Tulisan siswa ‘Iaw’ macam cakar ayam, diberi am4ran bakal gagaI subjek… Netizen sepakat s0k0ng pensyarah

KEBIASAANNYA tulisan cakar ayam sering dikaitkan dengan kerjaya d0ktor.

Namun seakan ‘memec4h tradisi’ perk0ngsian mahasiswa jurusan perundangan menerusi sebuah vide0 di TikT0k mengejvtkan ramai.

Malah, disebabkan dia suka menulis dengan cepat seperti r0b0t, rakan-rakan semasa berada di bangku sek0lah rendah menggelarnya sebagai Terminat0r.

Berk0ngsi cerita kepada mStar, Khairiah Abdul Malik berkata, tulisan tangannya semakin suk4r dibaca ketika dia berada di sekolah menengah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Semasa sek0lah rendah, huruf yang ditulis masih gemuk dan apabila meningkat usia tulisan pun tiba-tiba jadi semakin kurus.

“Disebabkan itu, sejak sek0lah menengah cikgu selalu pesan supaya saya menulis dengan baik terutama sekali semasa menjawab s0alan peperiksaan.

“Jadi semasa menduduki peper1ksaan, saya akan berusaha membulatkan setiap abjad yang ditulis,” jelas anak ketiga daripada empat beradik.

Terdahulu perk0ngsian Khairiah tentang tulisan tangannya tul4r dan menarik perhatian ramai di TikT0k.

Anak ketiga daripada empat beradik.

Anak ketiga daripada empat beradik.

Ia susulan penerangan pada vide0 tersebut seakan mervngut apabila pensyarahnya did4kwa akan mengg4galkannya gara-gara mempunyai tulisan yang burvk ketika menjawab s0alan peperiksaan.

Khairiah turut berk0ngsi c0ntoh tulisan tangannya pada vide0 tersebut.

Susulan itu netizen meningg4lkan k0men yang rata-rata berpihak kepada pensyarah gadis berkenaan apabila mereka turut bersetuju tulisannya suk4r dibaca.

Kata netizen mereka juga akan melakukan perkara sama jika berdepan situasi tersebut.

Pernah digelar terminator.

Pernah digelar terminat0r.

Bagaimanapun ujar Khairiah, dia tidak menyangka ramai yang sal4h faham dengan menyifatkan dia cuba menyal4hkan tenaga pengajar tersebut.

“Saya sedar itu adalah kesal4han saya sendiri dan memerlukan sedikit masa untuk membaikinya,” luahnya.

Mengimbas kembali tentang bentuk tulisannya itu, anak jati Selangor ini memberitahu dia pernah ditegur semasa berada di tahun pertama pengajian.

Lagi memb1mbangkan apabila pensyarah pernah memberi am4ran supaya dia membaiki tulisan tangan bagi mengelakkan keputusan peperiksaannya gag4l.

Kiri tulisan tangan asal. Kanan tulisan tangan yang telah dibaiki selepas ditegur penysarah.

Kiri tulisan tangan asal. Kanan tulisan tangan yang telah dibaiki selepas ditegur pensyarah.

“Pensyarah bagi am4ran sebab dia sudah berusia dan suk4r untuk membaca tulisan saya yang halus. Selalunya semasa uj1an di dalam kelas, nama saya pasti akan dipanggil ketika dia menanda kertas jawapan.

“Dia juga pernah nyatakan suk4r untuk memberi markah peper1ksaan kerana tidak dapat membaca dan memahami tulisan tangan saya.

“Pada awal waktu uj1an memang saya akan berusaha seb0lehnya membulatkan huruf tetapi apabila masa hampir tamat, ia aut0m4tik bertukar kepada asal,” luahnya.

Saya pernah buat latihan dan sebenarnya selepas ditegur pada tahun pertama, saya dah ubah tapi disebabkan kelas dalam talian selama dua tahun, jadi rentak menulis tu dah t4k ingat.

KHAIRIAH

Meng4kui pernah m1grain apabila melihat tulisan tangan sendiri dari jarak jauh, dia kini kembali membuat latihan tangan bagi membaiki tulisan.

“Saya pernah buat latihan dan sebenarnya selepas ditegur pada tahun pertama, saya dah ubah tapi disebabkan kelas dalam talian selama dua tahun, jadi rentak menulis tu dah t4k ingat,” katanya.

Reaksi netizen.

Reaksi netizen.

Tambahnya, semasa mengikuti latihan industri baru-baru ini, dia bersyukur kerana t1dak perlu banyak menulis di atas kertas sebaliknya maklumat yang diper0leh akan dimasukkan terus ke dalam perisian k0mputer.

D0kumen berkaitan mahk4mah pula akan dicetak.

“Tapi walaubagaimanapun, saya perlu baiki tulisan tangan kerana akan datang perlu mengisi b0rang untuk client,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment