“‘Time’ Saya kenapa nak usik puIa”- Nama Kena Petik Dgn V0kalis S0G, Ini Ayat Dat0 Siti Bagi

Kuala Lumpur: “Ramai saja art1s sebelum ini sudah keluar (di digital billb0ard), bila ‘time’ saya saja kenapa nak usik pula.”

Demikian kata penyanyi terken4l, Datuk Seri Siti Nurhaliza apabila terdapat segel1ntir pihak yang mempers0alkan pemilihannya menghiasi papan digital ters0hor New Y0rk Times Square di New Y0rk, Amerika Syarikat, baru-baru ini.

Penampilan Siti itu bagi mewakili negara bersempena kempen EQUAL 0leh wadah penstr1man digital dunia, Sp0tify.

Siti, 43, berkata, p1hak terbabit sepatutnya mendapatkan penjelasan daripada mereka yang berkenaan iaitu Sp0tify terlebih dahulu sebelum mengeluarkan sebarang k0men.

“Kalau b0leh minta dulu penjelasan daripada pihak berkaitan (Sp0tify) barulah b0leh k0men. Kadang-kadang tersal4h k0men itu yang jadi tak sy0k,” katanya

Terdahulu Siti ditemui pada Majlis Rumah Terbuka Raya CTDK H0ldings di Petaling Jaya, semalam.

Pert1kaian itu juga menjadi bualan hangat pengguna Tw1tter hingga saling berbal4s ciapan termasuk peminat Siti.

Malah, terdapat p1hak yang mahu Siti menasihati peminatnya agar t1dak bertindak dengan membuat ‘ser4ngan’ melulu di alam maya menerusi k0men dan ciapan.

“Saya tak nak jadi budak-budak. Apa yang ditulis di Tw1tter bukan mewakili diri saya pun. Kadang-kadang bukan mewakili peminat saya pun. 0rang saja anggap.

“Sepatutnya muzik menyatukan. Betullah, itu yang sebenarnya. Sebab muzik ini sangat universal dan ist1mewa. Bayangkan saya ke lu4r negara, mereka tak faham bahasa saya, tapi mereka b0leh hargai. Itu sepatutnya kena saling mengh4rgai. Itu juga saya cuba terapkan dalam setiap persembahan lagu-lagu saya,” katanya.

Siti juga menjadi warga Malaysia keenam untuk menghiasi papan 1klan digital di Times Square selepas Yuna, Layla Sania, kumpulan Dolla Iman Troye dan Aina Abdul.

“Sikap mereka hanya mencem4rkan imej Siti Nurhaliza” V0kalis S0G

Terdahulu V0kalis Sekumpulan Orang G1la (SOG), Raja Nazrin Shah memoh0n penyanyi ters0hor negara, Siti Nurhaliza untuk menegur tingkah laku sejumlah peminat tegarnya sekiranya mereka bert1ndak keterlaluan.

Kata angg0ta kumpulan yang baru memenangi Anugerah Juara Lagu ke-36 itu, sikap mereka hanya mencem4rkan imej penyanyi itu yang menurutnya “se0rang yang merendah diri.”

“Kita selalu nampak di Tw1tter, Siti Z0ners secara aktifnya merasa mereka sangat entitled (paling berhak).

“Perkara ini sangat t4k sihat kerana Siti Nurhaliza sendiri se0rang yang sangat merendah diri,” katanya ketika ditemui di majlis pelancaran platf0rm media sos1al FENIX360 di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Katanya lagi, diberikan peluang dia sendiri ingin bertemu dengan Siti Nurhaliza bagi melu4hkan hasratnya.

P0lemik itu berlaku susulan Raja Nazrin menunjukkan tanda setuju dengan membal4s ciapan seorang k0mposer dan penerbit yang t1dak berpuas hati mengenai beberapa penyanyi tanah air yang dipaparkan di papan 1klan di Times Square, New York.

JD Wong mempers0alkan dalam barisan penyanyi yang ditampilkan di papan 1klan itu, siapa yang pernah membuat persembahan di k0ta itu.

Raja Nazrin dalam ciapannya pula menyel4r pihak syar1kat rakaman tertentu dan sebuah platf0rm digital penstriman muzik yang dikatakan cuma memikirkan s0al wang.

Setakat ini, beberapa penyanyi tempatan yang tampil di papan 1klan itu ialah Yuna, Layla Sania, Iman Troye, Dolla, Vanessa, Aina Abdul dan yang terbaru, Siti Nurhaliza.

Menurut penyanyi Pelvkan Angkasa itu, ciapan dibuatnya mengundang rasa t1dak puas hati ramai peminat kepada penyanyi yang muncul di papan iklan berkenaan, terutama peminat Siti Nurhaliza.

“Yang terasa dalam bab-bab begini ramai Siti Z0ners saja. Maksud saya (sebenarnya) antara ketujuh-tujuh penyanyi berkenaan, siapa yang betul-betul pernah mengharumkan nama Malaysia?

“Kalau tanya saya hanya ada dua 0rang iaitu Yuna dan Siti Nurhaliza. Tapi yang lain, adakah kita b0leh rasa bangga menjadi rakyat Malaysia dengan pencapaian mereka?” ujarnya.

Ditanya sama ada dia sendiri bersikap besar kep4la memandangkan baru bergel4r juara AJL36, pemilik nama penuh Raja Nazrin Shah Raja Azaham menaf1kannya.

“0rang selalu cakap saya seorang yang suka cakap lep4s. Tapi saya selalu bercakap benda yang betul tetapi pah1t untuk ditel4n.

“Saya takkan tegakkan benda yang sal4h. Walaupun saya bukan orang yang p0pular dalam industri, tapi saya tahu selok-bel0knya.

“Jika 0rang lain tak mahu bersuara, biar saya yang bersuara. Biar saya jadi pemetik api,” katanya lagi.

Menguatkan kenyataannya itu, Raja Nazrin berkata dalam ciapan tersebut, dia sebenarnya lebih menyentuh aspek kesedaran dalam mengh4rgai seni muzik.

Bahkan menurutnya, perdeb4tan di media sos1al itu berlaku mungkin akibat segelintir peminat Siti Nurhaliza yang kur4ng kesedaran dalam menghargai seni muzik.

“Tahap yang sangat rend4h. Perkara macam ini sangat kelakar kerana mereka tak faham k0nteks. Bila kita jelaskan, mereka b1tter.

“0rang pandang artis sekadar untuk menghiburkan masyarakat tetapi ada juga yang mahu buat 0rang berfikir. Tak b0leh pukul rata bahawa artis perlu buat 0rang gembira,” katanya lagi.

kredit: hmetro

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment