“Buat kejvtan sehari seIepas mertua meninggaI”- Jaga mak mentua sampai akhir hay4t, jururawat tak sangka apa yang ipar duai buat

JIKA ditelusuri beberapa grup di Faceb00k seperti Kelab Rumah Tangga (KRT) dan sebagainya, banyak perk0ngsian mengenai kisah perkahwinan serta mas4lah yang dihadapi pas4ngan berkahwin.

Selain perk0ngsian ‘p0pular’ mengenai kecur4ngan pasangan masing-masing, ada juga yang berk0ngsi kisah mengenai hubvngan d1ngin dengan keluarga mentua.

Namun bagi yang dikurniakan keluarga mentua dan ipar duai yang penyayang, sudah semestinya individu tersebut merupakan antara insan yang bertuah, seperti wanita ini.

Vide0 yang dik0ngsikan di laman sos1al, menunjukkan dia menerima kejvtan hari jadi daripada ipar duai, membuatkan warganet turut tersentuh melihat hubvngan silaturrahim keluarga mereka.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Nor Azrin Ariffin berkata, ketika itu secara kebetulan kesemua ahli keluarga di sebelah suaminya pulang ke kampung di Nibong Tebal, Pulau Pinang, untuk menziarahi arw4h ibu mentuanya yang meningg4l dun1a.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Pada 11 Mei, ibu mentua saya, Salasiah Abu Hassan meningg4l dun1a selepas dua bulan terlantar kerana kesan c0vld-19. Jadi semua adik beradik sebelah suami pulang ke kampung.

“Selama ibu mentua terlant4r, saya gilir-gilir menjaganya juga memandangkan tinggal berdekatan dengan rumah arw4h.

kejutan 2

Nor Azrin (duduk, kiri) menerima kejvtan sempena hari lahir dan Hari Jurur4wat pada 12 Mei lalu.

“Keesokannya 12 Mei pula hari lahir saya dan Hari Jururawat. Tapi saya memang tak harapkan apa-apa pun sebab masing-masing sedang bersed1h.

“Saya pun kerja macam biasa hari tersebut. Sepanjang siang, tak ada se0rang pun wish. Saya t4k kisah pun, sebab masing-masing mesti sibuk nak uruskan tahl1l,” kata wanita berusia 38 tahun ini.

Namun menjelang petang, Nor Azrin menerima mesej daripada kakak iparnya meminta dia segera pulang dengan alasan anaknya t1dak sihat, tanpa mengetahui sebenarnya ia adalah ‘pr4nk’ sempena hari lahirnya.

kejutan 4

Nor Azrin (belakang, kiri) bersama ibu saudara dan adik beradik suaminya.

“Kakak ipar beritahu anaknya gat4l-gat4l minta saya teng0kkan. Pukul 8 malam sampai, saya masuk bilik anaknya.

“Punya belek seluruh badan tapi tak ada apa langsung. Rupa-rupanya masa dalam bilik anak saudara, mereka di luar k4lut bawa kek dan ready nak pr4nk.

“Keluar je bilik, terkejvt teng0k ada surprise. Masa tu beristighfar sekejap… saya seb4k dan cakap tak perlu pun buat semua ni, saya t4k minta dan faham situasi sekarang.

“Tapi kakak-kakak ipar cakap, kita sama-sama jaga arw4h ibu. Memang men1tis a1r mata. Pertama sebab teringat mak meni1nggal, kedua sebab famili mentua sangat hargai saya,” ujarnya yang merupakan seorang jurur4wat di Parit Buntar, Perak.

Saya t4k pernah rasa kasih sayang kakak. Bila bertemu jod0h dengan suami, Allah beri rezeki saya dapat tiga kakak ipar dan se0rang adik ipar perempuan.

NOR AZRIN ARIFFIN

Bercerita mengenai keakrabannya bersama arw4h ibu mentua dan ipar duai, Nor Azrin berkata dia terharu kerana penerimaan mereka terhadapnya tanpa melihat status.

“Saya merupakan ibu tungg4l sebelum berkahwin kali kedua dengan suami sekarang. Sungguhpun suami bujang, tapi kakak-kakak ipar dan ibu mentua tetap terima saya.

“Tak ada rasa berbeza pun kasih sayang mereka terhadap saya. Suami satu-satunya anak lelaki dalam keluarga, manak4la saya pula satu-satunya anak perempuan daripada empat adik beradik.

“Saya tak pernah rasa kasih sayang kakak. Bila bertemu j0doh dengan suami, Allah beri rezeki saya dapat tiga kakak ipar dan se0rang adik ipar perempuan,” katanya lagi.

kejutan 5

Nor Azrin bersyukur sempat bergilir-gilir menjaga ibu mentuanya yang sak1t sejak dua bulan lalu sehingga arw4h meningg4l dunia, 11 Mei lalu.

Tidak menyangka perk0ngsiannya menjadi tular di TikT0k, Nor Azrin berkata dia terharu apabila membaca k0men netizen yang rata-ratanya turut tumpang gembira dengan vide0nya.

“B0leh katakan semuanya p0sitif dan tersentuh dengan vide0 tu. Saya bersyukur dikurniakan keluarga mentua yang baik dan harap hubvngan ini berkekalan.

“M0h0n mereka di luar sana sama-sama sedekahkan Al-Fatihah kepada arw4h ibu mentua saya,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment