“Kerja 8 jam tapi bay4r RM30”- Netizen ger4m remaja ambil upah lipat baju dian1aya, siap biarkan balik sendiri tengah malam

KESEMP1TAN hidup dan terdes4k adakalanya membuka ruang untuk diri dian1aya dan diperguna pihak t1dak bertanggungjawab.

Jika sebelum ini pen1puan atau sc4mmer sering berlaku di pihak penyedia perkh1dmatan, namun kini perkara sebaliknya berlaku.

Lebih menyed1hkan apabila p1hak tidak bertanggungjawab ini did4kwa mengan1aya anak-anak gol0ngan B40 yang ingin memb4ntu ibu dan bapa mencari rezeki.

Menerusi perk0ngsian pengguna Faceb00k pada 24 Mei lalu, se0rang remaja yang menawarkan serv1s melipat baju dan mengemas rumah di sekitar Ampang, Selangor dikatakan dian1aya individu tidak bertanggungjawab.

“Berkenaan adik yang ambil up4h kemas rumah, lipat baju, gos0k baju (selama) empat jam RM38 tu, kalau anda ambil serv1s dia tol0nglah jangan ambil kesempatan pada dia.

Status yang dimuat naik pelayar Facebook.

Status yang dimuat naik pelayar Faceb00k.

“Patutnya kita tol0ng pada yang memerlukan,” luah Dizzy Zureen di Facebook.

Namun kata wanita berkenaan dia kecew4 apabila mengetahui remaja terbabit hanya diup4h sebanyak RM30 walaupun diker4h untuk bekerja selama lapan jam bermula 5 petang hingga pukul 1 pagi.

“Al4san cuma lipat baju, kerja senang. Balik pukvl 1 pagi. Dib1arkan sahaja balik sendiri dengan alasan t1dak boleh memandu malam, nanti anak cari,” lu4hnya yang ber4ng dengan situasi itu.

Tambahnya lagi, individu yang berada di Batu 9, Cheras itu seharusnya bert1ndak wajar dan memikirkan kesel4matan remaja terbabit yang cuba mencari rezeki halal.

Remaja tawarkan servis lipat baju dianiaya. - Gambar hiasan

Remaja taw4rkan serv1s lipat baju dianiaya. – Gambar hiasan

Lu4han yang dibuat itu kemudian dik0ngsikan warganet.

Rata-ratanya menyuarakan rasa ger4m dengan sikap individu berkenaan yang disifatkan t1dak prihatin.

“B***h punya manusia… Sudah la pemal4s lipat baju sendiri pastu b0leh bagi up4h RM30 sahaja kat budak tu? Lain kali kalau sengk3k jangan panggil 0rang untuk lipat kain baju kau.

“Tak baik buat 0rang macam tu. Dia nak cari rezeki halal. Tiada per1kemanusiaan.

Iklan yang dilakukan remaja terbabit.

Ikl4n yang dilakukan remaja terbab1t.

“Kurang aj4r betul an1aya hasil ker1ngat orang. Sem0ga Allah bagi balasan.

“Dah la bay4r up4hnya sikit. Sampai hati jam 1 pagi biar balik sendiri,” luah beberapa netizen yang t1dak berpuas hati.

Kalau ad1k nak kerja dengan c0mpany lagi bagus gaj1nya dan c0mpany boleh hantar pakai e-hailing… mereka yang tanggung bay4ran.

NETIZEN

Dalam pada itu, beberapa individu yang pernah menawarkan serv1s seumpama itu turut berk0ngsi pengalaman dan mencadangkan agar remaja terbab1t berdaftar di bawah syar1kat berkaitan.

“Saya juga kerja kemas rumah, tapi h4rga adik bagi ni adalah zaman nenek m0yang dahulu kala. Kalau adik nak kerja dengan c0mpany lagi bagus gaj1nya dan c0mpany b0leh hantar pakai e-hailing… mereka yang tanggung bay4ran.

Antara reaksi netizen.

Antara reaks1 net1zen.

“Saya sebelum ni pernah p0st juga… saya ambil sejam RM15, itupun ada yang tanya b0leh murah lagi? Diri sendiri mal4s, nak up4h 0rang tapi tak mampu bay4r ikut h4rga.

“Kerja-kerja mengemas bukan kerja yang tidak pen4t ya, kalau tak b0leh bagi lebih, jangan minta kurang dan ada juga yang t4k sediakan minuman.

“Ni apa yang saya alami sebagai warganegara, kalau warga as1ng mungkin dibuat lagi tervk.

“Harap lepas ni adik naikkan harga serv1s dia. Sebab tu adik, kita jangan bu4ng harga atau letak h4rga rendah sangat daripada pasaran. Nanti orang p1jak kita,” ujar mereka.

Sumber : mStar

Leave a Comment