Rider nekad juaI ‘m0t0r cari makan’ demi isteri nak bersaIin, buat ikIan di grup FB tak siapa nak beIi tapi Allah ganti rezeki lain

TUNTUTAN hidup ketika zaman pasca c0vld-19 sememangnya penuh dengan cabaran lebih-lebih lagi apabila kebanyakan individu h1lang pekerjaan dan sumber pendapatan lantaran situasi ek0nomi yang merudvm.

Walaupun sudah lebih dua tahun berlalu sejak p4ndemik menyer4ng, namun impak yang ditinggalkan begitu besar apabila masih ramai lagi individu terp4ksa melakukan pelbagai pekerjaan alternatif untuk kelangsungan hidup.

Tidak terkecuali lelaki ini yang turut terkesan sehingga menyaksikan kerjayanya berubah daripada bidang pengurusan kepada se0rang pekerja penghantar makanan (rider).

Bergelar se0rang rider sepenuh masa sejak lebih setahun lalu untuk menyara isteri dan se0rang anak, kini dia perlu bekerja lebih keras kerana bakal menimang cahaya mata kedua t1dak lama lagi.

Justeru, lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Zai akhirnya tekad mahu menju4l satu-satunya mot0sikal miliknya sebagai persediaan untuk menyambut kelah1ran anak kedua.

“Jika ikut rasa hat1 berat juga nak lepas m0tor yang menjadi salah satu daripada punca rezeki. Sebagai se0rang ketua keluarga saya mengambil keputusan untuk menju4l motor sebagai salah satu cara untuk mendapatkan tunai segera.

motor 2

Hebahan yang dilakukan 0leh Zai di grup Faceb00k Grabrider sebagai salah satu ikhtiarnya.

“Ia sebagai usaha dan saya segan untuk meminta-minta… wang itu bagi menampung k0s h0spital yang perlu disediakan sebagai dep0sit kelahiran caes4rean sebanyak RM3,000.

“Tujuan persediaan ini adalah sebagai satu langkah saya untuk menerima sebarang keputusan yang tidak dijangka, disebabkan anak pertama dilahirkan secara caes4rean kerana k0mplikasi uri menutup laluan bay1 keluar.

“Dokt0r pakar ada menasihatkan supaya buat persediaan kemungkinan untuk emerg3ncy caes4rean kali kedua, jika isteri ada k0mplikasi yang tidak dijangka,” cerita Zai kepada mStar.

Menurut Zai yang berusia dalam lingkungan 30an, isterinya yang merupakan se0rang suri rumah sepenuh masa dijangka bersalin pada bila-bila masa, walaupun tarikh jangkaan adalah hujung Mei.

motor 1

Zai mengakui berat hat1 melepaskan mot0r yang menjadi punca rezekinya namun dia memilih untuk berk0rban demi keluarga.

“Tentu ramai tanya mengapa terlalu mah4l k0s caes4rean. H0spital Putrajaya salah satu h0spital yang separuh kerajaan, tidak seperti h0spital awam yang lain sememangnya sepenuhnya di bawah ker4jaan.

“Jika ada peluang ke h0spital awam, maka saya sudah pasti akan pergi, namun keadaan tidak mengizinkan apabila H0spital Putrajaya dijadikan sebagai h0spital rujukan untuk kes1hatan isteri,” kata Zai sambil menambah, isterinya turut memb4ntu mencari pendapatan sampingan dengan menju4l kuih serta biskut raya.

Menurut Zai, dia hanya bertawakal dan menyerahkan segalanya kepada Allah selepas membuat keputusan untuk menju4l satu-satunya mot0sikal yang menjadi punca rezeki.

Namun siapa sangka, hebahan yang dibuat di gr0up Faceb00k Grabfood Rider Malaysia sebagai salah satu usahanya untuk menju4l mot0sikal, mengundang reaksi yang tidak disangka-sangka daripada warganet.

Harta benda boleh datang dan pergi akan tetapi perkara yang membuatkan saya sanggup berk0rban adalah harta atau aset yang mana h1lang tidak berganti.

ZAI

“Selepas saya membuat hebahan, banyak k0mentar termasuk kata-kata semangat serta d0a-d0a agar dimudahkan urusan kami sekeluarga.

“Setakat ini, masih belum ada pembel1 yang mahu membel1 mot0r saya itu, akan tetapi kemurahan hati rider-rider dalam gr0up GrabF00d membuatkan saya menitis air m4ta.

“Bagaimana 0rang yang saya tidak kenali datang membantu sama ada memberikan sumbangan atau d0a tetap begitu bererti bagi saya,” ujarnya lagi.

Bagi Zai, dia t1dak melihat keputusannya menju4l mot0sikal sebagai peng0rbanan besar sebagai se0rang ketua keluarga.

motor 3

Antara k0men-k0men yang membuatkan Zai begitu seb4k.

“Harta benda b0leh datang dan pergi akan tetapi perkara yang membuatkan saya sanggup berk0rban adalah harta atau aset yang mana h1lang tidak berganti.

“Sebenarnya pada 2021, isteri telah disahkan meng4ndung. Allah memberi pinjam zur1at itu untuk tiga bulan sahaja, namun Allah menggantikan dengan anak yang ada dalam k4ndungan sekarang ini.

“Apabila terkenangkan peristiwa ini membuatkan kami sekeluarga sed1h dan disebabkan ini juga membuatkan saya berani untuk menju4l mot0r saya demi anak yang dinantikan.

“Untuk akhir kalam, saya sangat berterima kasih kepada rider dan masyarakat di luar yang masih memb4ntu walau sedikit tetapi sangat bererti untuk kami sekeluarga,” akhirinya.

Sumber : mStar

Leave a Comment