TuIar Vide0 Pekerjanya Tertidur Semasa Bertugas, lni K0men Pak Cik Shell buat ramai kagum

Sebelum ini tul4r satu rakaman vide0 yang dirakam 0leh pel4nggan salah sebuah stesen minyak Shell cuba mengejvtkan pekerjanya yang tert1dur semasa bertugas ‘shift malam’ sekitar jam 3.50 pagi.

Baru-baru ini Pak Cik Shell telah tampil membuat penjelasan menerusi satu hantaran Instagram. Beliau meminta ma4f terlebih dahulu kerana pel4nggannya terp4ksa menunggu pada waktu itu.

Menurut Pak Cik Shell, pekerja itu dipercayai kelet1han selepas memb4ntu ibunya men1aga di pasar pada awal pagi. Ek0ran video yang tul4r itu, pekerja itu telah dihantar untuk buat pemer1ksaan kes1hatan dan majikannya telah memberikan cuti seketika untuk dia berehat.

Perk0ngsian vide0 itu telah menerima maklum balas p0sitif dan pujian daripada netizen yang mana merasakan pekerja itu beruntung kerana mendapat majikan yang sangat bertanggungjawab dan memahami situasi sebenar pekerja.

Tambah netizen lagi mereka memuji pekerja itu kerana sanggup melakukan lebih daripada satu pekerjaan bagi menampung perbel4njaan keluarganya. 0rang ramai juga mend0akan agar pekerja tersebut kembali pulih dan dapat terus berkhidmat dengan baik.

T0nt0n vide0 :

Warganet juga memesan agar 0rang ramai perlu ‘berfikir panjang’ terlebih dahulu sebelum menularkan satu-satu vide0 ke media sos1al. Bak kata Pak Cik Shell —

“Kami ber0perasi 0leh sekumpulan warga Malaysia yang kuat bekerja, untuk warga Malaysia yang lain. Itulah hakikat kehidupan yang kita t4k nampak.”

Sikap terpuji Pak Cik Shell sebagai leader disegani pernah mendapat perhatian ramai apabila beliau berjumpa dengan pekerja yang mengambil keputusan SPM samb1l memakai baju Shell.

Reaksi dari netizan

“Untuk k3s macam ni ada 2 side

1) kepentingan diri pekerja
Majikan bertindak rasi0nal dgn memberikan cuti rehat pada masa yg sama perlu memberi lebih kel0nggaran waktu bekerja beliau.
2) kepentingan cust0mer
Kami semua faham beliau kelet1han tetapi adakah kepent1ngn cust0mer perlu diletak ketepi? Nasib baik x jumpa Karen,kalau x habis budak ni kene tengk1ng.”

” Hebatnya pakcik ni. S0 humble. Bkn mcm bigb0s² dkt sebuah tmpt yg diberi nama isketamb0la. Panas punggung melebih² ”

Kenali Shairan Huzani Husain: Anak Kampung Nelayan Yang Menjadi B0s Hiliran Shell Malaysia

Shairan Huzani Husain mulai menjadi perhatian ramai pihak. Ini selepas beliau menemui se0rang budak yang memakai baju Shell untuk menerima keputusan SPM

Ianya bermula dengan satu gurauan di Tw1tter. Di mana, sekiranya tweet dia dapat lebih 6,000 retweet dia akan mengambil keputusan SPM dengan baju Shell.

Dan permintaannya dituna1kan 0leh warga Tw1tter. Dan remaja itu pun menuna1kan janjinya pula.

Lalu dia meletakkan kapsyen vide0: ‘Saya nak claim bias1swa Shell’

Vide0 itu tul4r tervk. Dan menjadi perhatian b0s besar Shell iaitu Shairan Huzani Husain.

Shairan Huzani Husain kemudian berjumpa dengan remaja tersebut yang bekerja di Shell,

Shairan p0pular dengan gelaran Pak Cik Shell telah memuat naik pertemuan mereka itu.

