“terkejut 25 jam stuck dalam kereta”- dapat air percuma dari keluarga Terengganu ini ibarat rezeki yang sangat berharga

SEPANJANG minggu pertama Syawal baru-baru ini, media s0s1al meriah dengan perk0ngsian warganet mengenai pengalaman masing-masing yang tersekat dalam keses4kan jalan raya gara-gara ramai yang pulang ke kampung menyambut hari raya.

Pelbagai kisah disajikan, yang mana ada yang tersadai berbelas-belas jam lamanya di atas jalan raya sebelum selamat tiba ke destinasi yang dituju.

Pendek kata, penangan Aidilfitri pada tahun ini sememangnya begitu ‘epik’ dan t1dak akan dilupakan sehingga bila-bila.

Sal4h satu perk0ngsian yang mengundang perhatian netizen adalah tindakan sekumpulan remaja bersama se0rang wanita pertengahan usia yang sanggup menunggu di tepi jalan untuk mengagihkan minuman kepada pengguna jalan raya yang terperangkap dalam kesesakan lalu lintas.

Vide0 tersebut yang dimuat naik 0leh seorang pelayar di akaun TikT0k menjadi tular sekali gus mengundang pujian ramai.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Berk0ngsi cerita dengan mStar, gadis bernama Asyura Najiha Mohd Zamri berkata vide0 tersebut dirakam ketika dia dan keluarganya sedang dalam perjalanan dari Kelantan menuju Shah Alam, Selangor, pada Sabtu.

“Kami asalnya beraya di Perak kampung sebelah mak. Beraya sehari saja sebab nak hantar adik ke asrama penuh di Tanah Merah, Kelantan.

“Hari Sabtu pukul 5.30 pagi kami bert0lak ke Kelantan dari Perak dan ambil masa dalam empat jam nak sampai. Kemudian sambung perjalanan untuk pulang ke Shah Alam guna laluan Pasir Putih, Jertih, Permaisuri, Setiu untuk ke Lebuh Raya Pantai Timur.

asyura 2

Asyura (kanan, depan) dan keluarganya menempuh perjalanan selama 25 jam gara-gara jalan raya ses4k teruk.

“Waktu sebelum masuk highway pun dah hadap jam. Lama betul sampaikan lap4r dan bila singgah stesen minyak nak beli makanan, kena beratur bel1 sebab terlalu ramai.

“Masa lalu bandar Permaisuri, tiba-tiba ada 0rang dekat tepi jalan bagi air free. Satu family terkejvt. Memang lapar dan dah4ga sangat waktu tu. Baik betul 0rang Terengganu,” ujarnya.

Senang disapa sebagai Asyura, gadis ini berkata dia memuat naik video yang sempat dirakam di aplikasi TikT0k, ketika anak-anak muda tersebut memberikan air percuma.

Tanpa disangka, vide0 tersebut tular di media sos1al sehingga salah se0rang anak muda tersebut menghubunginya menerusi Direct Message di laman Instagram.

asyura 1

Asyura membuat perk0ngsian video di laman TikT0k sebagai tanda penghargaan dan terima kasih.

“Kata pemuda bernama Tuan Muhammad Ikram Tuan Othman, ibunya, Nor Hazani Hassan adalah pen1aga di medan selera dekat tepi jalan kami lalu tu.

“Katanya, memang dari raya ketiga lagi ibunya selalu bagi air untuk 0rang yang tersekat dalam keses4kan trafik. Dia ada pelawa nak belanja makan di gerai ibunya kalau bila-bila saya ke pantai timur lagi.

“Kalau tak kena hadap jam, InsyaAllah ada rezeki saya lalu situ lagi,” ujar anak ketiga daripada lima adik beradik ini sambil bersel0roh.

Saya dah lebih tiga tahun tak balik kampung atau ke luar negeri. Agak terkejvtlah sampai 25 jam stuck dalam kereta.

ASYURA NAJIHA MOHD ZAMRI

Tambah Asyura, dia sekeluarga akhirnya selamat tiba di Shah Alam pada pukul 7 pagi kees0kannya selepas menempuhi perjalanan selama 25 jam.

“Saya dah lebih tiga tahun tak balik kampung atau ke luar negeri. Agak terkejvtlah sampai 25 jam stuck dalam kereta.

“Kami sekeluarga ucapkan jutaan terima kasih dekat family Puan Nor Hazani sebab sudi men0long orang-orang yang terper4ngkap dalam kesesakan.

“Sem0ga Allah kurniakan rezeki yang halal, berkat dan melimpah ruah kepada puan sekeluarga, rakan-rakan serta penduduk kampung di situ,” katanya lagi.

Mengenai dirinya, Asyura berkata dia kini merupakan se0rang kerani di sebuah firma guaman di Petaling Jaya.

asyura

Asyura menghasilkan karya seni sebagai mengisi masa lapang.

“Dalam masa yang sama, saya menju4l ‘tote bag’ hasil karya lukisan sendiri sejak tahun lalu.

“Saya nak jadi artist atau kartunis tapi hakikatnya ramai orang t4k hargai kerja seniman di Malaysia. Saya habiskan masa semalaman atau hampir sebulan painting tapi masih ada 0rang c0mplaint pasal h4rga artwork saya.

“Kadang rasa macam t4kut nak kejar cita-cita sebab rakyat Malaysia sendiri tak hargai, padahal seni banyak memb4ntu industri-industri di Malaysia,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment