“Tak sangka tepati 14 ciri cal0n suami”- Sering kena ‘reject’ sebab rendah, lelaki ini tak sangka j0d0h dari tinder

SIAPA sangka hubvngan yang bermula menerusi aplikasi T1nder kurang setahun lalu berakhir di jenjang pelamin.

Se0rang wanita menjadi perhatian di laman sos1al menerusi satu perk0ngsian kerana memilih pasangan hidup yang jauh lebih rendah daripada ketinggian dirinya.

Bercakap kepada mStar, wanita berkenaan, Alia Diyana Mohamed Hassim berkata, dia dan suami bernikah di Kangar, Perlis pada 15 Mei lalu.

Berk0ngsi pengalaman, dia yang berusia 28 tahun mula mengenali suaminya di aplikasi T1nder sejak Julai tahun lalu selepas nekad untuk mencari jod0h.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Masa tu saya baru putvs dengan ex dan sedang mencari j0doh. Suatu hari saya terjumpa pr0fil suami di T1nder dengan kapsyen mended4hkan dirinya mempunyai ketinggian 155cm dan kenapa t1dak dia untuk berkawan telah menarik perhatian saya.

“Saya berketinggian 170cm, tapi bukan jod0h tinggi yang dicari. Saya mahu sese0rang yang ser1us dalam perhubungan dan sedia memberi k0mitmen,” katanya ketika dihubungi.

jodoh tinder 2

Pertemuan pertama selepas beberapa bulan berkenalan.

Lebih mesra disapa Alia, katanya, ketika di awal perkenalan, suaminya yang mahu dikenali sebagai Syahmi, 30, merupakan pelajar Ijazah Sarjana sepenuh masa dalam bidang tekn0logi maklumat (IT) di Universiti Utara Malaysia (UUM) di Sintok, Kedah.

“Masa mula-mula chat, banyak persamaan antara kami. Dalam temp0h seminggu ‘trial and err0r’ nampaknya lulus. Tapi disebabkan PK P (Per1ntah Kawalan Pergerakan) 3.0, jadi kami belum b0leh berjumpa kerana sek4tan rentas negeri.

“Keserasian membuatkan kami meneruskan fasa ‘berc1nta’ selama tiga bulan sebelum ker4jaan menarik semula sek4tan rentas negeri pada Oktober tahun lepas,” katanya sambil menambah dia menetap di Kangar, manakala suaminya di Kedah.

jodoh tinder 3

Waktu bertunang pada Februari 2022.

Menurut anak kedua daripada tiga beradik itu, dia tidak berasa kek0k sewaktu bersemuka buat pertama kali kerana keperibadian jejaka kelah1ran Alor Setar itu amat disenangi.

“Dia se0rang yang baik, penyayang dan ‘family man’ yang akan mendahului keluarga. Dan sebenarnya sebelum jumpa saya ada tetapkan 14 senarai ciri lelaki pilihan.

“Saya tak sangka dia memenuhi semua kriteria tu. Paling memikat hati adalah dia b0leh duduk berbincang dan sabar dengan saya dan saya t1dak kisah dia sibuk dengan kerja tetapi mahu keluar bersama bila ada kelapangan,” katanya yang juga menyenaraikan suaminya menjadi imam bagi s0lat Isyak dan menghafal surah Al-Mulk bersama selepas berkahwin.

jodoh tinder 5

Alia (tiga, kanan) dan Syahmi (tiga, kiri) bersama keluarga pada hari pernikahan.

Antara lain dalam 14 senarai itu adalah, berusia antara 25 dan 31 tahun, mementingkan kekeluargaan, tegas tetapi s0ft-spoken, bekerja dan sedia untuk settle d0wn.

Tambah Alia lagi, pertemuan pertama antara kedua-dua keluarga pada Februari lalu yang sepatutnya menjadi majlis meris1k bertukar kepada pertunangan.

Alhamdulillah, perjalanan saya untuk mencari j0doh dipermudahkan. Syukur saya dipertemukan dengan se0rang jejaka yang sweet dan mementingkan kas1h sayang.

ALIA DIYANA MOHAMED HASSIM

Menyedari kasih sayang yang tidak berbel4h bahagi, Alia yang bertugas sebagai pegawai penyel1dik berkata, suaminya yang masih bergelar pelajar sepenuh masa berusaha untuk mencari kerja sebelum ditawarkan jawatan sebagai IT pr0grammer sejak Disember lalu.

“Alhamdulillah, perjalanan saya untuk mencari jod0h dipermudahkan. Syukur saya dipertemukan dengan seorang jejaka yang sweet dan mementingkan kasih sayang,” ujarnya.

jodoh tinder 4

Syahmi (kanan) dan Alia kini bergelar suami isteri.

Sementara itu, Syahmi pula t1dak menyangka bertemu j0doh dengan se0rang wanita yang sedia menerimanya seadanya.

“Sebelum ni saya selalu kena rej3ct atau chat bertukar h4mbar kerana tinggi saya 155cm. Malah hubvngan saya pernah putvs kerana ex akhirnya tak b0leh terima ketinggian saya.

First and f0remost, dia menerima saya yang rendah. Saya tidak berlak0n dan hanya menjadi diri sendiri, tunjuk perangai sebenar saya.

“Saya ambil risik0 mesej dia untuk berkawan, tak sangka kami kahwin. Paling tak sangka apabila saya rupa-rupanya menepati kesemua ciri jejaka pilihannya, memang w0w!” katanya sambil menambah mereka merancang untuk berbulan madu di S1ngapura.

Sumber : mStar

Leave a Comment