Tepung Naik H4rga, Tapi Abang R0ti Canai 50 sen Dapat Kekalkan H4rga buat peIanggan setia bimbang

Melaka: “Selagi saya bernaf4s h4rga 50 sen ini akan terus dikekalkan walaupun ada pel4nggan yang cakap itu harga g1la,” itu kata pen1aga roti canai Mustafa Abd Latif.

Mustafa 58, berkata, walaupun berdepan situasi suk4r dengan kenaikan h4rga barangan susulan kekurangan bekalan di pasaran namun dia nekad untuk terus kekalkan harga ju4lan roti canai di warungnya.

Dia yang bern1aga sejak 11 tahun lalu berkata, h4rga yang ditawarkan di gerainya bagi roti canai k0song RM0.50 manakala roti telur serta roti planta masing-masing RM1 sekeping masih kekal sejak dulu.

“T1dak dinafikan keuntungan amat nipis apabila h4rga tepung gandum naik lebih sekali ganda tetapi hajat saya ini semua sedekah buat kedua arw4h ibu bapa.

“Niat saya bern1aga bukan mahu kaya asalkan senang kami sekeluarga bel4nja sudah memadai. Insyaallah apabila kita yakin akan ada rezeki,” katanya ketika ditemui di warungnya di Bukit Pulau, Bukit Katil.

Bapa kepada empat anak itu berkata, ramai dalam kalangan pel4nggan tetapnya meminta untuk menaikkan h4rga ju4lan roti canai kerana b1mbang dia tidak mampu menanggung k0s.

“Bagi saya sus4h bagaimana kena harung kerana itu sudah nekad malah saya sendiri pernah lalui temp0h yang suk4r suatu masa dulu sehingga hendak makan pun pay4h.

“Sebagai pen1aga, saya tersentuh apabila ada pel4nggan yang tidak mampu untuk menjamu keluarga mereka jadi dengan h4rga sebegini mereka yang tidak berkemampuan b0leh sama-sama nikm4ti,” katanya.

Dia yang turut dikenali dengan panggilan Abang Roti Canai 50 sen berkata, sepanjang dia bern1aga juga ini pertama kali berdepan cabaran yang mencabar untuk dapatkan bekalan tepung gandum di pasaran.

“Kalau dulu hanya perlu ke satu kedai sahaja tetapi kini untuk dapatkan bekalan tepung gandum kena merayau ke beberapa l0kasi kalau tidak ada tepung.

“Selain itu k0s tepung gandum juga amat tinggi sekiranya dulu hanya berm0dalkan kira-kira RM1.40 kini mencecah hampir RM3 sekil0gram kerana untuk roti canai hanya dua jenama sahaja digunakannya untuk rasa dan d0h yang lembut,” katanya.

Mengulas lanjut, dia berkata, pihak berkaitan perlu mengambil langkah untuk menyelesaikan 1su ini kerana ia bukan sahaja memberi kesan kepada pen1aga malah pengguna turut terkesan apabila berlaku kenaikan h4rga.

Berikut reaksi netizan

“Kalau ikhlas macam ni, bay4r lebih pun takpe..rm1 pun dah cukup murah..kita sok0ng dia tapi kita juga kena faham dia juga ada kehidupan..senangkan dia, dia berpahala, kita pun berpahala..”

“alhamdulillah m0ga akan ada lg insan² pemurah seperti ini yang lebih penting kan akh1rat dari duniawi… aamiin”

kredit: hmetro

Sumber :

Leave a Comment