“Wanita Sudan lkIan Cari Suami”- Tapi Apa Yg Dia TuIis Di Sepanduk Tarik Perhatian Ramai

Menjadi lumrah, setiap manus1a mempunyai keinginan untuk hidup berpas4ngan, menjadi teman ketika sus4h dan senang, ada disisi saat sedang terluk4 mahupun bahagia. Demi mendapatkan cinta yang tulus, manusia sanggup berusaha apa sahaja. Begitu juga dengan se0rang wanita Sudan ini yang sanggup mengelilingi bandar Khartoum sambil membawa sepanduk semata-mata untuk mencari cal0n teman hidupnya.

Dilihat mengenakan h1jab berwarna merah jambu, f0to wanita berkenaan sambil berdiri di sebelah lampu 1syarat serta memegang sepanduk telah menjadi tul4r dan bualan orang ramai di media sos1al.

Melalui f0t0 yang tular itu, jelas dapat dibaca tulisan yang ditulis di atas sepanduk yang dipegangnya.

“Saya mahukan pengantin lelaki. Saya nak kahw1n. Saya terima p0ligami”.

SE0RANG wanita Sudan mencari cal0n suami menggunakan plakad. FOTO Agensi

Malah bukan itu sahaja, wanita itu juga turut menulis n0mbor telef0n bimbitnya di bahagian bawah pada sepanduk itu. Tindakan wanita tersebut pantas menjadi bualan ramai, khususnya dalam kalangan penduduk tempatan di bandar tersebut.

Menurut lap0ran Gulf News, Sudan melap0rkan penurunan ketara dalam kadar perkahwinan dan peningkatan yang ketara dalam bilangan percerraian.

Pada 2020, kadar perkahwinan menurun sebanyak 21 peratus berbanding 2018. Negara itu merek0dkan 142,949 perkahwinan pada 2020 berbanding 180,563 pada 2018.

Situasi ini turut mendapat perhatian pakar yang merumuskan bahawa penurunan besar itu adalah disebabkan oleh banyak fakt0r, termasuk keadaan ekon0mi Sudan yang turut terjejas dan juga kesan ak1bat w4bak C0v1d-19.

Sementara itu, statistik mengejvtkan dari badan kehak1man Sudan tahun lalu yang mana menunjukkan bahawa tujuh percerraian berlaku setiap jam di Sudan sekali gus menjadikan lebih 60,000 k3s pencerraian dilap0rkan pada 2020.

Sumber: Gulf News via SiakapKeli

Sumber : Limau Asamboi

Leave a Comment