“PaIing tiada hati perut!”- Cvri kucing peIiharaan buat santapan uIar sawa, taktik jadi ‘ad0pter’

MANUSIA bert0pengkan sya1tan!

Itulah gel4ran paling sesuai untuk segel1ntir individu yang did4kwa aktif mencari kucing untuk dijadikan makanan kepada ul4r peliharaan mereka.

Pended4han itu meraih perhatian ramai selepas beberapa individu tampil membuat perk0ngsian menerusi media sos1al.

“Saya dapat maklumat di Indera Mahk0ta 2, Kuantan, ada satu rumah bujang di situ, budak-budak tu bela ul4r sawa. Mereka selalu cari kucing yang friendly dan cur1 bagi ular dia makan,” d4kwa se0rang lelaki menerusi gr0up Faceb00k Kelab Kucing Kuantan.

Dalam perk0ngsiannya, dia mend4kwa dimaklumkan mengenai hal itu 0leh penduduk setempat.

Malah, dia juga pernah berhadapan dengan se0rang lelaki yang dipercayai ada niat t1dak baik terhadap kucing peliharaannya.

“Makcik tu tak pasti di mana rumah budak-budak tu. Tapi dia kata ada se0rang lelaki pernah tanya dia, kucing ni ada tuan tak? Sebab ul4r sawa dia lap4r tak makan beberapa hari.

file7hrcvqrdk6dby1536tc

Ada individu did4kwa menjadikan kucing sebagai makanan kepada ul4r mereka. (Gambar Hiasan)

“Saya tak tahu betul atau t1dak. Tapi tadi pagi masa saya di luar rumah, ada se0rang lelaki naik m0tor st0p dan datang dekat kucing saya yang sedang berasa atas kereta.

“Apabila saya datang dekat, dia senyum dan terus pergi. Saya rasa maklumat ni patut dik0ngsi. Kalau tak betul saya m0h0n maaf,” tulis lelaki itu lagi.

Dalam pada itu, turut tular tangk4p layar perk0ngsian se0rang lagi individu yang membuat d4kwaan sama.

Ujar individu tersebut, ada pihak tidak bertanggungjawab berpura-pura mahu mengambil kucing untuk dibel4, sedangkan mereka mempunyai niat sebaliknya.

Ada se0rang lelaki pernah tanya kucing ni ada tuan tak? Sebab ul4r sawa dia lap4r tak makan beberapa hari.

PENGGUNA FACEB00K

“Di sini saya ingin mengingatkan kepada 0wner yang hendak beri kucing atau memberitahu keberadaan kucing-kucing yang dibu4ng dan meminta new ad0pter untuk membela, sebelum beri, saya m0hon tol0ng selidik dahulu latar belakang 0rang yang meminta untuk ad0pt kucing tersebut.

“Dalam gr0up ini ada beberapa manusia yang aktif ad0pt kucing yang hendak diberi secara percuma. Mereka dengan suka rela ad0pt dengan jumlah yang banyak dan suka kutip di pasar-pasar.

“Jika mereka kut1p dan jaga dengan baik, syukur Alhamdulillah. Tapi jika mereka ad0pt dan beri makan kepada haiwan eks0tik cont0hnya ul4r, perkara ini sangat tidak wajar,” ujarnya.

file73k8qsz4igy1lswa7odi

Difahamkan, ada individu turut aktif mengutip kucing-kucing yang berkel1aran di kawasan pasar. (Gambar Hiasan)

Menurut pemilik p0sting yang pernah berhadapan 1su sama sebelum ini, sekaligus membuatkan dia t4kut untuk memberikan kucing kepada 0rang lain.

“Saya dah terkena sebelum ini. Saya beri enam ek0r anak kucing usia dua ke tiga bulan dan seek0r ibu. Apabila ditanya banyak kali dia cuma baca dan bila ditanya lagi terus kena bl0ck.

“Moh0n semua alert sebab dah ada yang mesej saya bertanya mengenai benda ini. Apabila 0rang tu mesej dan hantar gambar ad0pter, ad0pter tersebut sama dengan ad0pter yang saya beri kucing.

“Saya sungguh rasa terk1lan sebab beri kepada new ad0pter yang sal4h. Sem0ga yang baik-baik untuk kucing-kucing yang telah saya berikan kepada si dia,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment