Bahagia guna m0t0r ihsan warga TikT0k, tinggaI di rumah sempit! Bapa manfaat peIuang hari hujan basah bersama anak

KEBAHAGIAAN bukan hanya diukur dengan wang ringgit semata-mata sebaliknya turut lahir daripada rasa syukur.

Seperti lelaki ini, vide0 dia sedang berkej4ran dalam hujan dengan anaknya yang berusia dua tahun di sebuah taman permainan sekitar Kuala Kubu Bharu, Selangor mengundang perhatian ramai.

Berk0ngsi kisahnya kepada mStar, Mohamad Izzwan Rozaimi, 24, menceritakan kisah di sebalik vide0 yang tular di aplikasi TikT0k itu.

“Kami sekeluarga baru balik dari H0spital Kuala Kubu Bharu. Disebabkan waktu tu tengah hujan, jadi saya t4k nampak jalan nak teruskan perjalanan. Lagipun saya tengah bawa isteri dan anak kecil.

“Jadi kami ambil keputusan untuk tunggu dekat kedai mamak. Tapi biasalah budak kecil mana b0leh duduk diam-diam. Isteri pun segan apabila 0rang sekeliling asyik pandang je kami sekeluarga. Dia ajak pergi tempat yang kurang ada 0rang.

“Apabila anak saya nampak taman permainan tu, jadi isteri saya pun ajak berteduh dekat situ saja. Sebaik sampai taman tu terus anak saya berlari pergi main jadi saya pun j0in dia sekali sementara tunggu hujan reda,” jelasnya yang senang disapa Wan.

Menurut Wan yang kini bekerja sebagai pengawal kesel4matan di Kelab G0lf Bukit Sentosa, keadaan rumah flat yang didiami mereka menyebabkan kebebasan untuk anak kecilnya bermain agak terhad.

Tambahnya, atas dasar s1mpati dengan anaknya itu dia tanpa segan s1lu menemaninya bermain di taman permainan tersebut walaupun dalam keadaan hujan.

Wan bersama ahli keluarganya.

Bagaimanapun, lelaki ini tetap mementingkan kes1hatan anaknya dengan memakaikan t0pi keledar agar si kecil tidak jatuh sak1t.

Bercerita lanjut, Wan berkata dia baru sahaja menimang cahaya mata kedua pada hujung April lalu.

Jelasnya yang menetap di Bukit Sentosa, Rawang, Selangor itu, bay1nya perlu kerap menjalani pemer1ksaan susulan kerana dilah1rkan pramatang.

Tak kisah la kereta sec0ndhand atau burvk pun janji b0leh bawa anak dan isteri saya dengan selam4t sudah memadai

MOHAMMAD IZZWAN ROZAIMI

Malah, lelaki yang sudah berumah tangga lebih empat tahun ini menyatakan bahawa dia hanya memiliki sebuah mot0sikal jenis Honda Dash 125 sebagai kenderaan untuk begerak ke mana sahaja.

“Sekarang ni kami selalu ulang-alik ke h0spital dan kl1nik sebab anak masih kun1ng. Dia selalu kena timbang berat sebab lahir secara pramatang. Masa lahir pun berat 2 kilogram je.

“Kami hanya ada mot0sikal saja untuk bergerak itu pun pemberian daripada warga TikT0k. Saya pernah v1ral dulu kayuh basikal dari Bukit Sentosa ke Kampung Kerdas di Gombak untuk bekerja. Alhamdulillah, rezeki saya dapat memiliki sebuah mot0sikal atas ihsan orang ramai pada Januari lalu.

Anak sulung Wan (kiri) bersama cahaya mata keduanya yang baru lahir.

“Kali ini ada juga yang 0ffer nak bagi kereta tapi saya t0lak sebab ada ramai lagi di luar sana yang lebih susah perlu dib4ntu. Bukan saya nak t0lak atau s0mb0ng dengan rezeki tapi kali ini saya nak cuba usaha dapatkan sendiri kereta tu.

“Tak kisah la kereta sec0ndhand atau burvk pun janji boleh bawa anak dan isteri saya dengan selam4t sudah memadai,” katanya.

Berikutan vide0 yang menjadi tular di TikT0k, warga maya memuji keluarga ini yang kelihatan sangat bersyukur walaupun hidup dalam keadaan sederhana.

Mot0sikal dan basikal yang pernah digunakan oleh Wan.

“Ramai yang puji dan d0akan keluarga saya lepas teng0k vide0 kami v1ral. Berkat d0a 0rang ramai juga antara sebab membuatkan keluarga kami sentiasa dalam keadaan baik.

“Apa-apa pun, nasihat saya kepada yang baru berkahwin tu jangan mudah putvs asa. Cipta sebanyak mana kenangan selagi b0leh sebab itulah salah satu penguat hubvngan rumah tangga,” ujarnya.

Sumber : mSTar

Leave a Comment