“Pihak kedai Hubungi Balik”- Selepas Anak Pec4hkan Patung Teletubbies Sampai Ibu Bapa Bay4r RM22,000, Sekali ini yang terjadi

H0ng Kong – Baru-baru ini tul4r satu kejadian yang mend4kwa bahawa se0rang kanak-kanak lelaki telah pec4hkan patung teletubbies berh4rga di dalam sebuah kedai mainan di H0ng Kong sehingga menyebabkan ibu bapanya terp4ksa membay4r ganti rug1 sebanyak 33,600 yuan (RM22,110).

Memetik lap0ran H0ng Kong Free Press, kanak-kanak tersebut dipercayai telah menend4ng patung Teletubb1es yang ‘bersalut’ emas setinggi 1.8 meter sehingga j4tuh berkec4i.

Bagaimanapun, selepas vide0 kejadian itu tul4r, ibu bapa kepada kanak-kanak itu mengesyaki bahawa anak mereka telah dipersal4hkan 0leh pekerja kedai itu yang terletak di pusat bel1 belah Langham Place.

Mengimbas kembali mengenai kejadian itu, bapa kanak-kanak tersebut berkata dia telah keluar dari kedai tersebut sebentar untuk menjaw4b panggilan sebelum terdengar satu bunyi yang kuat.

Apabila dia berpaling, dia melihat anak lelakinya sedang memandang ke arah patung tersebut yang telah h4ncur berkec4i di atas lantai.

“Anak saya langsung t1dak bergerak, dia hanya memandang ke arah patung itu,” katanya.

Menurutnya lagi, pekerja di situ memaklumkan kepadanya bahawa anak sulungnya itu telah menend4ng patung tersebut dan menuntut agar dia dan isterinya membay4r ganti rug1.

Percaya bahawa itu sememangnya kesal4han anaknya, dia bersetuju untuk membay4r ganti rug1 tersebut.

Difahamkan, patung itu sebenarnya diju4l pada h4rga 52,800 yuan (RM34,765).

Namun, apabila dia melihat semula vide0 yang tular pada Ahad lalu, dia menyedari bahawa anaknya mungkin telah ditudvh secara melulu.

Ins1den itu telah mencetvskan perdebatan meluas di media sos1al dengan orang ramai menudvh kedai mainan tersebut men1pu ibu bapa kanak-kanak tersebut.

Terima Kec4man Hebat, Kedai Patung Teletubbies Moh0n Maaf & Pulang Semula Duit

Kedai mainan yang tul4r selepas patung teletubbies milik mereka did4kwa dipec4hkan oleh seorang kanak-kanak dilap0rkan telah memulangkan semula wang ganti rug1 kepada bapa kanak-kanak tersebut.

Memetik lap0ran M0thership, kedai tersebut telah mengeluarkan satu kenyataan di Faceb00k pada 23 Mei lalu dan menyatakan bahawa kejadian tersebut telah diselesaikan.

Dalam kenyataan itu, mereka juga menjelaskan bahawa p4tung tersebut telah berada di tempat yang sama sejak N0vember 2021 dan t1dak pernah memberi sebarang kesul1tan kepada pelanggan.

Bagaimanapun, kenyataan tersebut telah dip4dam tidak lama kemudian.

Sehari selepas itu, syar1kat induk kedai mainan itu telah mengeluarkan satu kenyataan.

Menerusi kenyataan itu, mereka telah membuat permoh0nan maaf kepada keluarga kanak-kanak tersebut.

Malah, mereka juga telah memb4yar semula wang ganti rug1 yang dikenakan kepada keluarga itu.

“Kami akan membuat penambahbaikan serta-merta untuk mengelakkan ins1den serupa berlaku sekali lagi,” kata syar1kat itu.

Kedai tersebut dikatakan telah menerima kec4man hebat selepas rakaman CC TV ketika kejadian tular di media sos1al.

Rata-rata netizen mempers0alkan mengapa anak patung setinggi 1.8 meter itu t1dak dilindungi atau ditutup dengan baik.

Sedar akan hal itu, pengurus kedai tersebut berkata mereka sememangnya patut mengambil langkah berjaga-jaga dan disebabkan itu mainan yang mempunyai ketinggian lebih 1 meter telah dikeluarkan.

KREDIT: SK

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment