“B0leh kena str0k haba”- Demi ikut trend, juruIatih kecergasan risau teng0k 0rang Malaysia j0ging pakai sweater tebal macam di 0verseas

BERJOGING dengan menggunakan windbreaker atau sweatshirt sudah menjadi trend dalam masyarakat terutama gol0ngan muda masa kini.

Ada pula yang mengatakan pemakaian sebegitu dapat memb4kar jumlah kal0ri yang banyak dalam masa singkat.

Bagaimanapun, pemakaian tersebut dilihat t1dak sesuai di Malaysia kerana fakt0r cuaca dan dib1mbangi individu yang melakukannya mendapat str0k haba.

Melihatkan peningkatan trend itu, jurulatih kecergasan, Aidy Syazreef Johan tampil membuat penjelasan di laman sos1alnya.

“Risau teng0k orang pakai sweater tebal-tebal j0ging tengah panas. Berpelvh lebih banyak tak bermaksud lebih banyak kal0ri dibak4r.

Ciapan yang dibuat Aidy.

Ciapan yang dibuat Aidy.

“Berpelvh hanya cara badan kita mengimbangi suhu badan. Kalau badan terlalu pan4s, b0leh akibatkan heat str0ke atau heat exhaustion. Be careful,” ciapnya di Tw1tter.

Terdahulu, perk0ngsiannya itu diulang kicau hampir 7,000 pelayar aplikasi tersebut selain menerima lebih 12,000 tanda suka.

Menjelas mengenainya, Aidy ketika dihubungi mStar memberitahu, pemakaian seperti itu dahulunya sering dilihat di negara-negara lu4r, tetapi kini menjadi trend di Malaysia.

Justeru katanya, melihatkan keadaan cuaca di Malaysia, ia amatlah t1dak sesuai melainkan mereka berj0ging awal-awal pagi atau malam iaitu tanpa matahari dan keadaan lebih sejuk.

Sesetengah individu menjadikan sweater sebagai pakaian 'rasmi' bersukan bagi mengelakkan bentuk badan kelihatan. - Gambar hiasan

Sesetengah individu menjadikan sweater sebagai pakaian ‘rasmi’ bersukan bagi mengelakkan bentuk bad4n kelihatan. – Gambar hiasan

“Jika pada waktu petang atau cuaca dah cerah… b1mbang individu tersebut terkena str0k haba iaitu keadaan di mana mereka rasa seperti hendak p1tam dan pen1ng serta kelihatan puc4t.

“Di luar negara buat sebab cuaca di sana sejuk. Jadi dengan pemakaian sweater itu dapat memb4ntu mereka mendapatkan haba sekali gus mengimbangi suhu badan,” jelasnya yang turut beranggapan wanita yang mengenakan pakaian seumpama itu bertujuan menutup aur4tnya.

Tambah jejaka berusia 33 tahun itu lagi, penggunaan baju sejuk akan menggalakkan rembesan pelvh seseorang kerana haba terper4ngkap.

Malah katanya, walaupun mampu memb4ntu menurunkan berat badan, namun ia adalah bersifat sementara kerana yang dikeluarkan hanyalah air bukan pembak4ran lemak.

Aidy berharap lebih ramai sedar penggunaan baju sejuk ketika brjoging pada waktu siang di Malaysia.

Aidy berharap lebih ramai sedar penggunaan baju sejuk ketika brj0ging pada waktu siang di Malaysia.

“Walaupun peluh banyak keluar, ia t1dak bermakna seseorang itu berjaya membak4r kal0ri. Peluh adalah cara badan nak sesuaikan suhu dengan persekitaran.

“0rang ramai perlu faham bahawa apabila degupan j4ntung meningkat, bermakna lebih banyak peluh akan keluar.

“Nak bak4r kalori atau turunkan berat badan… individu tersebut hanya perlu bersenam dan menjaga pemakanan dengan baik,” ujarnya.

Mengambil c0ntoh penggunaan sauna yang sering dikaitkan dengan memba4ar lemak, katanya, ia sebenarnya mengurangkan air yang terdapat di dalam badan.

Katanya, ia b0leh mengakibatkan sese0rang dehydrated dan paling memb1mbangkan jika ia berlaku ketika individu tersebut sedang berjoging.

Aidy bersama pasukan ingin kekal sihat.

Aidy bersama pasukan ingin kekal sihat.

Berk0ngsi tip bagaimana cara untuk membakar kal0ri dan mendapatkan berat badan ideal, jelasnya, individu tersebut perlu mengetahui senaman yang sesuai dengannya terlebih dahulu.

“Tidak semua sesuai melakukan senaman yang disiarkan dalam Y0uTube atau mana-mana platform media sos1al.

Jika mengalami mas4lah berat badan berlebihan dan baru hendak bermula, mereka boleh melakukan brisk walking dalam keadaan laju terlebih dahulu.

AIDY JOHAN

“Jadi mereka perlu mengetahui dulu kemampuan diri sebelum melakukan senaman yang dicadangkan. Seperti mereka yang berbadan gemp4l, skipping mungkin t1dak bersesuaian namun jika sudah biasa melakukannya… ia tidak menjadi mas4lah.

“Tetapi seeloknya jika mengalami mas4lah berat badan berlebihan dan baru hendak bermula, mereka b0leh melakukan brisk walking dalam keadaan laju terlebih dahulu.

“Kal0ri yang dibak4r bergantung kepada intensiti badan dan aktiviti yang dilakukan. Nak lakukan senaman juga perlu mengikut chapter seperti buku,” ujarnya.

Katanya lagi, antara aktiviti yang sesuai dilakukan untuk memb4kar kal0ri adalah dengan cara berbasikal dan berenang.

Antara reaksi nitezen.

Antara reaksi nitezen.

Perk0ngsiannya itu mendapat maklum bal4s daripada warganet dan ada yang menyifatkan pemakaian seperti itu adalah disebabkan terpeng4ruh dengan iklan.

“Buang air dalam badan saja. Kalau b0dy builder selalu buat sauna untuk keringkan lagi badan tu bagi air dalam badan kurang. Sebab kita ni ada berat air, berat lemak, berat ot0t dan tul4ng. Jadi sauna b0leh turunkan jumlah air dan bagi kulit lebih tegang.

“Terpeng4ruh dengan iklan jenama terkenal.

“Iklan tu 0rang barat yang berlari pakai sweater pada musim sejuk.

“Kebanyakan perempuan banyak buat m1stake ni. Dulu kerja kedai sukan, bila beritahu sweater t1dak sesuai untuk j0ging, mereka t1dak peduli. Bagi perempuan, rekaan adalah lebih penting daripada fungsi… kau j0ging tempat sunyi kemudian 0verheated kepala g0yang dan p1tam, selamat tinggal dunia,” ujar beberapa netizen.

Sumber : mStar

Leave a Comment