Emas 916 Iuntur warna! Cangkuk geIang tukar jadi putih… PenjuaI saIahkan l0syen, ramai puIa tak puas hati

BARANG kemas merupakan perhiasan berh4rga bagi kaum wanita selain menjadi simb0l kekayaan pada si pemakai.

Secara saintifik, emas merupakan l0gam lengai yang mempunyai ketumpatan paling tinggi serta sel4mat kerana ia tidak mudah bertindak bal4s dengan unsur lain atau bahan k1mia seperti as1d dan alkali pekat.

Berbanding l0gam lain, ia akan hancvr atau larut apabila dicampurkan dengan bahan pelarut.

Maka t1dak hairanlah, barang kemas p4lsu b0leh dikesan menerusi beberapa kaedah termasuk pengujian menggunakan as1d.

Terbaharu menerusi hantaran di media s0sial, se0rang wanita meluahkan rasa terkejvt apabila barang kemas yang baharu dibel1 tiba-tiba bertukar warna menjadi putih.

Seorang wanita meluahkan perasaannya di Facebook selepas barang kemas anaknya luntur warna.

Se0rang wanita meluahkan perasaannya di Faceb00k selepas barang kemas anaknya luntur warna.

“Saya ‘mer0yan’ hari ini. Pada 26 April bel1 gelang anak, hari ini baru perasan gelang yang saya bel1 tu di bahagian cangkuknya bertukar warna jadi putih.

“B0leh teng0k pada gambar… ada yang pernah jadi macam ini ke? (Warna) Emas 916 boleh hilang jadi putih… emas ke bukan emas?” luahnya penuh sangsi di Faceb00k.

Menurutnya lagi, barang kemas tersebut dibel1 di sebuah kedai terken4l di sekitar Lembah Klang.

“Ini kali pertama saya bel1 emas daripada kedai tu, kedai agak terken4l juga di Kuala Lumpur dan Selang0r. Saya WhatsApp untuk c0mplaint dan mereka suruh datang untuk repair.

Emas tulen tidak mudah luntur warna.

Emas tulen t1dak mudah luntur warna.

“Apabila saya tanya kenapa kualiti rendah macam tu, mereka jawab ‘kadang pakai l0syen b0leh jadi macam tu, nanti bila bak4r balik dia akan keluar warna kuning asal… akak (kakak) ada pakai perfume di situ?’.

“Apabila dengar dia cakap macam tu saya mula terfikir bahawa ini bukan perhiasan t1ruan dari Bangk0k atau K0rea yang yang ada p4ntang lar4ng tentang l0syen dan perfume. Ini emas 916,” luahnya lagi.

Bvntu dengan apa yang terjadi, wanita berkenaan mendapatkan pandangan 0rang ramai tentang apa yang wajar dilakukannya.

Antara reaksi warganet.

Antara reaksi warganet.

“Saya bel1 barang kemas bukan la satu atau dua kali… tetapi ini pertama kali emas saya turun w4rna. Jadi mahu minta pendapat semua, apa perlu saya buat?

“Di mana nak per1ksa ketulenan emas ya?” ajunya lagi.

Perk0ngsian yang dibuat pada lewat malam Khamis itu dik0ngsi lebih 117 pelayar media sos1al.

Rata-rata warganet meluahkan keb1mbangan selain meminta wanita tersebut memaklumkan l0kasi kedai barang kemas yang dibel1nya itu.

“Kak PM (mesej secara pr1vasi) nama kedai b0leh? Risau terbel1 situ.

Bahagian dalam emas tulen 916 tetap berwarna emas walaupun dibakar.

Bahagian dalam emas tulen 916 tetap berwarna emas walaupun dibak4r.

“Nak tahu juga nama kedai tu dan dekat mana premis dia. T4kut terjebak… setinggi-tinggi terima kasih kalau k0ngsi nama tempatnya,” luah beberapa net1zen.

Dalam pada itu, se0rang warganet bernama Maria menjelaskan bahawa warna emas boleh luntur apabila terkena bahan kim1a seperti merku1i yang terdapat pada l0syen.

Meng4kui pernah mengalami situasi seumpama itu, ujarnya, ia adalah disebabkan tindak balas merkur1 yang terdapat dalam krim muka atau l0syen badan.

“Ni kesan tindak bal4s bahan k1mia yang mengandungi merkuri macam krim muka atau l0syen yang ada merkuri. Pel4nggan saya pernah macam ni dia tudvh saya ju4l emas p4lsu… apabila bawa dia pegi check ar-Rahnu dan kedai emas, Alhamdulillah emas 916 tulen.

Cara pemeriksaan ketulenan emas.

Cara pemer1ksaan ketulenan emas.

“S1asat punya s1asat rupanya terkena krim yang ada merkuri, tapi untuk kepastian dan kepuasan hati pergi per1ksa dengan yang pakar,” k0mennya ringkas.

K0men yang diberikan itu juga turut mendapat perhatian warganet lain dan kebanyakannya meng4kui penjelasannya berhubung tindak balas merkuri pada emas adalah benar.

Bagaimanapun, Pengurus Cawangan Emas Faiz Alor Setar, Mohd Hafiz yang turut dianggap pakar dalam mengenal pasti barang kemas t1ruan kerana sering berk0ngsikan vide0 berkaitan di aplikasi TikT0k memberitahu, besar kemungkinan cangkuk pada gelang emas yang dibel1 itu adalah t1ruan.

Untuk penggunaan l0syen dan perfume pula, selalunya pemakaian tersebut akan menyebabkan barang kemas dipenuhi daki berwarna putih keperangan.

MOHD HAFIZ

“Cangkuk tu mungkin p4lsu tetapi b0dy adalah tulen. Ada setengah kedai nak cut bajet jadi pkai cangkuk p4lsu… ada yang tert1pu dekat kedai emas.

“Untuk penggunaan l0syen dan perfume pula, selalunya pemakaian tersebut akan menyebabkan barang kemas dipenuhi daki berwarna putih keperangan,” jelasnya ketika dihubungi.

Justeru, dia berk0ngsi beberapa tip untuk peminat perhiasan l0gam berh4rga itu agar tidak mudah tert1pu.

Hafiz memeriksa gelang emas yang diserahkan pelanggannya.

Hafiz memer1ksa gelang emas yang diserahkan pel4nggannya.

“Pertama sekali, pembel1 b0leh meminta kedai emas membuat uj1an as1d nitrik pada barang kemas terlebih dahulu dan ia dilakukan secara berhadapan dengan pembel1.

“Sebelum membuat pembel1an, perlu semak h4rga pasaran terkini barang kemas… jika h4rga lebih murah daripada pasaran berkemungkinan ia adalah p4lsu dan sc4mmers.

“Bagi peminat j0ngkong atau wafer emas, mereka perlu memastikan latar belakang syar1kat pembekal terlebih dahulu selain meminta sij1l assayer untuk kepastian,” ujarnya.

Selain itu katanya, disebabkan trend masa kini, 0rang ramai yang lebih gemar membeli secara atas talian perlu meminta penju4l membuat uj1an asid nitrik terlebih dahulu sebelum meneruskan ju4l bel1 berikutan terdapat k3s yang penju4l sendiri tidak tahu barang kemas tersebut adalah p4lsu.

Sumber : mStar

Leave a Comment