntu memadamkan keb4karan.

“Nasib baik ada peti ais tol0ng tahan.

“Vellfire, peng0rbananmu tidak didendang. Ketika api marak memb4kar, namun dirimu teguh bertahan demi sekelum1t rasa, tengah bersajak ke tu?

“Vellfire is reda.

Vellfire, peng0rbananmu tidak didendang. Ketika api marak membak4r, namun dirimu teguh bertahan demi sekelumit rasa.

NETIZEN

“Vellfire handle fire very well (Vellfire mengendalikan ap1 dengan sangat baik).

“Vellfire juga yang tol0ng, good j0b abang long,” demikian antara komen-komen netizen.

Dalam pada itu, pengguna TikTok @kas_man88_ yang memuat naik vide0 pertama memaklumkan bahawa kesemua m4ngsa yang menaiki kereta terbak4r itu selamat.

“Orang selamat, laki bini ada tiga anak kecil. Kasihan nak bercuti kena mus1bah. Sem0ga abang tu sihat selalu,” katanya.

kereta terbakar genting 1

Antara k0men netizen.

Sementara itu, lima sekeluarga dilap0rkan tersel4mat selepas kereta dinaiki terbak4r di Kilometer 2.9, jalan naik ke Genting Highlands pada Isnin.

Pegawai Perhubungan Awam Jabatan B0mba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang, Zulfadli Zakaria mengesahkan pihaknya menerima lap0ran berhubung kejadian itu.

Menurutnya, bomba menerima lap0ran berhubung kejadian pukul 1.44 tengah hari sebelum lima anggota bersama dua jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Genting Highlands ke lokasi untuk b4ntuan.

“Ketika angg0ta tiba di l0kasi mendapati sebuah kereta jenis Hyundai Elantra terbak4r dan menggel0ngsor turun kira-kira 100 meter dalam keadaan api sedang marak.

“0perasi pemadaman menggunakan dua aliran h0s bantu mula dibantu hos dari Unit Kebak4ran Genting Highlands,” katanya melalui kenyataan pada Selasa.

Zulfadli berkata, kebak4ran berjaya dipadamkan namun kereta tersebut musn4h hampir 80 peratus.

“Pasangan suami isteri dan tiga anak yang menaiki kereta tersebut selamat dan punca kebak4ran masih dalam s1asatan,” ujarnya

Sumber : mStar

Leave a Comment