“Ramai setuju”- MasaIah BekaIan Ayam : Datuk Ameer Mydin MuIa B0ngkar Perkara lni

KUALA LUMPUR: Pembekal t1dak b0leh mengambil kesempatan dan perlu bertanggungjawab dalam 1su kekurangan bekalan makanan seperti ayam.

Pengarah Urusan Mydin H0ldings Sdn Bhd, Datuk Ameer Ali Mydin berkata, hal sedemikian t1dak seharusnya berlaku apa lagi di negeri Selangor.

“Cerita ayam ini 1su bekalan makanan jadi t1dak patut mana-mana pihak engg4n bagi bekalan, kalau bekalan ada. Kalau betul t4k ada, itu cerita lain. Tetapi di Selangor kalau kata tak ada bekalan, saya rasa t1dak betul.

“Bekalan ada tetapi terhad. Di Mydin kita ju4l selalunya 20 tan tetapi sebab bekalan terhad jadi kita ada 8 atau 10 tan sahaja.

“Disebabkan kawalan h4rga, kita t1dak ada keuntungan tetapi kita bertanggungjawab. Ini makanan, untung rug1 cerita lain, yang penting kena pastikan ada bekalan,” katanya ketika muncul dalam Buletin AWANI, pada Sabtu.

Justeru, beliau mencadangkan ker4jaan melepaskan buat sementara waktu kawalan h4rga bagi memb0lehkan bekalan masuk sekaligus menyeimbangkan h4rganya.

“Pendapat saya, jangan ada kawalan h4rga kerana ia mengganggu pas4ran. Lepaskan dulu kawalan h4rga sebab k0s sekarang tinggi, kita bel1 RM8.80 daripada pembekal dan kita ju4l balik RM8.90, tak ada untvng. Kami di Mydin masih b0leh bertahan tetapi bagi peruncit atau pen1aga di pasar cont0hnya, susah bagi mereka.

“Saya faham kita nak kurangkan inflasi, tetapi kalau bekalan banyak, h4rga akan turun dengan sendirinya. Teng0k macam test kit (c0vld-19), bila sudah terlalu banyak bekalan, h4rga turun dengan sendirinya.

“Yang mustahak sekarang ialah nak pastikan bekalan ada. Kawalan h4rga tak pernah berkesan untuk jangka masa panjang,” jelasnya.

Beliau juga menyarankan 0rang ramai agar tidak pan1k dan bersabar dengan 1su bekalan makanan yang terhad ketika ini.

“Ini kr1sis gl0bal, kita di Malaysia masih bernasib baik sebab makanan masih ada. Ada negara lain jangan kata ayam, dan dapatkan barang asas seperti gandum dan gula pun sus4h, malah ada yang memang sudah kehabisan bekalan.

“Tidak perlu pan1k, jangan bel1 terlalu banyak kerana t4kut Malaysia tak ada makanan, saya t1dak rasa kita akan sampai ke tahap kebulvran. Selain imp0rt makanan, kita juga ada makanan dalam tin, malah sayur-sayuran juga banyak di Camer0n Highland,” katanya lagi.

Semalam, Persatuan Penternak Ayam Negeri Selangor (PPANS) mengesahkan t1ada pengeluaran ayam dari ladang pada Sabtu.

Pengerusinya, Idrus Zainal Abidin berkata, permas4lahan tersebut disebabkan 1su bekalan berpunca ayam s4kit.

kredit:; astro awani

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment