“Apa saIah Neel0fa?”- Tetamu check-0ut tinggaIkan biIik bersepah, k0t0r… kes1an nama Neel0fa pula kena petik!

“HOTEL tak ada pr1vacy langsung! S0rry, tak berani nak check-in dekat sini.”

Demikian antara k0men yang dil0ntarkan netizen terhadap satu perk0ngsian vide0, dipercayai oleh kakitangan sebuah h0tel, baru-baru ini.

Individu tersebut merakam suasana di dalam sebuah bilik di h0tel tempatnya bekerja, selepas tetamu berkenaan mendaftar keluar (check-0ut).

Menerusi vide0 berdurasi 28 saat yang dimuat naik di laman sos1al itu, ia memaparkan keadaan bilik yang bersep4h dengan bungkusan makanan di atas meja serta lantai, selain cadar dan tuala juga dibiarkan bergvmpal merata-rata.

Perk0ngsian vide0 tersebut turut disertai dengan kapsyen yang berunsur tudvhan dan s1ndiran, malah turut memetik nama se0rang selebr1ti terken4l tanah air.

“Nak teng0k tak macam mana guest (tetamu) yang ada baka-baka Neel0fa check-out bilik dia0rang (mereka)?” dia menulis kapsyen.

Ia sekali gus mengundang kec4man warganet yang menganggap tindakan kak1tangan tersebut yang suka-suka merakam suasana bilik h0tel hingga melibatkan s0al pr1vasi tidak wajar dilakukan, apatah lagi mengaitkan individu tertentu dengan sikap peng0tor. Pel1knya, kenapa nama Neel0fa dikatkan dalam vide0 itu? Apa sal4h Neel0fa?

Walaupun tidak menyatakan secara spesifik nama h0tel tempatnya bekerja, namun menerusi ruangan k0men, difahamkan h0tel tersebut terletak di Selangor.

Sehingga kini vide0 berkenaan meraih sehingga 2.8 ju4a jumlah tont0nan di aplikasi TikT0k.

hotel 1

Keadaan bilik h0tel yang dirakam kakitangan tersebut.

Ribuan k0men warganet turut membanjiri perk0ngsian vide0 tersebut dengan rata-ratanya mengec4m tindakan kakitangan berkenaan yang sewenang-wenangnya membuat rakaman dan memuat naik di laman sos1al demi k0nten.

“Dunia v1ral… dulu kerja h0usekeeping, b0s memang tekankan apa berlaku dalam bilik tetamu kekal rahs1a staf.

“Alahai, gaj1 dib4yar pakej sekali rek0d kot. Sampai tiada pr1vasi.

“Kes1an 0wner h0tel… sebab staf, imej h0tel burvk,” demikian antara k0men netizen.

Dunia v1ral… dulu kerja h0usekeeping, b0s memang tekankan apa berlaku dalam bilik tetamu kekal rahs1a staf.

NETIZEN

Selain itu, ada juga yang menyel4r kakitangan berkenaan yang se0lah-0lah ‘pukvl rata’ gol0ngan tertentu apabila menulis kapsyen sebegitu.

“Ini bukan masal4h baka mana, bangsa apa, negeri mana… ini mas4lah inidividu.

“Kalau baka yang dimaksudkan dari negeri yang sama dengan Neelofa, amb0 (saya) 0rang Kelate (Kelantan). Tiap kali check-out tinggalkan bilik bersih dan kemas sahaja,” k0men netizen.

Dalam pada itu ada juga yang memberi nasihat agar vide0 tersebut dipad4m segera bagi mengelak kejadian tak diingini seperti tindakan tatatertib oleh majikan atau sam4n.

komen

Antara k0men netizen terhadap perk0ngsian vide0 berkenaan.

Bagaimanapun dalam satu vide0 beras1ngan yang dimuat naik di TikT0k, pemuda tersebut turut memberi maklum bal4s mengenai kemungkinan sam4n yang dibangkitkan segelintir warganet.

“K0rang ni bersangka burvklah dengan Neelofa. K0rang ingat hati dia busvk ke sampai nak sam4n 0rang? Sebelum judge 0rang, judge diri k0rang dulu,” k0mennya.

Biarpun mendapat kec4man ramai, menerusi penelitian mStar, vide0 berkenaan masih belum dipad4mkan daripada akaun milik kakitangan tersebut namun langkah mengaitkan nama individu lain adalah t1dak wajar. Di harap Neelofa tidak terasa hat1 dengan tindakan itu.

Sumber : mStar

Leave a Comment