“kemurvngan sampai datang semula”- Rakan kerja t0ksik! ‘Budak baru’ hantar surat res1gn 3 kali dalam temp0h 5 bulan

BEKERJA dalam persekitaran t0ks1k bukan sahaja membunvh bakat seseorang dan memberi 1mpak negat1f kepada syar1kat tetapi boleh mengakibatkan seseorang individu itu mengalami kemurvngan atau penyak1t ment4l yang ser1us.

Seperti yang did4kwa gadis berusia 21 tahun ini, disebabkan mempunyai rakan sekerja yang t0ksik dia kembali mengh1dap masalah kemurvngan.

Mended4hkan situasi yang dialami sejak memulakan kerja awal Januari lalu, Lola mend4kwa dia sering menjadi ‘m4ngsa’ kepada rakan sekerja yang lebih seni0r.

Malah, ketika dihubungi mStar, dia memaklumkan bahawa sudah tiga surat berhent1 kerja dihantar sepanjang temp0h kira-kira lima bulan bekerja di syar1kat tersebut dengan permoh0nan kali pertama dan kedua dit0lak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya memang mengh1dap masalah kemurvngan sejak berusia 18 tahun dan perlu jumpa pakar psik1atri setiap bulan serta mengambil ub4t-ub4tan berkaitan.

“Tapi pada tahun lepas, lebih kurang lapan bulan keadaan saya semakin baik dan d0s ub4tan juga sudah dikurangkan.

“Bagaimanapun sejak bekerja di satu syar1kat ini, saya kembali tertek4n,” luahnya ketika dihubungi.

Lola merupakan graduan Diploma Pengurusan Pelancongan dan Perhotelan.

Lola merupakan graduan Dipl0ma Pengurusan Pelanc0ngan dan Perhotelan.

Menurut anak b0ngsu daripada tiga beradik itu lagi, ia berpunca daripada rakan sekerja yang disifatkan t1dak bertimbang rasa dan suka ‘memperma1nkan’ dirinya sebagai pekerja baharu.

Ujarnya, syar1kat berkenaan mempunyai 13 pekerja dan kesemuanya adalah wanita.

“Banyak yang rakan sekerja lakukan. Mereka merupakan pekerja seni0r, selain ayat-ayat yang k4sar… mereka juga suka memberi pandangan tidak puas hat1 serta bersikap dengk1.

“Saya juga sering dim4rah dan ditengk1ng di hadapan pel4nggan. Pernah mereka keluarkan ayat ‘budak baru jangan berlag4k sangat, dah la b0doh tak nak bertanya’.

“Semasa saya ditugaskan pada bahagian despatch, mereka beri RM200 sebagai duit tukaran tapi mal4ngnya ia bukan duit pec4h seperti yang sepatutnya diletakkan dalam kaunter bay4ran,” katanya yang merupakan graduan Dipl0ma Pengurusan Pelanc0ngan dan Perh0telan di Dungun, Terengganu.

Ujarnya lagi, apabila tindakan tersebut dipers0alkan, mereka dengan selamba membal4s ‘memang tidak ada duit kecil’.

Pernah dimasukkan ke hospital kerana cederakan diri sendiri.

Pernah dimasukkan ke h0spital kerana ceder4kan diri sendiri.

Tambahnya, sikap seni0r yang paling memberi kesan adalah mereka sengaja menyebabkan dia dimar4hi pel4nggan yang ingin membuat bay4ran.

“Ada pel4nggan nak buat bay4ran menggunakan kad, tiba-tiba seni0r ni terus tekan appr0ved c4sh pada per1sian k0mputer.

“Kemudian dia cakap ‘ops s0rry, aku dah tekan bay4r cash‘ sedangkan pada masa itu pel4nggan terbabit memang dah keluarkan kad b4nk membuat bay4ran secara 0nline.

“Tindakan itu menyebabkan saya kelv lidah kerana pesak1t mula mar4h dan meninggikan suara,” luahnya yang turut menang1s ketika mengimbas situasi tersebut.

Lebih menyed1hkan apabila kes1lapan yang berlaku itu t1dak mendapat simpati daripada mana-mana seni0r yang berada di situ.

Tidak tahan dengan sikap yang dipamerkan itu, dia sekali lagi menghantar surat berhent1 kerja.

Tiba-tiba tadi pihak kew4ngan hubungi dan menyatakan saya perlu memb4yar balik elaun perub4tan berjumlah RM588… ia akan dit0lak melalui gaj1.

LOLA

Namun, keadaan tidak dis4ngka-sangka berlaku yang mana dia diminta untuk memb4yar semula elaun perub4tan yang diberikan.

“Sudah tiga kali saya hantar surat berhent1 kerja tapi kali ketiga ni sangat kej4m. Saya dapat elaun perub4tan RM500 setahun dan penyelia suruh saya habiskan sebab sayang kalau saya tidak gunakan sebelum berhent1.

“Jadi disebabkan ‘nasihatnya’ itu, saya ambil ub4t dari farm4si dan mendapatkan raw4tan d0ktor ketika sak1t bagi menghabiskan elaun berkenaan.

“Tiba-tiba pada 24 Mei pihak kew4ngan hubungi dan menyatakan saya perlu membay4r balik elaun perub4tan berjumlah RM588… ia akan dit0lak melalui gaj1,” ujarnya yang masih terkejvt selepas dimaklumkan perkara tersebut.

Ek0ran itu, anak kelahiran Banting, Selangor itu mempers0alkannya dan meminta penjelasan lanjut.

“Saya tanya pihak kew4ngan dan mereka maklumkan bahawa saya baru bekerja di situ. Keadaan itu menyebabkan saya terus menang1s dan menjadi ser4but sehingga perlu bertemu pak4r ps1k1atri.

Lola perlu berada di bawah pemantauan pakar psikiatri.

Lola perlu berada di bawah pemantauan pak4r ps1k1atri.

“Dokt0r nasihatkan saya supaya tidak f0kus kepada 1su tersebut pada masa ini kerana keadaan kes1hatan ment4l saya tidak stabil.

“Saya diberikan cuti sebab dia t4kut saya tr1gger jika terus bekerja dan keadaan saya perlu dipantau setiap minggu,” tambahnya.

Memulakan cerita tentang mas4lah kemurvngan yang dihadapi sebelum ini, ujar Lola, ia berpunca daripada kejadian se0rang lelaki yang mengvgut ingin mer0g0l dan membunvh dirinya sebelum ini.

Keadaan yang men4kutkan itu menyebabkan dirinya tertek4n sehingga mengalami kemurvngan.

Malah katanya, setiap mas4lah dan kesul1tan yang dialami tidak pernah diceritakan kepada keluarga.

“Saya bukan jenis cerita mas4lah pada keluarga… kalau cerita pada mak dan ayah, nanti mereka r1sau.

“Awalnya mereka memang t1dak tahu saya mengh1dap kemurvngan tapi sebab saya w4rded hari tu mereka terus tahu,” luahnya.

Terdahulu perk0ngsian vide0nya tul4r di aplikasi TikT0k.

Bagaimanapun ia telah dipad4m bagi menjaga sens1tiv1ti.

Sumber : mStar

Leave a Comment