“Terima teguran ustazah”- 1su tak tutup aur4t tetap dijemput tunai umrah, Ifa Raziah kesaI vide0 disunting jadi f1tnah…

PENYANYI dan pengacara Ifa Raziah kecew4 apabila sebuah vide0 pendek yang memaparkan kenyataannya tentang dijemput menunaikan umrah biarpun belum berh1jab tul4r sehingga mencetuskan kemar4han ramai.

Menurut Ifa atau nama sebenarnya Saripah Raziah Mustapha, 47, vide0 yang tersebar tersebut sudah disunting pihak t1dak bertanggungjawab dan menimbulkan f1tnah terhadap dirinya.

“0rang yang edit vide0 itu sal4h. Apa yang dia muat naik tidak seperti yang saya katakan ketika membuat live di media sos1al. Kalau 0rang t0nton vide0 penuh saya, mereka tahu apa yang saya maksudkan.

“Vide0 yang dimuat naik oleh individu tersebut telah menimbulkan f1tnah. Saya tidak akan m4afkan dia,” ujarnya kepada mStar pada Rabu.

Terdahulu, kenyataan Ifa tentang sudah dijemput menunaikan umrah walaupun belum menutup aur4t menerima pelbagai resp0ns termasuk beberapa ustazah.

Dalam satu kenyataan di Faceb00k pada Rabu, Ustazah Asma’ Harun menegur kenyataan itu dan berk0ngsi hukvm menutup aur4t dan menunaikan umrah.

Menurut Ustazah Asma’ ramai yang sal4h faham mengenai keutamaan ini dan menyebabkan perkara waj1b (menutup aur4t) dilengah-lengahkan sementara yang sunat pula dikej4r.

Tak perlulah saya nak cari siapa yang sebarkan vide0 tersebut. Bu4ng masa sahaja. Walau saya b0leh ambil tindakan s4man, tetapi lebih baik berdiam sahaja

IFA RAZIAH

PENYANYI

Sementara itu, Ifa menerima terguran tersebut dengan hat1 terbuka dan berharap perkara semua pihak t1dak mel4ga-l4gakan mereka dengan 1su tersebut.

“Ustazah hanya bercakap secara umum dan langsung t1dak menyebut nama saya. Saya tidak sal4hkan dia kerana dia bercakap untuk memberi ceramah.

“Janganlah mel4ga-l4gakan saya dengan dia kerana 1su tersebut,” katanya.

Sementara itu, Ifa berkata, dia t1dak berniat untuk mencari individu yang menyebarkan vide0 tersebut kerana t1dak mendatangkan sebarang faedah.

Dia juga yang sudah lal1 dikec4m dan tidak pernah ambil pusing dengan setiap kata-kata negat1f kerana percaya perbuatan jah4t itu akan dib4las dengan kebaikan terhadap dirinya.

ifa raziah 1

Ifa dah biasa dikec4m.

“Tak perlulah saya nak cari siapa yang sebarkan vide0 tersebut. Bu4ng masa sahaja. Walau saya b0leh ambil tindakan sam4n, tetapi lebih baik berdiam sahaja.

“Selama saya berada dalam industri, pelbagai k0ntr0versi tentang diri saya sebelum ini. Namun saya t1dak pernah ambil pusing kerana saya tahu apa yang saya lakukan.

“Saya ini bukanlah ustazah. Hanya 0rang biasa yang sentiasa mahu memperbaiki diri menjadi se0rang yang lebih baik.

“Saya juga percaya apabila 0rang bercakap burvk sebegini akan ada benda baik untuk saya. Mungkin sh0w akan bertambah dan pr0duk saya semakin laris,” jelasnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment