“Lagi sebulan nak nikah baru dapat tahu status”- Akibat angk4ra ibu bapa, anak perempuan tanggung der1ta!

PERNIKAHAN tentunya menjadi m0men terindah yang ditunggu-tunggu 0leh setiap pasangan yang bercinta.

Namun adakalanya detik itu juga bakal menjadi titik h1tam dalam kehidupan sese0rang andai rahs1a yang disimpan erat akhirnya terp4ksa dided4hkan menjelang hari pernikahan.

Seperti yang berlaku terhadap pas4ngan ibu bapa ini, mereka bvntu apabila terpaksa mengh4mpakan anak gadis yang bakal bernikah dalam temp0h sebulan.

Akui si bapa, dia tidak dapat menjadi wal1 kepada anak perempuannya kerana gadis berkenaan berstatus anak t1dak sah taraf.

“Assalamualaikum ustaz, kami ada mas4lah besar nak bincang dan minta pendapat.

“Macam ni ustaz, bulan depan anak kami nak nikah. Dia dah dapat kebenaran daripada pej4bat agama.

Lelaki ini menceritakan semula pengalamannya berdepan k3s anak tidak s4h taraf.

“Tapi kami nak buat peng4kuan, anak itu sebenarnya lahir sebelum kami nikah lagi,” kata si bapa kepada se0rang individu dipercayai bertugas sebagai pend4ftar nikah, cerrai dan rujuk di sal4h satu pejabat agama.

Individu berkenaan menceritakan semula mas4lah yang dihadapi ibu bapa tersebut di TikT0k menggunakan akaun Tokadi_Hipster.

Menurut individu berkenaan lagi, pada mulanya dia t1dak percaya dengan pengakuan ibu bapa tersebut kerana setelah meneliti d0kumen yang disertakan, semuanya lengkap dan t1ada masalah.

Mak ayah kalau nak tutup m4lu pun jangan in1aya hidup anak pada masa depan.

NETIZEN

“Eh ni sijil nikah el0k je. Tarikh lah1r anak pun 0key kena dengan tarikh nikah. Jangan main-main.

“Anak nak nikah ni. Sebulan je lagi,” kata si ustaz.

Bagaimanapun si ustaz akhirnya faham situasi yang dilalui ibu bapa tersebut apabila mereka memberitahu tarikh lahir dan surat beranak anak perempuan mereka adalah p4lsu.

Perk0ngsian individu ini di TikT0k menarik perhatian ramai.

Ujar ibu bapa berkenaan, mereka menyes4l kerana menyembunyikan hal tersebut daripada si anak hingga mengundang mas4lah di kemudian hari.

Tambah jurunikah berkenaan dia bagaimanapun bersyukur apabila pasangan tersebut sedar akan kes1lapan mereka.

“Alhamdulillah syukur mak ayah masih ada rasa tanggungjawab ingat Allah.. beringatlah semua,” katanya.

Meninjau ke ruangan k0men, rata-rata netizen bers1mpati dengan nasib si anak kerana masalah seperti ini timbul menjelang hari bahagianya.

anak tak sah taraf

Antara k0men netizen di TikT0k.

“Kecew4nya hati si anak apabila dia tahu status diri yang sebenar.

“Allah, kas1han anak. Tak dapat bayangkan macam mana perasaan dia.

“Mak ayah kalau nak tutvp m4lu pun jangan 1niaya hidup anak masa depan. Nasib baik mak ayah cepat sedar. Biar la kita m4lu dulu jangan dah jadi macam ni anak nak terima macam mana,” demikian luah netizen.

Untuk rek0d, berdasarkan penjelasan di laman web Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, dihuraikan secara terperinci berhubvng status dan hak anak t1dak sah taraf.

Some of 11 participants JU Nikah organized by Majlis Islam Sarawak at Kampung Samariang Lama mosque in Kuching. Ju Nikah. This program bringing people together with the Sarawak islamic council - ZULAZHAR SHEBLEE / The Star

Foto hiasan: Amalan di Malaysia, anak t1dak s4h taraf perlu mem0hon kebenaran mahk4mah untuk bernikah dengan menggunakan wali hakim.

Jelasnya, anak t4k sah taraf t1dak b0leh dinasabkan kepada lelaki yang menyebabkan kelahirannya atau kepada sesiapa yang meng4ku menjadi bapa kepada anak tersebut.

0leh itu mereka tidak b0leh pusaka mempusakai, t1dak menjadi mahr4m dan tidak b0leh menjadi wali.

Justeru seandainya ibu bapa sendiri meng4kui anak itu hasil hubvngan tidak sah, sewajarnya pernikahan anak itu menggunakan wal1 hakim.

Amalan di Malaysia, anak t1dak sah taraf perlu memoh0n kebenaran mahk4mah untuk bernikah dengan menggunakan wali hakim.

Enakmen Und4ng-Und4ng Keluarga Islam setiap negeri ada memperuntukkannya di bawah S33ksyen 18.

Sumber : mStar

Leave a Comment