Kenali Shairan Huzani Husain

Shairan Huzani Husain merupakan Pengarah Urusan Shell Malaysia Trading Sdn Bhd dan Shell Timur Sdn Bhd sejak September 2016.

Keduanya – duanya merupakan syar1kat yang bertanggungjawab akan pern1agaan hiliran (downstream) bagi pr0duk Shell di Malaysia.

Beliau merupakan anak kelahiran Kelantan. Dilah1rkan di Pasir Puteh, oleh pasangan guru.

Namun ketika membesar, Shairan telah membesar bersama sama dengan datuknya – yang hanya se0rang nelayan – di Kampung Kedai Buloh, sebuah perkampungan nelayan di Sungai Kelantan – berdekatan dengan Pantai Cahaya Bulan.

Shairan kemudian tinggal bersama ibubapanya dan memulakan persek0lahan beliau di SK Tengku Indera Petra di Kota Bahru.

Selepas itu beliau diterima masuk ke MRSM Pengkalan Chepa. Kecemerlangan akademik beliau memb0lehkan Shairan melanjutkan pengajian di Grantham College di UK untuk peringkat A-Level.

Disusuli dengan pengajian di Leeds University dalam jurusan Ek0nomi. Shairan mended4hkan, ketika di UK, beliau perlu bekerja sambilan untuk mencari duit p0ket.

Buat part time

Beliau bekerja mencuci pinggan di sebuah rest0ran di sana. Shairan bersyukur kerana dapat pekerjaan tersebut.

Bercakap kepada Careta, Shairan berkata” “Bekerja sebagai pencuci pinggan di sebuah rest0ran di UK mengajar saya erti kemanusiaan dan kehidupan.”

Beliau kemudian menyimpan wang dan menjelajah Er0pah menggunakan keretapi.

“Banyak yang saya lihat dan pelajari dari pengembaraan saya itu,” tambah beliau lagi.

Beliau mendapat bias1swa daripada Shell. Pada tahun 1990, Shairan berjaya men4matkan pendidikan beliau di Leeds.


Beliau t1dak terus pulang ke Malaysia. Sebaliknya bekerja dahulu dengan sebuah f1rma antarabangsa iaitu KPMG di Leeds.

“Sebenarnya, saya bekerja di siang hari dan di sebelah malam, saya tekun belajar untuk mengambil peper1ksaan pr0fesional dari Insitutte of Chartered of Accountant of England and Wales.”

Shairan lulus peper1ksaan itu dan terus bekerja. Perubahan datang mendadak kepada Shairan dalam tahun 1993.

“Satu hari di dalam tahun 1993, seperti biasa, saya akan terbangun dari tidur tetapi pada hari itu, terus terdetik di hati saya yang England ini terlalu sejuk cuacanya dan saya tiba-tiba terlalu r1ndukan kampung halaman.”

“Hari itu, saya bertekad untuk berhent1 kerja dan balik ke Malaysia.”

Shairan meletak jaw4tan di England dan kembali semula ke Malaysia. Dan memang sudah lama dia nak balik ke tanah airnya.

Shairan mem0hon apa sahaja jaw4tan di Shell Malaysia. Dan beliau diterima masuk di Shell Chemical, yang menghasilkan pr0duk ub4t nyamuk Shellt0x pada satu ketika dahulu.

“Alhamdulillah, saya terus mendapat pekerjaan dan seperti di UK, saya terus bekerja keras.”

Bekerja dengan Shell telah memberikan beliau pengalaman baharu. Dan beliau ditukarkan ke bahagaian C0rporate Finance, F0rex Trading, bahagian upstream di Miri.

Namun, akhirnya beliau bertemu juga dengan sesuatu yang menarik perhatiannya iaitu peruncitan.

Beliau menjaga beberapa stesen minyak Shell. Dan yang pertama adalah Shell di Glenmarie.

“Saya pernah mencuc1 tandas di stesen tersebut pun,” cerita Shairan sambil ketawa.

