Gadis persis Kaj0l minta pengikut h0rmat agamanya, fasih dan pekat l0ghat Ganu t4k semestinya perIu pakai tudung

SEKALI pandang pastinya ramai yang meny4ngka anak gadis berusia 21 tahun ini adalah Kajol Devgan.

Mana t1daknya, iras wajahnya begitu persis dengan bintang terkenal B0llywood tersebut.

Malah ia turut di4kui para netizen selepas beberapa vide0nya tular di media sos1al.

Bagaimanapun sejak aktif dalam aplikasi TikT0k dua tahun lalu, dia sering menerima k0men-k0men negat1f yang berunsurkan keag4maan serta perk4uman.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Antara k0men yang sering diterima adalah ‘dik (adik), gadis lslam cantik kalau pakai tudung’.

Ia berikutan ramai yang meny4ngka anak jati Kuala Terengganu, Terengganu itu berketurunan India Musl1m atau mam4k.

Menjelaskan mengenai perkara ini, Preti Kaur Gill berkata, sal4h faham tersebut sering berlaku kerana raut wajahnya yang seakan mam4k.

Preti membuat penjelasan selepas ramai menyangkanya beragama Islam.

Preti membuat penjelasan selepas ramai menyangkanya berag4ma lslam.

“Ramai yang ingat saya mam4k terutama sekali apabila mereka mendengar saya bercakap. Sebab bila saya cakap Melayu memang jelas l0ghat Terengganu.

“Kawan-kawan pun mengatakan perkara yang sama, malah kefasihan saya menuturkan bahasa kebangsaan ketika bersembang menyebabkan ramai yang mengandaikan saya Mel4yu,” jelasnya ketika dihubungi mStar.

Menurut pelajar jurusan K0munikasi Media di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu lagi, setiap kali selepas membuat sebarang pengumuman, rakan sepengajian yang mendengarnya pasti akan terkejvt apabila mengetahui ia dilakukan 0leh dirinya.

“Dari kecil saya bersek0lah di sek0lah kebangsaan, Sek0lah Sultan Sulaiman di Terengganu.

Preti baru berusia 21 tahun.

Preti baru berusia 21 tahun.

“Jadinya, kawan saya maj0riti Melayu dan kami selalu luangkan masa bersama… disebabkan itulah saya jadi fasih dalam l0ghat negeri.

“Apabila sambung pengajian dalam Ijazah Sarjana Muda pun saya lebih gemar bertutur dalam l0ghat tersebut sampai ramai yang tegur kerana dikatakan sangat pekat,” ujar yang kini dalam tahun pertama pengajian.

Dia yang meminati bidang k0munikasi media juga berharap suatu hari nanti berpeluang menjadi face-off berbangsa Ind1a yang muncul di kaca televisyen.

Mengulas tentang k0men-k0men berunsurkan keag4maan yang diterima, ujar Preti, pada awalnya dia ingin mengab4ikan perkara seperti itu.

Ingin menceburkan diri dalam industri media.

Ingin menceburkan diri dalam industri media.

Namun selepas melihat beberapa k0men seumpama itu dibuat, dia nekad mengambil tindakan tegas.

“Mulanya saya pant4u individu tersebut dan kelihatan dia turut meningg4lkan k0men berkaitan keag4maan pada video beberapa pelayar TikT0k yang lain.

“Disebabkan itu, saya rasa tindakan dia itu patut ditegur. 0leh itu, saya tampil dengan penjelasan yang saya berag4ma Sikh sekali gus menangk1s andaian beberapa individu yang menyangka saya mam4k atau Melayu kerana raut wajah serta kefasihan bertutur.

Saya beranggapan bahawa ramai yang t1dak mengetahui secara jelas tentang ag4ma Sikh.

PRETI KAUR

“Sejujurnya, saya tak suka apabila ditegur sebegitu. Kalau suruh saya pakai tudung untuk lakukan sebarang tugasan pengajian, saya 0kay je tapi bukan saja-saja memakainya.

“Saya beranggapan bahawa ramai yang t1dak mengetahui secara jelas tentang ag4ma Sikh kerana di sekolah dahulu pun, ramai yang bertanya tentangnya. Malahan, Terengganu t1dak mempunyai gurdwara untuk upacara sembahyang kami,” luah anak sulung daripada tiga beradik itu lagi.

Antara reaksi netizen.

Antara reaksi netizen.

Tambahnya, walaupun ramai yang mencadangkan supaya dia menyek4t individu tersebut, namun dia merasakan penjelasan perlu dibuat terlebih dahulu sekali gus mengelakkan lebih ramai b4ngsa lain yang menerima k0men seperti itu.

“Bagi saya kalau bl0ck pun, dia masih b0leh k0men pada masyarakat India yang lain pula. Saya tak mahu India lain kena macam mana saya kena sebab itu saya buat vide0 untuk nasihatkan dia.

“Saya ingin jelaskan bahawa setiap individu mempunyai pegangan ag4ma masing-masing, jadi sebagai masyarakat yang hidup di negara berbilang kaum… elakkan k0men yang menyentuh 1su keag4maan kerana ia sangat sens1tif.

“Diharapkan dengan vide0 yang saya buat itu, mereka akan mengh0rm4ti b4ngsa dan ag4ma lain juga,” jelasnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment