“Hanya ‘cleaner’ tegur suruh alih!”- Pandu H0nda City RS Aut0 tapi 0rang tak pandang sampai pelajar k0lej terpaksa buat heIah…

SEBUT mengenai kereta, setiap 0rang sudah tentu ada selera yang berbeza-beza.

Ada yang suka kereta mewah, t4k kurang juga yang selesa dengan kereta jenama tempatan dengan h4rga lebih berpatutan mahupun kenderaan terpakai.

Terbaharu, tul4r satu tangkap layar di Facebook, memaparkan lu4han hati se0rang individu yang k0nonnya ‘menyes4l’ kerana membel1 sebuah kereta berjenama H0nda.

Menurut lelaki yang masih menuntut di sebuah institusi pengajian tinggi itu, dia akui kecew4 apabila kehadirannya dengan memandu kereta imp0rt dari Jepun berkenaan langsung t1dak dihiraukan 0rang sekeliling.

“Bukan nak cakap apa. Macam tak function je bel1 City Hatchback RS ni. Saya student, masa tu parking dekat depan kafe h0stel. Tak ada siapa pun pandang saya masa keluar dari City RS Auto saya ni,” ujarnya.

Dia membuat perk0ngsian itu menerusi gr0up Faceb00k Malaysia Honda City Owners Club: The Power of Dreams: Official.

Tambah pelajar itu lagi, akibat enggan terus ‘diab4ikan, dia membuat hel4h dengan berulang-alik ke keretanya, namun masih tidak mendapat perhatian sesiapa yang berada di situ.

honda5

Kata individu itu, dia berasa rug1 kerana kereta miliknya langsung t1dak mendapat perhatian 0rang ramai. (Gambar Hiasan)

“Lepas masuk kafe h0stel tu saya keluar balik pergi ke kereta, buat-buat macam ada barang tert1nggal. Tapi sama je tak ramai pandang saya dan City RS saya ni.

“Yang ada pun makcik cleaner je, tu pun dia tegvr suruh saya ke belakang sikit sebab ada samp4h bawah kereta,” ujarnya.

Kata pelajar itu lagi, dia berasa rug1 memb4yar ansur4n bulanan yang tinggi dan beranggapan lebih baik sekiranya membel1 kereta Perodua Axia.

“Kalau macam ni gayanya baik saya bel1 Axia E spec yang t4k ada radio. Rug1lah bay4r sebulan nak dekat RM,1000 tapi 0rang macam tak pandang pun saya naik kereta apa,” tulisnya lagi.

Beli sebab nak orang tengok ni bahaya… moga kita dijauhkan daripada sifat suka membazir.

NETIZEN

Namun, tidak dapat dipastikan jika dia benar-benar menyes4l membel1 kereta tersebut atau sekadar membuat penulisan berkenaan bagi meny1ndir individu yang 0bses dengan jenama H0nda.

Pada kebiasaannya, ramai beranggapan bahawa kaum Hawa lebih minat dengan lelaki yang menaiki kereta H0nda dan 1su itu sering menjadi perbualan netizen di media sos1al.

Dalam pada itu, tangkap layar berkenaan tul4r dan meraih perhatian ramai selepas ia dik0ngsi semula di Faceb00k Dunia Automotif serta akaun Faceb00k milik penulis kew4ngan, Azizul Azli Ahmad.

Malah, ramai netizen turut berjenaka mengenai lu4han pemilik kereta tersebut yang diangggap kem4ruk dengan jenama.

honda3

Sebahagian k0men netizen di Faceb00k.

“Ni sama macam j1ran saya, saya balik kedai naik m0tor, dia boleh bersandar belakang Honda City dia anak beranak sambil speaking L0ndon. Tiba-tiba pulak dia datang kat m0t0r dia Y15 sambil betulkan handle sambil pandang saya. Bila mak dia berbual dengan mak saya, bagitahu tiap-tiap hari mereka berg4duh pasal duit, rumah kos0ng tak ada perab0t.

“Apa sangat lah kalau setakat H (H0nda) ni. Nak 0rang pandang, cuba bawa kereta jen4zah pergi kampus. C0nfirm semua terbel1ak biji mata.

“Beli sebab nak 0rang tengok ni bah4ya. Kemudian terpaksa jadi h4mba bank. Moga kita dijauhkan daripada sifat suka membaz1r.

“Kalau masih ada hut4ng b4nk maknanya bukan hak mutlak awak lagi,” tulis beberapa pelayar Faceb00k.

Sumber : mStar

Leave a Comment