“SeIepas neg0 jimat RM5,000”- Pemuda tawar hantaran 20K nak pinang GF, s0alan bakaI mertua buat dia terperanjat

MUNGKIN bagi sesetengah ibu bapa, juml4h hantaran menjadi antara perkara yang diutamakan dan din1lai terlebih dahulu sebelum bersetuju ‘menyerahkan’ anak perempuan untuk din1kahi pasangannya.

Lebih-lebih lagi masyarakat Melayu di negara kita sejak dahulu lagi terbiasa mended4hkan jumlah hantaran, ibarat lambang st4tus pendidikan atau latar belakang keluarga si gad1s.

Jangan terkejvt jika dikatakan ada lelaki yang sanggup membuat p1njaman per1badi demi memenuhi permintaan jumlah wang hantaran dan melangsungkan sebuah majlis perkahwinan yang ‘grand’.

Namun perk0ngsian Fariz Ahmad yang juga Ketua Pegawa1 Pemasaran, Mynic Berhad, mengenai bagaimana dia membuat keputusan bersab1t jumlah hantaran anak perempuannya, benar-benar membuatkan w4rganet kagum.

“Nak k0ngsi cerita masa anak perempuan dipinang 0rang. A week before (seminggu sebelum) romb0ngan sampai, bakal menantu dah datang nak bincang pasal du1t hantaran.

My wife and mum serahkan bulat-bulat pada saya t0 decide. So menantu cakap nak bagi RM20,000 hantaran. Saya tanya balik, ‘pasti ke?’

Then dia tanya balik ‘rendah sangat ke uncle?’. Saya cakap ‘awak tak rasa t1nggi sangat ke? Tak nak neg0?’. Dia dah terper4njat,” k0ngsinya menerusi satu bebenang di Tw1tter.

tweet

Fariz berk0ngsi kisah wang hantaran anak perempuannya menerusi satu bebenang di Tw1tter.

Menurut Fariz, selepas beberapa kali mendapatkan kepastian daripada bak4l menantunya berhubung jumlah wang hantaran yang ingin diserahkan, akh1rnya lelaki tersebut menetapkan jumlah sebanyak RM15,000.

“Dia kata ‘dah uncle, ni f1nal. Tak nak neg0 dah’. Saya pun cakap ‘if this is yang awak sanggup, uncle terima’. So tetaplah du1t hantaran tu pada RM15,000.

“Kalau masa tu dia nak neg0, i still accept sebab yang penting bersyukur j0doh anak dah sampai dan ada yang sanggup terima anak seadanya.

“Keduanya, memang lepas kahwin akan pakai duit yang banyak jadi b1arlah duit simpanan mereka digunakan untuk bina kehidupan.

“Saya tak bagi d1skaun. Saya cuma minta berapa yang menantu mampu dan ikhlas,” k0ngsinya lagi.

kahwin 1

Sesetengah individu sanggup membuat p1njaman per1badi demi melangsungkan majlis perkahwinan secara besar-besaran. Gambar hiasan

Menurut Fariz, dia berpandangan ibu bapa seharusnya memahami situasi kew4ngan anak masing-masing dan memudahkan urusan mereka untuk membina masjid.

“Kita faham bukan mudah untuk peringkat 20an sediakan jumlah hantaran yang besar. Bapa kena mainkan peranan yang besar sebagai wal1 dan ketua keluarga.

“Pendapat dari isteri dan keluarga perlu didengar tapi keputusan di tangan bapa. Dapat menantu dan besan yang baik adalah sebesar-besar rezeki, rahmat dan bar0kah.

“Tak pay4h nak letak h4rga hantaran mahal-mahal. Yang pent1ng selesaikan yang waj1b. Akhirnya, settle majlis kahwin bulan Disember 2021,” k0ngsinya lagi.

Saya tak bagi d1skaun. Saya cuma minta berapa yang men4ntu mampu dan ikhlas.

FARIZ AHMAD

Sehingga kini perk0ngsian tersebut meraih melebihi 8,000 retweet selain dibanjiri dengan k0men netizen yang mel0ntarkan pelbagai reaksi.

Rata-ratanya memuj1 tindakannya dan bersetuju bahawa jumlah hantaran tidak semestinya t1nggi memandangkan pelbagai keperluan lain yang harus disediakan untuk memulakan kehidupan berumah tangga.

“Setuju sangat tuan. Manalah nak jumpa bapa mentua ba1k macam ni.

nikah 2

Bagi Fariz, ibu bapa perlu bers1kap terbuka berhubung hantaran kerana yang lebih penting adalah keh1dupan selepas berumah tangga. Gambar hiasan

“Uncle sama dengan abah saya. Abah saya pun tak tetapkan n1lai hantaran. Antara suami dan abah saja tahu. Sehari sebelum tarikh n1kah, tiba-tiba dapat duit banyak dalam ak4un dan abah t4k nak satu sen pun dari duit hantaran tu.

“Sementara tu kakak pertama saya RM18,000, kakak kedua RM25,000. Tutvp muka saja kakak saya waktu pr0ses meminang tu. Punca sebab pakcik makcik baw4ng ‘take 0ver’, al4san mereka kami anak yat1m piatu,” demikian antara k0men net1zen.

Sumber : mStar

Leave a Comment