Kemudian, R0yal Dutch Shell, syar1kat induk untuk Shell menawarkannya kerja di India.

Kejayaan di India

“Saya ingat lagi bagaimana saya memujvk isteri dan keluarga untuk mengikut saya ke India. Apa yang saya lakukan ialah saya tunjukan beliau gambar-gambar p0skad yang menarik akan negara tersebut.”

“Sampai di lapangan terbang Bangal0re, isterinya berkata gambar di dalam p0skad tersebut langsung t1dak sama dengan keadaan sebenar!” Shairan ketawa mengenangkan peristiwa tersebut.

“Pejabat pertama R0yal Dutch Shell di India ialah sebuah bilik kecil di h0tel Taj West End. Saya membel1 empat kerusi, satu mesin faks dan meja yang saya pinjam dari h0tel.”

“Dan itulah permulaan Shell di India. Sehingga kini, nama di dalam les3n pern1agaan Shell di India masih mempunyai nama saya.”

Selepas empat tahun berkarier di India, beliau pulang semula ke Malaysia. Sepanjang di India, beliau memb4ntu membuka 30 stesen minyak Shell di sana.

“Bukan mudah untuk membuka syar1kat minyak as1ng di India kerana negara itu mempunyai empat syar1kat minyak nasi0nal.”

Kejayaan beliau membuatkan Shell kagum.

“Dari pengalaman saya, ramai yang pernah mendengar mengenai Malaysia tetapi mereka t1dak tahu apa itu Malaysia dan siapa itu warga Malaysia.”

Duta kecil Malaysia

“Saya sudah menjadi seperti Duta kepada negara kerana saya akan terangkan apa itu Malaysia dan bagaimana negara kita ini kepada mereka,” kata Shairan lagi.

“Alhamdulillah, saya berbangga dengan Malaysia dan kerana itu, mereka mengh0rm4ti saya sebagai se0rang Muslim dan se0rang rakyat Malaysia. ”

“T1dak pernah saya ditegur kerana meminta masa rehat sebentar untuk melakukan s0lat. Malah, semangat kerja di Shell ialah mengh0rm4ti ag4ma dan adat di mana ia bertapak.”

“Itulah Shell. Walaupun ia mementingkan tekn0logi dan kualiti di dalam pr0duknya, ia masih memastikan budaya tempatan t1dak dig4nggu dan perlu dih0rm4ti.”

“Anda pasti biasa dengan cara pekerja Shell menegur anda dengan senyuman di bibir dan tangan di dada. Mereka bekerja untuk anda!”

“Dan sejak beberapa tahun lalu, Shell sudah mula menyediakan surau yang bersih dan selesa.”

“Shell juga memperkenalkan kedai Deli to G0 di stesennya di mana makanan seperti kek dan pastri dimasak di situ setiap hari.”

“Ini Shell – kesel4matan pastinya tanggungjawab n0mbor satu kami!”

Shairan sangat menghargaai pekerja pekerja Shell yang berada di stesen.

“Kami memanggil mereka sebagai site-her0es,” terang Shairan.

Beliau juga berk0ngsi cerita, suka bermesra bersama dengan staf staf Shell yang lain. Misalnya ketika bulan Ramadan, di mana beliau suka berbuka puasa dengan staf Shell.

“Kami berbuka dan s0lat bersama dan selepas itu kami bertegur sapa. Selepas bergaul dengan mereka, rasa h0rmat saya kepada mereka semakin meninggi.”

Beliau juga memberitahu bahawa Shell Malaysia sentiasa cuba untuk memb4ntu para pekerjanya mengembangkan karier mereka.

“Pembinaan sahsiah 0leh Shell Malaysia menjadi satu keutamaan kerana kami yakin setiap dari mereka mempunyai p0tensi untuk berjaya.”

“Kami sediakan ruang dan peluang untuk mereja jadi yang terbaik.”

Sumber: Careta

kredit: the vocket

Apa kata anda? K0ngsikan bersama kami

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment