Tampil M0h0n Maaf, Ustaz Kazim Beritahu Perkara Sebenar Buat Ramai Risau

KUALA LUMPUR – Sebelum ini pendakwah bebas, Datuk Mohd Kazim Elias berk0ngsi gambar sebelah pergelangan tangannya ditumbvhi kutil-kutil hitam yang banyak.

Awal pagi ini, Mohd. Kazim berk0ngsi wajahnya turut mengalami penyak1t m1steri itu.

Menurutnya, seluruh tubuhnya kini mengalami penyak1t tersebut yang menyebabkan keg4talan, luk4 dan keped1han yang amat sangat.

Mohd. Kazim berkata, sudah lebih lapan bulan dia mender1ta penyak1t tersebut.

Selama ini dia mengambil tindakan mendiamkan diri kerana berasa m4lu dan rendah diri di samping berusaha untuk mendapatkan raw4tan bagi memulihkan penyak1t berkenaan.

Namun kerana penyak1t tersebut telah melarat, dia t1dak lagi mampu untuk menyembunyikan der1ta yang ditanggung.

“Saya tak b0leh siarkan keadaan yang lain kerana saya m4lu, saya rasa rendah diri sangat-sangat.

“Sebab itu saya siarkan lengan petang tadi sebagai kiasan pada badan saya. Saya rasa saya perlukan pertolongan untuk sesiapa baik doktor atau perubatan alternatif untuk merawat saya.

“Sakit, gatal, gelisah, pedih dan pelbagai perasaan saya selama ini tak boleh lagi saya sorok. Saya tidak boleh tidur seharian sejak berbulan yang lepas,” katanya.

Jelas Mohd. Kazim, selama ini apabila muncul di tempat awam dia berusaha menyembunyikan kutil, b0nj0lan hitam dan luk4 yang dialaminya.

Dia akan meletakkan tampalan bagi menyembunyikan penyak1t berkenaan terutama di bahagian muka.

“Selama ini saya simpan keadaan diri saya tetapi selepas berusaha mendapat raw4tan m0den dan tradisi0nal selama lapan bulan ini saya rasa saya t1dak b0leh lagi sembunyi daripada 0rang ramai.

“Ini keadaan muka saya sekarang dan selama ini saya sembuny1kan melalui tampalan apabila muncul di khalayak.

“Bukan hanya di muka malah seluruh badan. Ia b0leh terjadi luk4 dengan sendiri sehingga mengeluarkan dar4h tanpa semena-mena,” katanya.

Mohd. Kazim menjelaskan, dia sudah berusaha untuk berub4t di banyak tempat tetapi masih belum diberikan keizinan oleh Allah untuk sembvh.

Sementara itu Mohd. Kazim meminta maaf jika sikap dan tingkah lakunya ketika memberi ceramah sepanjang ditimpa penyak1t tersebut menyebabkan ada pihak yang tergur1s hati.

Ini kerana, dia terp4ksa bergegas pulang sebaik sahaja selesai menyampaikan ceramah kerana t1dak tahan dengan kegat4lan serta ped1h yang dialami di seluruh tubuhnya.

Mohd. Kazim berkata, tindakannya datang tergesa-gesa dan meningg4lkan majlis lebih awal menyebabkan ada pihak yang beranggapan dia s0mb0ng.

“Walaupun sak1t tetapi tetap saya terima semua jemputan ceramah dan pr0gram. Kadang-kadang saya masuk dan keluar dari tempat ceramah dengan tergesa-gesa kerana tak dapat menahan keped1han dan kesak1tan yang ditanggung.

“Walau kadang-kadang dilabel s0mb0ng kerana tak beramah mesra dengan pendengar seperti dulu tetapi tetap saya tabahkan hati sebab saya tahu 0rang ramai tidak tahu keadaan sebenar saya.

“Saya jugak mem0h0n maaf jika selama ini perkataan dan tingkah laku saya menggur1s hati anda,” kata Mohd. Kazim.

Pendakwah itu turut meluahkan keb1mbangan keadaan dirinya akan menyebabkan dia h1lang daripada dunia dakwah.

Justeru dia amat berharap jika ada pihak yang b0leh memb4ntunya memulihkan dirinya daripada penyak1t berkenaan.

Semalam Mohd Kazim Elias atau lebih dikenali sebagai Ustaz Kazim mem0hon bantuan 0rang ramai yang b0leh mengub4ti penyak1t dialaminya.

Beliau dalam satu hantaran di media sos1al memuat naik gambar sebelah tangannya yang ditumbuhi beberapa ketvlan kecil warna hitam.

“Sesiapa yang b0leh t0long ub4tkan saya tol0nglah. Berat mata memandang berat lagi bahu yang menanggung. Pada Allah kita berserah,” katanya tanpa menyatakan apakah penyak1t yang dialaminya itu.

Terdahulu timbul pelbagai d4kwaan yang kesan tersebut adalah hasil dari jurus0lek utuk pengambaran filem sehingga se0rang jurumekap kesan khas di kenali sebagai Fatimah Ishak tampil memberi penjelasan sebenar mengenai apa yang berlaku kepada DUKE

“sebelum aku memulakan kerja..ustaz suruh aku duduk atas kerusi depan dia untuk dia bacakan ayat ayat d0a dan hembvskan kat aku supaya aku selamat dan dilindungi Allah sepanjang penggambaran filem zim zim ala kazim..

dia risau aku t4kut..ustaz memang sak1t..aku teng0k sendiri keadaan kul1t dia..cuma aku tambah lagi untuk menampakkan efek di dalam skrin..sem0ga ustaz sembvh dan b0leh menjalani kehidupan n0rmal macam 0rang lain.”

Sebelum ini Rata-rata netizen menzahirkan rasa s1mpati terhadap keadaan Ustaz Kazim dan mend0akan sem0ga penyak1t dialaminya cepat sembvh.

Tidak kurang juga net1zen yang berpendapat Ustaz Kazim sekali lagi menjadi m4ngsa s1h1r seperti dialaminya pada tahun lalu yang menyebabkan kak1 kirinya membengk4k.

K0smo! Online pada 1 Oktober 2021 melap0rkan Ustaz Kazim berada dalam keadaan kurang sihat dipercayai terkena bu4tan0orang.

Beliau ketika itu mend4kwa menemui k0tak berisi abu dan gambarnya yang dibak4r di pusat pengajiannya.

kredit: MalaysiaGazette

Sumber : Trending sangat

Leave a Comment