“Dia berkenan seb4b bau wangi…” – [VIDEO] Gadis ‘Buka Cerita’ Diambil Bun1an Ketika DaIam Kandungan Ibu

0rang bun1an ialah m4khluk halus yang banyak disebut dalam cerita rakyat Malaysia, Brunei dan Ind0nesia. ‘Mereka’ ini biasanya tidak b0leh dilihat 0leh manusia, kecuali mereka yang mempunyai kelebihan untuk ‘melihat’ m4khluk halus.

Menurut sumber ada yang mend4kwa 0rang bun1an ini merupakan sejenis jin, namun bukan dari jenis yang mengganggu kehidupan manusia sebagaimana jelmaan j1n yang lain.

Sumber : Tikt0k Dayanaradzuan

Sebuah perk0ngsian oleh se0rang gadis di TikT0k menarik perhatian netizen apabila dia menceritakan pengalamannya diambil oleh 0rang bunian ketika masih di dalam k4ndungan ibunya.

Gadis yang bernama Dayana Radzuan itu menceritakan kejadian tersebut berlaku dalam tahun 1999 ket1ka dia dan keluarganya sedang beriadah di sebuah air terjun di Perak.

Ibunya yang sedang meng4ndung itu tiba-tiba terasa sak1t di bahagian perut dan keluarga gadis tersebut dengan serta-merta pergi ke h0spital berdekatan untuk memer1ksa k4ndungan ibunya itu.

“Bila sampai h0spital, dah takde baby nya…”

Dokt0r di h0spital berkenaan memberitahu ibunya yang bay1 yang sedang dik4ndung itu sudah tiada, kerana tiada degupan j4ntung. Kemudian d0ktor tersebut meminta ibunya untuk pulang dan datang semula selepas beberapa hari.

Perkara itu tidak pernah berlaku dalam keluarganya sebelum ini, nasib baik ada sal4h se0rang pakciknya yang sedikit arif mengenai m4khluk halus ini.

Rupanya, dia yang masih dalam k4ndungan ibunya itu telah dicul1k oleh bun1an dan menurut pakciknya itu, bun1an ini suka dengan ibu yang mengandung kerana mereka berbau wangi.

Gambar Hiasan

“Mula-mula ‘dia’ taknak bagi balik” 

Mereka sekeluarga mula berikhtiar dengan melakukan s0lat hajat dan berd0a tetapi masih tidak berjaya, dikatakan orang bun1an itu telah menjaganya di dunia ‘sana’ dan tidak mahu memulangkan gadis itu semula.

Ketika ibu gadis tersebut sudah tiba ke h0spital untuk menjalani pembed4han membuang jan1n, d0ktor itu terpanggil untuk melakukan scan sekali lagi.

“Tiba-tiba j4ntung b4by kuat g1la!”

Selepas diimbas, tiba-tiba k4ndungan ibunya itu mempunyai degupan yang sangat kuat dan d0ktor mengesahkan ada bay1 di dalam kandungannya itu.

Sejak kejadian itu, gadis tersebut dilahirkan dan membesar seperti biasa. Menurutnya, orang bun1an itu pada mulanya memang tidak mahu memberikan bay1 itu kembali, sehingga kini tidak tahu apa yang membuatkan ‘mereka’ terdetik untuk memulangkan k4ndungan ibunya itu.

Tiba-tiba ser4m sejuk pulak rasa…

Sumber : Lobak Merah

Leave a Comment