Ibu asyik tanya s0alan peIik, seIepas jatuh s4kit baru anak faham apa maksudnya… terus resign…

SIAPA sangka gurauan se0rang ibu menjadi nyata.

Begitulah yang dialami Muhammad Afiq Aiman Abu Samah apabila pers0alan ibunya sebelum ini, bertuk4r menjadi satu ‘permintaan’.

Bercerita kepada mStar, anak muda berusia 23 tahun ini memberitahu, ibu pada awalnya bertanya sama ada dia sanggup berhent1 kerja atau t1dak kerana usianya masih muda.

Semasa diajukan s0alan itu, dia mengakui berasa sedikit pel1k dengan sikap ibunya, malahan wanita berusia 56 tahun itu sering menyebut perkataan ‘sak1t’.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Disebabkan itu, saya bertanya kembali kenapa mak tanya begitu… dan dia terus cakap ‘adik kalau es0k lusa mak sak1t, kamu sanggup berhent1 kerja? Lagipun masih muda, mesti banyak nak pakai duit bel1 macam-macam… tapi mak t4k ada anak perempuan yang b0leh jaga’.

“Kata-kata mak sangat menyentuh hat1 saya dan disebabkan itu saya tekad untuk melepaskan kerja yang hampir dua tahun dilakukan.

“Pada masa sama, saya pun tak b0leh f0kus pada kerja selepas mak disahkan h1dap str0k sebelah kiri tubuh pada November 2021. Mak juga mengh1dap penyak1t kenc1ng manis dan dar4h tinggi,” luahnya yang merupakan anak b0ngsu daripada lima adik beradik.

Afiq baru berusia 23 tahun.

Afiq baru berusia 23 tahun.

Susulan itu, n0tis berhent1 kerja dalam temp0h dua minggu diserahkan kepada pengurus bahagian syar1kat tempat dia bekerja.

Masih terngiang-ngiang kata-kata ibu, ujarnya yang mesra dipanggil Afiq, dia yakin setiap yang berlaku adalah uj1an untuk dirinya sekeluarga.

Menganggapnya sebagai peluang untuk berbakti, dia reda apabila usia mudanya diabd1kan untuk menjaga ibu dan keluarga.

Gambar kenangan bersama ibu, ayah dan anak saudaranya pada 2018.

Gambar kenangan bersama ibu, ayah dan anak saudaranya pada 2018.

“T1dak semua berpeluang menjaga mak atau ayah… tapi saya dapat, jadi memang bersyukur sangat dan impian mak untuk saya memahami erti berdikari dan tanggungjawab tercapai.

“Pada masa ini, saya diibaratkan sebagai ketua keluarga kerana perlu menjaga mak yang sedang sak1t, ayah dan dua abang 0KU (0rang kurang upaya) kateg0ri ment4l.

“Ayah pula akan memasak untuk kami sekeluarga makan,” katanya.

Duit pencen ayah dalam RM500. Cukup untuk bel1 susu dan lampin mak… keperluan rumah pula daripada sumbangan 0rang yang datang.

MUHAMMAD AFIQ AIMAN

Menurut anak jati Seremban, Negeri Sembilan itu lagi, selepas berhent1 kerja, perbel4njaan seluruh isi rumah menggunakan wang pencen bapanya.

“Duit pencen ayah dalam RM500, cukup untuk bel1 susu dan lampin mak… keperluan rumah pula daripada sumbangan 0rang yang datang.

“0leh itu, saya berusaha untuk mendapatkan b4ntuan daripada baitulmal dan JKM (Jabatan Kebajikan Masyarakat) supaya dapat meringankan beb4n ayah yang kini bekerja sebagai tukang kebun walaupun sudah berusia 64 tahun.

Keadaan ibunya sebelum strok sebelah badan pada November 2021.

Keadaan ibunya sebelum str0k sebelah badan pada November 2021.

“Abang yang bekerja di Singapura pun ada kirim duit untuk tampung perbel4njaan rumah. Lagipun abang-abang memang mengamanahkan saya untuk menjaga keluarga,” jelasnya yang belum mendirikan rumah tangga.

Afiq mengharapkan ibunya dapat pulih dan kembali seperti sedia kala supaya dia dapat kembali bekerja dan memb4ntu keluarga.

Vide0 yang dik0ngsikan itu kemudian tular di media sos1al.

Rata-rata netizen turut memberi semangat kepadanya kerana sanggup berbakti kepada orang tua.

Amanah digalas walaupun masih muda.

Amanah digalas walaupun masih muda.

“Rezeki jaga mak lagi banyak tanpa kita sedar.

“Kita yang jaga mak ayah ni adalah insan terpilih. Macam saya sudah lima tahun t1dak bekerja, tapi Alhamdulillah rezeki tetap ada.

“Alhamdulillah berbakti kepada mak, lagi murah rezeki Allah beri. Sem0ga dipermudahkan segala urusan.

“Kalau diberi peluang, saya ingin putar waktu jaga arw4h mak. Rindu yang tiada berpenghujung,” ujar beberapa netizen.

Sumber : mSTar

Leave a Comment