Tahu kekasih s4kit buah pinggang kr0nik, pemuda ini nak juga jadikan lsteri! Lepas kawin kena ‘bersaing’ dengan bapa mentua demi derma ginjaI

DEMI kasih kepada isteri, se0rang suami sudah pasti sanggup berk0rban dalam usaha menyelam4tkan insan tersayang walaupun ny4wa sendiri jadi taruhan.

Begitulah kisah menyentuh j1wa pasangan ini apabila si suami sanggup menderm4 sebelah buah p1nggang miliknya kepada isteri tercinta.

Bercerita kepada mStar, Farah Syazana Mohd Ruslan, 29, memperincikan semula k1sah bagaimana pasangannya, Mohamad Firdaus Zulkifli, 31, bersetuju untuk menjalani raw4tan pemindahan buah p1nggang untuk dirinya.

“Saya kerap sak1t perut sejak 10 tahun lepas lagi. Bila pergi kl1nik untuk buat pemer1ksaan, d0ktor beritahu air kenc1ng saya kot0r. Sampai ada satu hari tu, d0kt0r di kl1nik rujuk saya ke h0spital sebab terlalu kerap kena UTI (Ur1ne Track Infect10n).

“Bila buat ultras0und dan MRI (magnetic res0nance imaging) nampak buah p1nggang kiri bengk4k jadi d0ktor teruskan buat Nucle4r Scan dan dapati saya ada mas4lah Duplex K1dney (saluran buah p1nggang berkembar).

“Setahun selepas saya kerap kena mas4lah j4ngkitan kum4n ni, d0ktor nasihatkan saya untuk bu4ng buah p1nggang belah kiri. Kebetulan masa tu saya tengah berkenalan dengan suami dan pada 2013 merupakan tahun saya kena buang buah p1nggang kiri,” jelasnya yang senang disapa Farah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Jelas Farah, selepas itu dia terp4ksa meneruskan kehidupan harian dengan hanya buah p1nggang kanan sahaja yang berfungsi selama dua tahun.

Namun menurut suri rumah ini, pada 2015 fungsi buah p1nggang kanannya ini semakin mer0sot walaupun masih dalam kawalan dan tidak perlu menjalani raw4tan dial1sis.

“Saya sak1t buah p1nggang ni bukan sebab makan jamu atau ambil sebarang ub4t atau supplement. D0ktor pun tak dapat kenal pasti punca fungsi buah p1nggang kanan makin par4h.

Pas4ngan ini telah berumah tangga melebihi enam tahun.

“Bila berbincang dengan d0ktor, dia suruh saya buat transpl4nt (pemindahan buah p1nggang) sebab umur masih muda. Masa ni suami dan abah (bapa Farah) bersungguh-sungguh sukarela nak jadi penderm4.

“Setelah buat beberapa uj1an saringan dekat abah, keputusan test tu tak melayakkan dia menjadi penderm4. Saya sedapkan hat1 abah dengan beritahu yang dulu masa sak1t, saya selalu sus4hkan dia dah,” ujarnya.

Menurut Farah yang kini menetap di Mersing, J0h0r, suaminya sudah sedia maklum mengenai sak1t yang dih1dapi semasa mereka berc1nta lagi sebelum berumah tangga pada Mac 2016,

Masa kenal suami pun saya dah sak1t buah p1nggang. Tapi suami saya adalah lelaki 0ne in a milli0n bagi saya lepas dia tetap terima seadanya selepas beritahu pasal penyak1t ni.

FARAH SYAZANA MOHD RUSLAN

Kata Farah, pelbagai uj1an dan rintangan terp4ksa dihadapi sehingga dia terp4ksa menangguhkan pembed4han yang terp4ksa dilakukan pada 6 Januari 2021 disebabkan negara dilanda wab4k c0vld-19 pada ketika itu.

Setelah mendapat kelulusan daripada d0ktor, Firdaus yang merupakan seorang angg0ta Bomba berjaya menderm4kan buah p1nggang miliknya kepada Farah melalui pembed4han yang dilakukan pada 21 November 2021 di H0spital Sunway Medical Centre, Selangor.

“Masa kenal suami pun saya dah sak1t buah p1nggang. Tapi suami saya adalah lelaki 0ne in a million bagi saya sebab dia tetap terima seadanya selepas beritahu pasal penyak1t ni. Sebelum berkahwin, dia dan keluarga memang dah sedia maklum saya ada sak1t kr0nik buah p1nggang. Alhamdullilah rezeki dapat keluarga mentua yang sangat menerima saya.

Mereka menunggu lebih 11 bulan sebelum berjaya membuat pembed4han memindahkan buah p1nggang.

“Macam-macam uj1an kami terp4ksa tempuh sampai terp4ksa tangguh tarikh tr4nsplant lebih 11 bulan. Sekarang buah p1nggang suami ada dalam badan saya dan saya bersyukur boleh hidup n0rmal dan tak terikat dengan dial1sis.

“Suami pun dah makin sihat dan b0leh kerja macam biasa sekarang. Keputusan uj1an dar4h dia pun semua cantik saja tak ada masal4h. Dah lebih enam bulan sejak kami buat pembed4han tu,” katanya.

Berikutan vide0 yang menjadi tul4r di TikT0k, warga maya memuj1 peng0rbanan si suami yang sanggup mengambil risik0 demi kesejahteraan isterinya.

Farah bersyukur dikurniakan suami yang sangat menyayanginya.

Malah, Farah sendiri menyatakan rasa syukur kerana memiliki se0rang lelaki cukup penyayang yang dip1njamkan olehNya sebagai suami.

“Sebagai isteri mestilah terharu dengan peng0rbanan suami yang sanggup mendermakan buah p1nggang dia untuk teng0k saya sihat semula tanpa berg4ntung dengan mesin dial1sis. Jadi ini adalah amanah saya pula untuk menjaga diri dan buah p1nggang ini.

“Mungkin kisah saya tak sehebat kisah 0rang lain tapi suami memang se0rang yang hebat. Sem0ga kisah peng0rbanan suami saya ni b0leh menjadi inspirasi buat yang lain untuk berk0rban demi insan tersayang,” ujarnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment