[VIDEO] Ditudvh tak kerja, hanya ‘mak4n’ duit isteri… SeIain mengurvt, ini rupanya pendapatan Suhaimi Saad

KERAP menerima pertanyaan mengenai sumber pendap4tan, penyanyi nasyid Suhaimi Saad meng4kui dia t1dak gemar berk0ngsi perkara itu secara umum.

Bagaimanapun, Suhaimi menerusi vide0 yang dimuat naik di aplikasi TikT0k berkata dia terp4ksa membuat penjelasan s0al itu agar net1zen berhenti bertanyakan s0alan sama.

“Sebenarnya SS (Suhaimi Saad) t4k suka sangat bercerita fasal pendapatan, gaj1 semua pada 0rang. Tapi ramai sangat tanya fasal ini.

 

Suhaimi Saad

Suhaimi mempunyai banyak sumber pendap4tan.

“Kalau SS buat live pun, ramai pen0nton tanya ‘abang kerja apa, abang buat apa sekarang, abang tak kerja ke?’ Bila SS cerita, harap tak ada lagi 0rang bertanya,” katanya.

Menurut penyanyi berusia 41 tahun ini, dia juga mempunyai sumber pendapatan dari has1l kutipan ’r0yalti’ yang diterima menerusi lagu nyanyian dan ciptaannya.

Biarpun kutipan itu t1dak sampai ratusan ribu ringgit, namun bek4s angg0ta kumpulan In-Team ini masih mampu menampung pembelanjaan isteri iaitu Ina Naim dan anak-anak dalam temp0h beberapa bulan.

“Kalau k0rang pergi dekat G00gle, taip Suhaimi Saad akan keluar gambar SS dan tulis penyanyi. Alhamdulillah saya dah menyanyi dari 2000 hingga sekarang. Ada lebih 10 buah album termasuk bersama In-Team dan s0lo serta k0mpilasi.

Untuk mingguan, saya mengaj4r anak-anak mula dari Ahad hingga Khamis.

SUHAIMI SAAD

PENYANYI NASYID

“Jadi setiap lagu yang diputarkan di radi0, TV, pusat kara0ke dan sebagainya, ada pihak akan kutip r0yalti dan bay4r. Termasuk penyanyi, penulis lirik, pencipta lagu dan juga pemuzik. SS dapat t1ga la dari empat itu… sebab tak main muzik.

“Jadi r0yalti ini dib4yar secara tahunan, dua kali setahun. Tak ada la sampai ratusan ribu tapi kalau kita pandai berjimat Insya-Allah cukup untuk beberapa bulan.

“Kalau SS meningg4l dun1a nanti, r0yalti ini akan bay4r kepada waris iaitu Ina Naim dan anak-anak. Itu SS boleh katakan sebagai pendapatan bulanan,” ujarnya.

Dalam pada itu, penyanyi lagu Kias Cinta ini turut memberitahu dia juga membuat kelas mengaji Al-quran dengan meletakkan yur4n bayaran sebanyak RM100 selain memberikan khidmat urvtan dan pern1agaan secara talian bersama isteri.

Suhaimi Saad

Suhaimi masih mampu t4nggung keluarganya.

“Untuk bulanan sebelum ini, saya buat kelas Al-quran belah malam, sebab siang SS mengajar anak-anak dan ada urusan lain.

“Katakan se0rang baca Al-quran, secara 0nline mengaji, dia bayar RM100, kalau ada lima orang murid, maknanya ada RM500 sebulan.

“Untuk mingguan, saya mengajar anak-anak mula dari Ahad hingga Khamis. Jadi Jumaat dan Sabtu cuti. Bila cuti, saya buat khidmat urvt… pernah v1ral.

“Katakan satu hari tiga 0rang dan darab RM100 jadi RM300 sehari. Dua hari b0leh dapat hingga RM400. Itu pendapatan mingguan. Pendapatan harian pula saya ada buat b1snes 0nline bersama Ina,” katanya.

Untuk rek0d, Suhaimi berkahwin dengan Ina Naim pada 12 0gos 2007 dan dikurniakan 4 orang cahaya mata iaitu Ehmad Hadie Elfardie, Sallman Elkhoyri, Phyrosh Elfadwah dan Nur Layla Elghufrony.

Sumber : mStar

Leave a Comment