Tahniah INDIA! Cipta ‘Magis’ lakar sejarah pertama kali julang Piala Th0mas

INDIA menjuarai Piala Th0mas buat pertama kali selepas kemenangan bersejarah 3-0 ke atas Ind0nesia di Bangk0k, Thailand.

Ia adalah detik penuh bersejarah bagi negara itu yang berjaya meleny4pkan impian Indonesia untuk menjuarai kej0hanan berprestij ini.

Srikanth Kidambi menjadi wira bagi perlawanan ini apabila mempamerkan kemenangan 21-15, 23-21 menentang Jonatan Christie dalam perlawanan perse0rangan kedua yang cukup sengit.

India bermula dengan cemerlang dalam usaha untuk memenangi Piala Thomas pertama mereka apabila Lakshya Sen memberikan mata kemenangan pertama dalam perlawanan menentang Indonesia pada perl4wanan akhir di Impact Arena.

Pemain berusia 20 tahun itu menunjukkan bahawa dia telah pulih daripada ker4cunan makanan apabila mengal4hkan Anthony Ginting 8-21, 21-17, 21-19.

“Saya tiba di sini di Bangk0k (dari Kejohanan Asia di Manila) dengan masalah ker4cunan makanan. Saya sukar berjalan dan tidak berada pada tahap baik dalam perl4wanan sebelum ini tetapi demi kemenangan dalam perlaw4nan penting hari ini, ia merupakan satu m0men menakjubkan,” kata Lakshya.

“Saya sangat gembira kerana memenangi mata pertama. Saya gement4r pada permulaan tetapi saya tetap f0kus dengan harapan diletakkan kepada saya,” ujarnya.

Untuk rek0d, India diramal tew4s dalam beregu pertama tetapi Satwiksairaj Rankireddy-Chirag Shetty berjaya menew4skan pas4ngan Ind0nesia Mohammad Ahsan-Kevin Sanjaya Sukamuljo 18-21, 23-21, 21-19 dalam masa 73 minit untuk memberikan kemenangan pasukan sekali gus mendahului 2-0.

Malah ketika ketinggalan 17-20 pada perlawanan kedua, pas4ngan India itu enggan berputvs asa.

“Mereka adalah pilihan tetapi hari ini, kami t1dak tergesa-gesa. Kami mengekalkan permainan, mengambil satu mata pada satu masa. Kami tahu kami mempunyai peluang dan kami berjaya melakukannya,” kata Satwiksairaj. – The Star

Sumber : mStar

Leave a Comment