“Ada sebab berani tak pakai ‘gl0ve’”- Sentuh anak HIV/AIDS tanpa sarung tangan, wanita ini ditudvh buat CSR cari peny4kit

STIGMA terhadap pesak1t HI V/AI DS masih lagi menebal dalam kalangan segelintir masyarakat kita.

Buktinya, kunjungan d0kt0r pakar audi0logi, Shasa Aziz ke rumah perlindungan Persatuan Kebajikan Anak Kepada Pesak1t H IV/A IDS Nurul Iman Malaysia (Pernim) baru-baru ini turut dicem4ri dengan k0men negat1f di media sos1al.

“Hish y0u ni tak ada penyak1t cari penyak1t. Banyak lagi benda boleh buat nak juga gigih pergi jumpa budak H IV… ni memang undang n4ya.

“B0leh ke pegang pesak1t macam ni? Tak ada gl0ve semua? Risau teng0k. Berani buat CSR macam ni,” tulis beberapa netizen menerusi Instagram wanita itu.

Menurut Shasa, dia terkejvt dengan segala k0men yang diterima, malah sama-sekali tidak menyangka pertemuan dengan penghuni rumah tersebut bakal mengundang perdebatan netizen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)


“Saya tak sangka vide0 yang dik0ngsi akan menarik perhatian pengguna Instagram. Ramai yang terkejvt tindakan saya memegang adik Siti yang p0sitif AI DS.

“Saya dah buat pemer1ksaan badan. Saya sihat dan tiada luk4 terbuka. Jadi kita tak la datang bawa sarung tangan sebab hakikatnya HI V/AID S tak b0leh dij4ngkiti melalui sentuhan, melainkan ada luk4 terbuka.

“Maka untuk betul-betul capai 0bjektif dan niat, saya tak pakai sarung tangan, lagipun ianya untuk menjaga hat1 anak-anak ni,” ujarnya yang turut menjalani ujian HI V.

Antara mesej yang diterima Sha menerusi Instagram.

Antara mesej yang diterima Sha menerusi Inst4gram.

Menurut usahawan Ola Oli yang memasarkan suplemen SuperOla itu, dia turut menghadiahkan gift b0x pr0duknya untuk penghuni rumah berkenaan.

Tambah Shasa, dia juga kagum apabila penghuni di bawah naungan Datin Norlina Alawi itu berjaya meraih keputusan cemerlang dalam pelajaran biarpun mengh1dap HI V/AID S.

“Anak-anak ini tidak bers4lah. Yang melakukan kes1lapan itu adalah orang tua mereka. Minta dijauhkan. Di bawah jagaan Datin Norlina Alawi, ramai anak-anak ini berjaya menamatkan pengajian di sek0lah tahfiz serta universiti tempatan.

Saya t4k pakai sarung tangan, lagipun ianya untuk menjaga hat1 anak-anak ni.

SHASA AZIZ

“Jadi anak-anak ini memerlukan sok0ngan dan perhatian dari masyarakat. Jangan tinggalkan mereka di belakang. Kalau ada masa jenguk-jenguklah, ayuh kita terus memberi.

“Saya sempat berbual dengan seorang pesak1t AID S yang dah memang kr1tikal. Nama dia Siti. Mama Norlina bukan saja mengambil dia sebagai anak angk4t sejak kecil, malah menjaganya sampai sekarang bahkan turut mengislamkan Siti dan abangnya. Mulianya hati Mama. Siti dapat v1 rus HIV yang currently dah c0nvert to AID S daripada ibunya.

“Seb4k sangat apabila teng0k Siti yang dalam keadaan lumpvh, but4 dan ada j4ngkitan kum4n dalam 0tak dan c0nstantly cakap yang dia sayang Mama Norlina,” ceritanya panjang lebar.

Sha berkata, dia juga sudah menjalani ujian HIV.

Sha berkata, dia juga sudah menjalani uj1an H IV.

Selain Instagram, p0sting tul4r mengenai pertemuan Shasa dengan pengh1dap H IV/AID S turut menjadi perdebatan di Tw1tter.

Namun, ramai juga yang turut memuji tindakannya dan berharap stigma terhadap g0longan itu dapat dih4puskan secara menyeluruh dalam kalangan masyarakat kita.

Sumber : mStar

Leave a Comment