“Bertahun Dah Ustaz S4kit”- Sekali LeIaki Ini Terang Peny4kit Sebenar Ustaz Kazim Dan Cara Rawatan

Pak4r kulit berpendapat penyak1t yang dihad4pi pendakwah bebas, Datuk Mohd Kazim Elias atau lebih dikenali sebagai Ustaz Kazim mungkin ekzema.

Bagaimanapun, pakar kul1t dari Kl1nik Kulit Kuala Lumpur, Datuk Dr Low Bin Tick menyarankan supaya pendakwah itu segera mendapatkan raw4tan di mana-mana kl1nik kulit berhampiran.

Menurutnya, penyak1t tersebut bermula daripada al4han biasa yang akhirnya menyebabkan luk4 dan ditumbuhi beberapa ketvlan kecil warna hitam.

“Ini bermula dengan al4han kemudian g4ru sehingga pec4h dan menyebabkan kum4n dari kuku masuk dalam daging kulit yang pec4h itu.

“Sebab itu ketvlan kuning dan hitam itu adalah nan4h daripada j4ngkitan tersebut,” katanya kepada Sinar Harian pada Jumaat.

Pada Khamis, Ustaz Kazim berk0ngsi pender1taan dialami beliau sejak lapan bulan lalu yang menyebabkan luk4 di seluruh badan termasuk muka.

Menurutnya, keadaan itu bukan sahaja menyebabkan rasa sak1t, gat4l dan ped1h, malah membuatkan beliau gel1sah hingga tidak b0leh tidur seharian sejak beberapa bulan lalu.

Ustaz Kazim berk0ngsi pender1taan dialami beliau sejak lapan bulan lalu yang menyebabkan luk4 di seluruh badan termasuk muka. Gambar kecil: Dr Low Bin Tick

Cara Raw4tan

Dalam pada itu, Dr Low berkata, penyak1t tersebut ada raw4tan yang dikhususkan supaya cepat pulih.

Bagaimanapun, beliau yang juga ahli Persatuan Dermat0logi Malaysia (PDM) berkata, ia memakan masa dalam dua hingga tiga kali perjumpaan untuk pulih.

“Ub4t pertama adalah untuk mem4tikan kum4n dahulu kemudian, sapu krim antibi0tik selalu untuk hilangkan nan4h itu.

“Kemudian kita juga sediakan ub4t antibi0tik makan dan vitamin C untuk bagi dalaman kita kuat.

“Jadi, jangan r1sau. Penyak1t ini ada ub4tnya tetapi ia memakan masa sedikit,” ujarnya.

Terdahulu pengarah dan penerbit Mawi menegaskan pendakwah terken4l Datuk Mohd Kazim Elias sememang sedang mender1ta sak1t m1steri.

Malah menurut Mawi, fot0 yang memperlihatkan kulit tangan yang keh1taman itu merupakan keadaan sebenar fizikal Kazim atau lebih mesra disapa sebagai Ustaz Kazim.

Meng4kui terdapat penambahan dari segi kesan s0lekan, Mawi atau Asmawi Ani juga mended4hkan Kazim pernah menunjukkan keadaan kulitnya yang secara tiba-tiba mengeluarkan d4rah ketika sedang menjalani penggambaran filem itu.

“Ustaz Kazim memang dah lama tak s1hat tapi dia kuatkan semangat juga untuk teruskan penggambaran filem ini. Ada yang kata Ustaz saja buat gimik untuk pr0mosi filem.

Ada masa, dia pernah tunjuk dekat saya dar4h keluar dari kulit dia ketika tengah sh00ting

“Dia memang tengah sak1t dan gambar yang dia k0ngsikan itu memang keadaan dirinya sekarang. Cuma kami ada gunakan kesan s0lekan sikit untuk filem ini.

“Ikutkan satu badan Ustaz kena macam itu. Ada masa, dia pernah tunjuk dekat saya dar4h keluar dari kulit dia ketika tengah sh00ting,” kata Mawi

Kazim menerusi laman Instagram memberitahu sak1t m1steri yang dih1dapinya sejak sekian lama dan dia mencuba pelbagai jenis r4watan serta cuba menyembunyikan hal itu namun sudah tidak tahan untuk menanggung der1ta.

Dalam pada itu, Mawi yang juga se0rang penyanyi turut memberitahu pendakwah berkenaan h1lang keyakinan untuk bertemu dengan orang disebabkan keadaan kes1hatannya itu.

“Masa nak mula sh00ting itu, Ustaz hilang keyakinan dan rasa rendah d1ri dengan keadaan diri dia… dia rasa m4lu nak jumpa orang. Saya pun ada duduk berb0rak dengan dia beri semangat.

“Semua team pr0duksi pun beri semangat, Alhamdulillah dia bangkit semula dan walaupun dia nampak lem4h tapi tetap bersemangat.

“Yang saya hairan, bila nak mula sh00ting, penyak1t tu datang semula. Ustaz kata tiap kali nak muncul di TV, mesti benda itu datang,” ujarnya.

Mawi dan Kazim bersama team pr0duksi masih berada di Ipoh, Perak sejak 10 hari lalu bagi menjalani penggambaran filem berkenaan sehingga minggu hadapan.

Sumber: Sinar Harian

Sumber : Limau Asamboi

Leave a Comment