Meng4ku Alih PaIang ‘Gate’ Guna Tangan, Awal Beritahu Kenapa Dia DihaIang Masuk Rumah Sendiri

SUSULAN d4kwaan melakukan perbuatan kh1anat dengan mer0sakkan palang pagar milik pengurusan sebuah perumahan, pengacara Awal Ashaari tampil menjelaskan sal4h faham yang timbul berhubung k3s berkenaan.

Menurut Awal atau nama sebenarnya Ahmad Awaluddin Ashaari, 41, ins1den itu berlaku disebabkan sal4h faham antara dia selaku pemilik rumah dan pihak pengurusan perumahan berkenaan.

“Perkataan kh1anat itu agak ker4s tapi itulah 4kta. Ceritanya tiga bulan sebelum raya saya p1ndah rumah baru, tapi tak ada la p1ndah sepenuhnya, masih ada lagi barang lama saya di sana (rumah lama).

“Sebelum raya saya ke sana nak ambil barang tapi kad akses untuk masuk tak b0leh guna, saya tanya pengurusan mereka kata ada beberapa bulan saya tak bay4r yur4n pengurusan. Saya faham mengenai itu dan akan bay4r… tapi minta bagi masuk untuk ambil barang dulu.

“Mereka tetap kata t4k b0leh dan minta selesaikan dulu, sedangkan 14 tahun saya bel1 dan tinggal di situ t4k pernah timbul 1su saya t4k bay4r yur4n, cuma terlambat bay4r mungkin ada sebab saya sibuk. Cuma apabila dah berp1ndah rumah baharu ni saya terlupa tapi apa pun itu tetap rumah saya,” katanya.

Awal menjelaskan mengenai perkara itu menerusi siaran langsung di laman Instagram miliknya.

Pada pagi Selasa, Awal meng4ku tidak bersal4h di Mahk4mah Majistret Petaling Jaya, Selangor atas pertudvhan melakukan kh1anat mer0sakkan palang pagar milik pengurusan sebuah perumahan di Damansara bulan lalu.

Awal membuat peng4kuan tersebut selepas pertudvhan dibacakan terhadapnya di hadapan Majistret Zhafran Rahim Hamzah pada pagi Selasa.

Saya turun dan alihkan palang, masuk ke dalam dan kemudian tutup semula menggunakan tangan saya. Itulah tindakan saya. Saya kes4l sebab tiada t0lak ansur

Mengikut pertudvhan dia did4kwa melakukan kh1anat dengan mer0sakkan palang pagar milik pengurusan Challis Damansara dengan kerug1an sebanyak RM600 di p0ndok pengawal perumahan itu di Jalan PJU 3/30 pukul 11.30 pagi pada 16 April lalu.

Pertudvhan dikemukakan mengikut S33ksyen 427 Kanun Kes33ksaan yang membawa hukvman penj4ra tidak kurang setahun dan maksimum lima tahun atau d3nda atau kedua-duanya jika sab1t kes4lahan.

Dalam pada itu menjelaskan lanjut tentang ins1den berkenaan, Awal meng4kui dia bertindak mengalih palang ‘gate’ menggunakan tangannya gara-gara permintaan untuk masuk ke rumah t1dak diendahkan oleh pengawal dan pihak pengurusan.

Awal minta jasa baik pihak pengurusan.

“Tak ada budi bicara atau t0lak ansur. Saya kata kalau tak b0leh masuk, saya masuk sendiri… saya ambil tindakan alih sedikit pagar menggunakan tangan saya, tak l4nggar seperti dilap0rkan berita.

“Saya turun dan alihkan palang, masuk ke dalam dan kemudian tutup semula menggunakan tangan saya. Itulah t1ndakan saya. Saya kes4l sebab tiada t0lak ansur.

“Mungkin kekh1lafan saya tak b4yar yur4n pengurusan tapi saya memang duduk situ, itu membuatkan saya terk1lan. Apabila saya dah masuk baru saya tahu mereka buat lap0ran p0lis akibat masuk rumah sendiri, macam rasa nak gelak ada, nak menang1s pun ada,” ujarnya.

KREDIT: MSTAR

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment