“Kita memang sayangkan anak kita,”- Terkejut teng0k hiasan di kubvr, se0rang Pendakwah beri teguran semua

PEMERG1AN insan tersayang sememangnya meningg4lkan kesan mendalam buat ahli keluarga yang masih hidup.

Walaupun umat lslam dituntut untuk re4a dengan qada dan qadar, namun tidak dapat dinafikan perasaan rindu pasti sesekali bertandang jua.

Justeru bagi menghilangkan rasa rindu yang t1dak berpenghujung kepada yang sudah tiada, setiap individu mempunyai cara tersendiri selain memanjatkan d0a kepada Yang Maha Esa.

Namun satu perk0ngsian yang tul4r di media sos1al baru-baru ini nyata mengejvtkan warganet.

Mana tidaknya, p0sting tersebut memaparkan sebuah kawasan tanah perkubvran Islam yang menempatkan jen4zah kanak-kanak ‘meriah’ dengan pelbagai jenis permainan yang diletakkan di atas pus4ra.

Tindakan tersebut dianggap lebih kepada meletakkan ‘perhiasan’, selain ia juga cara sesetengah ibu bapa mengh1langkan rindu kepada anak masing-masing yang sudah men1ngg4l dun1a.

KUBUR 1

Sebuah perkubvran kanak-kanak di negara jiran yang ‘meriah’ dengan mainan kanak-kanak.

Bagaimanapun, perkara tersebut mendapat perhatian se0rang pendakwah bebas yang dikenali sebagai Ustaz Azmi Abdul Samad.

B1mbang perkara sedemikian dijadikan ‘budaya’, pendakwah bebas berkenaan tampil membuat teguran dan meminta agar mana-mana individu yang pernah berbuat demikian agar segera sedar.

“Baru-baru ini, saya singgah di satu perkubvran. Saya amat terkejvt apabila melihat kawasan perkuburan kanak-kanak Islam, ada yang meletakkan mainan, kereta-kereta, anak p4tung di sisi perkubvran-perkubvran demikian.

“Kita memang sayangkan anak kita, apatah lagi yang meningg4l dun1a itu bayi atau belum bal1gh. Namun kita tidak boleh mengikuti cara pemikiran atau gaya hidup 0rang-orang bukan lslam,” katanya menerusi satu klip vide0 yang dikongsi di aplikasi TikT0k.

Kita berd0a kepada Allah agar kita dapat bertemu dengan mereka di syurrga kelak dan bukan dengan meletakkan mainan-mainan tersebut di kubvr mereka.

USTAZ AZMI ABDUL SAMAD

PENDAKWAH

Sebaliknya tambah beliau, apa yang boleh dilakukan 0leh ibu bapa sebagai tanda sayang atau merindui insan yang telah pergi adalah dengan mengirimkan d0a kepada tuhan.

“Sebagaimana menurut hadis, telah bersepakat para ulama, sekiranya ada di antara bay1 atau kanak-kanak yang belum baligh meningg4l dun1a, nescaya tempat mereka adalah dalam syurrga.

“Kita berd0a kepada Allah agar kita dapat bertemu dengan mereka di syurrga kelak dan bukan dengan meletakkan mainan-mainan tersebut di kubvr mereka.

“Hentikanlan perbuatan sedemikian. Jangan jadi satu trend baru di mana kita letak mainan dan sebagainya di sisi perkubvran anak-anak,” ujarnya lagi.

KUBUR 2

Antara k0men netizen terhadap perk0ngsian vide0 Ustaz Azmi.

Bagaimanapun difahamkan, vide0 tersebut dirakam di sebuah tanah perkubvran Islam di Singapura.

Sementara itu menjengah ke ruangan k0men, rata-ratanya menyok0ng pandangan yang diutarakan oleh pendakwah berkenaan.

“Manusia dah semakin jauh daripada aj4ran agama. Terima kasih kerana ustaz menegur.

“Di Malaysia belum ada… m0ga jadi iktibar dan pengajaran buat kita semua.

“Masyarakat kita semakin par4h… ada-ada saja perkara yang mencairkan akidah,” demikian antara k0men netizen pada perk0ngsian video tersebut.

Sehingga kini vide0 berkenaan meraih sehingga melebihi 70,000 jumlah tont0nan di TikT0k.

Sumber : mStar

Leave a Comment