“V0kalis SOG MuIa Bersuara”- Sikap mereka hanya mencem4rkan imej Siti Nurhaliza

V0kalis Sekumpulan 0rang G1la (SOG), Raja Nazrin Shah memoh0n penyanyi ters0hor negara, Siti Nurhaliza untuk menegur tingkah laku sejumlah peminat tegarnya sekiranya mereka bertindak keterlaluan.

Kata angg0ta kumpulan yang baru memenangi Anugerah Juara Lagu ke-36 itu, sikap mereka hanya mencem4rkan imej penyanyi itu yang menurutnya “se0rang yang merendah diri.”

“Kita selalu nampak di Tw1tter, Siti Z0ners secara aktifnya merasa mereka sangat ent1tled (paling berhak).

“Perkara ini sangat tak s1hat kerana Siti Nurhaliza sendiri seorang yang sangat merendah diri,” katanya ketika ditemui di majlis pelancaran platf0rm media sos1al FENIX360 di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Katanya lagi, diberikan peluang dia sendiri ingin bertemu dengan Siti Nurhaliza bagi meluahkan hasratnya.

P0lemik itu berlaku susulan Raja Nazrin menunjukkan tanda setuju dengan memb4las ciapan se0rang k0mposer dan penerbit yang t1dak berpuas hat1 mengenai beberapa penyanyi tanah air yang dipaparkan di papan 1klan di Times Square, New York.

JD Wong mempers0alkan dalam barisan penyanyi yang ditampilkan di papan 1klan itu, siapa yang pernah membuat persembahan di k0ta itu.

Raja Nazrin dalam ciapannya pula menyel4r pihak syar1kat rakaman tertentu dan sebuah platf0rm digital penstriman muzik yang dikatakan cuma memikirkan s0al wang.

Setakat ini, beberapa penyanyi tempatan yang tampil di papan 1klan itu ialah Yuna, Layla Sania, Iman Troye, Dolla, Vanessa, Aina Abdul dan yang terbaru, Siti Nurhaliza.

Menurut penyanyi Pelvkan Angkasa itu, ciapan dibuatnya mengundang rasa t1dak puas hati ramai peminat kepada penyanyi yang muncul di papan 1klan berkenaan, terutama peminat Siti Nurhaliza.

“Yang terasa dalam bab-bab begini ramai Siti Z0ners saja. Maksud saya (sebenarnya) antara ketujuh-tujuh penyanyi berkenaan, siapa yang betul-betul pernah mengharumkan nama Malaysia?

“Kalau tanya saya hanya ada dua 0rang iaitu Yuna dan Siti Nurhaliza. Tapi yang lain, adakah kita b0leh rasa bangga menjadi rakyat Malaysia dengan pencapaian mereka?” ujarnya.

Ditanya sama ada dia sendiri bersikap besar kep4la memandangkan baru bergel4r juara AJL36, pemilik nama penuh Raja Nazrin Shah Raja Azaham menaf1kannya.

“Orang selalu cakap saya seo0rang yang suka cak4p lepas. Tapi saya selalu bercakap benda yang betul tetapi pahit untuk ditel4n.

“Saya takkan tegakkan benda yang sal4h. Walaupun saya bukan 0rang yang p0pular dalam industri, tapi saya tahu selok-bel0knya.

“Jika 0rang lain tak mahu bersuara, biar saya yang bersuara. Biar saya jadi pemet1k api,” katanya lagi.

Menguatkan kenyataannya itu, Raja Nazrin berkata dalam ciapan tersebut, dia sebenarnya lebih menyentvh aspek kesedaran dalam menghargai seni muzik.

Bahkan menurutnya, perdebatan di media sos1al itu berlaku mungkin akibat segel1ntir peminat Siti Nurhaliza yang kurang kesedaran dalam menghargai seni muzik.

“Tahap yang sangat rendah. Perkara macam ini sangat kel4kar kerana mereka tak faham k0nteks. Bila kita jelaskan, mereka b1tter.

“0rang pandang artis sekadar untuk menghiburkan masyarakat tetapi ada juga yang mahu buat 0rang berfikir. Tak boleh pukvl rata bahawa artis perlu buat 0rang gembira,” katanya lagi.

Siti Nurhaliza Hiasi Papan 1klan Digital Gergasi Di New Y0rk Times Square

Selepas Yuna, Layla Sania, DOLLA, dan Iman Troye, penyanyi terken4l negara Datuk Seri Siti Nurhaliza Tarudin menjadi warga Malaysia kelima menghiasi papan 1klan digital ters0hor di New York Times Square, Amerika Syarikat.

Siti wakili Malaysia dan Singapura

Siti menerusi satu hantaran di laman Inst4gram miliknya meluahkan pengh4rgaan selepas wajahnya dipaparkan di papan digital ters0hor itu. Jelasnya, penampilannya itu mewakili negara bersempena kempen EQUAL oleh wadah penstriman digital ters0hor dunia, Spotify.

Bersyukur saya dapat berita hari ini kerana diberi pengh0rmatan apabila wajah saya dipaparkan di papan iklan digital ters0hor New York Times Square, Amerika Syarikat.

Penampilan saya mewakili negara Malaysia pada papan 1klan ini adalah sebahagian daripada kempen EQUAL oleh wadah penstriman digital ters0hor dunia, Spotify.

EQUAL adalah sebuah pr0gram peringkat gl0bal oleh Sp0tify yang ingin memupuk kesamaan wanita dengan memaparkan artis-artis wanita dari seluruh dunia.

Tambahnya lagi, terdapat 35 senarai lagu atau playlist EQUAL yang meliputi artis dari 50 negara, dan penyanyi p0pular itu turut mewakili lagu EQUAL Malaysia dan Singapura.

kredit: mkini

Sumber : mStar

Leave a Comment