“DuIu berebut awek, kini asyik fikir siapa pergi dulu”- Bersentuh kuIit, makan bersu4p cara warga emas kembar seiras Iepas rindu!

KEGEMBIRAAN dua beradik kemb4r seiras yang akhirnya bertemu setelah sekian lama terp1sah benar-benar mervntun j1wa netizen.

Lebih mengundang seb4k apabila masa seakan mencembvrui kerana kedua-duanya perlu berp1sah kerana si abang harus pulang ke rumahnya.

“Epis0d akhir pertemuan. Masing-masing ber4t nak lepaskan. Terp1sah jauh. Sem0ga ada rezeki berjumpa lagi,” demikian kapsyen vide0 ditulis se0rang wanita, yang kini tular.

Bercakap kepada mStar, wanita berkenaan, Yusniza Ahmad berkata, sal4h se0rang daripada pasangan kemb4r itu merupakan bapanya, Ahmad Jaafar berusia 76 tahun.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Wanita berusia 44 tahun itu memberitahu, vide0 itu dirakamkan sewaktu berkunjung ke rumah adik kemb4r bapanya, Zainol Jaafar di Felda Keratong, Pahang, baru-baru ini.

“Abah (panggilan ayah) merupakan anak sulung daripada enam beradik. Ditakd1rkan adik-adiknya dah ‘pergi’ dulu yang tinggal hanya adik kemb4r dan seorang lagi adik lelaki abah berusia 70an.

“Lebih lima tahun abah tak jumpa adik kemb4r kerana abah mengalami mas4lah pengl1hatan sebelum ini disebabkan mengh1dap glauk0ma,” katanya ketika dihubungi sambil menambah bahawa p4ndem1k c0vld-19 turut menyebabkan kedua-dua beradik itu lama terp1sah.

kembar warga emas W

Pas4ngan kembar ini gembira setelah sekian lama tidak berjumpa.

Bapanya yang menetap di Kampung Kepala Parit di Alor Setar, Kedah sebelum ini mengalami kemurvngan selepas pemerg1an ibunya akibat c0vld-19, pada Ogos tahun lalu.

Menurut Yusniza, namun terdapat perubahan dalam diri bapanya yang sebelum ini merupakan petani menjelang tarikh pembed4han mat4nya, awal tahun ini.

kembar warga emas 6

Kiri pasangan kemb4r 15 tahun lalu, kanan adik-beradik ini ketika bertemu, baru-baru ini.

“0peration mata pada Februari, tapi sejak Januari lagi abah dah excited. Abah kata ‘Aku kalau mat4 dah nampak, aku nak jalan-jalan jumpa adik kemb4r aku’.

“Bila ker4jaan dah umum fasa peralihan ke endem1k, itu yang kami bawa abah jalan-jalan dan jumpa dengan adik kembarnya dan se0rang lagi adiknya di Pahang,” katanya sambil menambah bapanya mempunyai lima anak, 11 cucu dan enam cicit.

Ibu kepada lima anak itu memberitahu, hubvngan bapanya dan adik kembar yang lebih mesra dengan panggilan ‘ayah’ yang merupakan se0rang pener0ka begitu rapat.

kembar warga emas 4

Keluarga Ahmad Jaafar.

Menyifatkan dua beradik itu mempunyai pers0naliti ‘gar4ng bertempat’, kata Yusniza, bapanya se0rang yang kelakar, manakala bapa saudaranya itu lebih berperwatakan ser1us.

“Kedua-dua mereka sangat nak4l masa kanak-kanak. Pernah pergi sembel1h ayam nak buat eksperimen sampai kena r0tan.

Sepanjang tiga hari bersama, akt1viti abah dan ayah buat mereka gembira tapi kami anak-ana rasa s4yu.

YUSNIZA AHMAD

“Dan kami baru tahu masa berjumpa baru-baru ini, rupa-rupanya abah dan adik kembar pernah berebut ‘4wek’ yang sama masa zaman muda. Sekali dua-dua ‘melep4s’, yang dapat kawan mereka,” ujarnya secara bersel0roh.

Pertemuan selama tiga hari dan dua malam di Felda Keratong 5 ternyata memberi keterujaan buat pas4ngan kembar itu, namun Yusniza yang mengusahakan b1snes terapi mer4wat ibu dan bay1 dalam pant4ng di Kulai, Johor mengakui perp1sahan bukan perkara mudah untuk dilalui.

kembar warga emas 3

Pertemuan pasangan kemb4r dan adik serta ahli keluarga di Pahang.

“Sepanjang tiga hari bersama, aktiviti abah dan ayah buat mereka gembira tapi kami anak-ana rasa s4yu. Dua beradik sentvh kulit masing-masing. Abang su4pkan adik makan.

kembar warga emas 5

Yusniza bersama bapanya.

“Kedua-duanya sangat-sangat r1ndu. Mereka hanya berfikir pasal kem4tian, tanya siapa yang akan perg1 dulu, entah bila nak jumpa lagi. Kata-kata itu membuatkan anak-anak rasa sed1h.

“Alhamdulillah, abah kini tak murvng lagi. Lepas balik dari jumpa adik kemb4r dan adik, abah rajin bercerita dengan kawan-kawan di kampung. InsyaAllah jika ada rezeki, kami akan bawa abah untuk bertemu dengan adik-adiknya lagi,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment