DibuIi sejak keciI, perkawinan musn4h! Wanita hanya sedar h1dap t0urette ketika usia 24 tahun

DIGELAR saw4n dan cac4t.

Demikian kata-kata yang sering dilemp4rkan kepada pengh1dap sindr0m t0urette di samping menjadi m4ngsa bul1.

Malah, dirinya pernah menjadi m4ngsa amarah dan pukvl ibu bapa hanya kerana tidak dapat mengawal tabiat gerakan luar biasa yang sering terjadi.

Melalui pengalaman yang memer1tkan itu, Nursyakina Mohd Shah yang kini berusia 25 tahun memberitahu, dia hanya menyedari mengh1dap penyak1t t0urette pada tahun lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Bercerita kepada mStar, dia yang mesra dipanggil Tia berkata mula mengalami ‘tic’ iaitu gerakan atau suara tiba-tiba yang dilakukan secara berulang kali ketika berusia 8 tahun.

“Itu pun sepanjang hidup tanpa sedar yang Tia mengalami T0urette, jadi sepanjang hidup dari zaman kanak-kanak hingga ke remaja belajar seperti budak biasa dan t1dak pernah mendapatkan sebarang pendidikan khas dari mana-mana sek0lah.

“Sebab keluarga ingat tu hanya tab1at biasa… memang selalu kena mar4h dengan ibu dan abah sebab dia0rang suruh berhenti buat tic tapi Tia t4k b0leh berhenti buat.

“Mereka pun t4k pernah bawa Tia jumpa d0ktor atau terapi untuk tahu ‘penyak1t’ sebab selalu berkelakuan macam tu,” ujar anak sulung daripada empat adik beradik ini.

Tia mengalami tic yang dikenali sebagai coprolalia.

Tia mengalami tic yang dikenali sebagai c0pr0lalia.

Keadaan lebih menyed1hkan adalah ketika berada di sek0lah.

Mana tidaknya, dia sering diej3k dan dipulau rakan-rakan sekelas kerana ‘tabiat’ tersebut.

Malah ujar anak jati Negeri Sembilan itu, dia adalah m4ngsa bul1 di sek0lah namun apa yang dialami hanya dipend4m sendiri dan tidak pernah diadukan kepada keluarga.

“Tia t4k pernah ada kawan baik sebab tic, waktu rehat akan sendirian dan dalam kelas pun t1ada yang nak duduk sebelah kerana Tia dipulaukan.

“Mereka selalu ej3k Tia saw4n atau cac4t. Apabila nampak Tia mereka akan gelak-gelak, kalau ada presentati0n memang t1ada siapa yang nak satu kumpulan sampai pernah Tia disuruh masuk dalam satu kumpulan tu dan mereka cakap depan-depan ‘tak mahu la dengan dia cikgu’.

Dibuli dan diejek sejak kecil membuatkan Tia lebih kuat menghadapai cabaran mendatang.

Dibul1 dan diej3k sejak kecil membuatkan Tia lebih kuat menghadapai cabaran mendatang.

“Jadi, apa yang dialami memang Tia pend4m saja. Bersyukur sebab guru-guru baik cuma apabila mereka tegur, Tia hanya mampu berdiam diri kerana t1dak tahu bagaimana nak jelaskan,” luahnya seb4k.

Dug4an dan uj1an yang dilaluinya sebagai pengh1dap sindr0m t0urette membuatkan dia ingin berada jauh daripada keluarga dan sesiapa sahaja yang pernah mengej3knya.

Ek0ran itu, dia memilih untuk mendirikan rumah tangga dengan pilihan hatinya.

Bagaimanapun, perkahwinan yang dibina hanya bertah4n selama lima tahun.

Tia beranikan diri bercerita kepada tunang, memang daripada kec1l Tia buat macam tu dan t1dak tahu sebab apa.

NURSYAKINA

“Melangkah ke alam perkahwinan, keadaan yang Tia lalui tetap sama. Selalu bek4s suami dan mentua minta Tia berhent1 untuk buat tic tetapi tak b0leh. Selepas lima tahun berkahwin, Tia bercerra1 dan jaga kedua-dua anak Tia.

“Masa umur 23, Tia berjuma se0rang lelaki bernama Mohamad Nor Alif Jamsari yang berusia 28 tahun. Dia menjadi tunang Tia sekarang dan kami bakal mendirikan rumah tangga bersama pada 13 Mei ini.

“Dia pun pernah tanya Tia ‘kenapa suka buat macam tu, macam gerak-gerak bahu… kelip-kelip mata dan jer1t kadang-kadang’. Jadi, Tia beranikan diri bercerita memang daripada kecil Tia buat macam tu dan tidak tahu sebab apa.

Sindrom tourette hanya diketahui pada usianya 24 tahun.

Sindr0m t0urette hanya diketahui pada usianya 24 tahun.

“Kemudian, dia ambil tindakan bawa Tia pergi kl1nik dan selepas itu d0kt0r maklumkan yang Tia ada kemurvngan. Mula-mula memang t4k percaya tapi bila imbau balik, dari kecil kena mar4h dan jadi m4ngsa bul1 serta tiada rakan… perkahwinan pun t4k seindah yang disangka,” luahnya lagi.

Susulan daripada itu, d0kt0r dari kl1nik tersebut memberikan surat rujukan terus ke ps1k1atri dan neur0logi.

Daripada situ, dia disahkan meng1dap sindr0m t0urette.

Tia meng4kui situasi yang dilalui itu sangat menyed1hkan tetapi berterima kasih dengan pengalaman tersebut kerana menjadikannya kuat untuk menghadapi dugaan mendatang.

Tia dan tunangnya bakal mendirikan rumah tangga pada 13 Mei ini.

Tia dan tunangnya bakal mendirikan rumah tangga pada 13 Mei ini.

Malah ibu dan bapanya mem0h0n maaf kerana pernah memar4hi serta memukvlnya suatu ketika dulu berikutan tidak mengetahui dia mengh1dap sindr0m berkenaan.

Tambah ibu tungg4l kepada dua cahaya mata yang berumur 7 dan 4 tahun ini, sejak disahkan itu, dia perlu mengambil ub4t dan meneruskan terapi.

“Dahulu di H0spital Serdang tapi sekarang semua di H0spital Kuala Lumpur (HKL) sebab HKL ada pakar neur0logi,” ujarnya yang turut bersyukur kerana dianugerahkan lelaki yang sanggup terima keadaan dirinya yang mengh1dap t0urette.

Dalam pada itu, Tia memberitahu, anak sulungnya juga sudah menunjukkan simpt0m t0urette sejak usia 5 tahun dan kini turut mendapatkan raw4tan serta terapi pakar.

Katanya, d0kt0r mengandaikan sindr0m t0urette adalah fakt0r genetik dan persekitaran namun ia masih belum dipastikan kesahihannya.

Sumber : mStar

Leave a Comment