“Teddy Bear Punca Banjir Kilat”- Harith Iskander Puji DBKL, Kecew4 Lihat Penyebab L0ngkang Tersumbat

Baru-baru ini tul4r sebuah vide0 yang memaparkan beberapa 0rang kakitangan DBKL yang berusaha mengeluarkan anak p4tung “teddy bear” dari l0ngkang yang tersumb4t di Kuala Lumpur. Perkara itu mendapat reaksi dari pelbagai pihak termasuklah pengacara dan pel4wak, Harith Iskander.

Mengakibatkan Banj1r

Menerusi hantaran di Inst4gram, Harith berpendapat samp4h yang t1dak dibu4ng dengan betul b0leh menyebabkan masyarakat menanggung ak1bat yang besar seterusnya mengakibatkan banj1r.

“Seek0r p4tung beruang b0leh menyebabkan kita menanggung akibat akibat yang besar.

Sekecil-kecil samp4h yang t1dak dibuang dengan betul, b0leh menyebabkan saluran tersumb4t dan b0leh mengak1batkan banjir.”-Kata Harith

Sikap Masyarakat Yang Cua1 Terhadap Pembu4ngan Samp4h

Tambahnya lagi, vide0 yang tul4r di media sos1al itu menunjukkan sikap cua1 masyarakat terhadap cara pembuangan s4mpah yang b0leh membawa kepada mas4lah besar.

“Seek0r p4tung beruang yang ditar1k keluar dari saluran l0ngkang tersumb4t oleh kakitangan DBKL, yang menunjukkan bagaima sikap cua1 terhadap pembu4ngan samp4h b0leh membawa kepada mas4lah dan menyumbang kepada banj1r di Kuala Lumpur.”-K0ngsi Harith

Berterima Kasih Atas Kerja Ker4s Kakitangan DBKL

Dalam pada itu, pel4wak terken4l ini turut menitipkan ucapan terima kasih di atas kerja keras yang dilakukan 0leh kak1tangan  Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk mengelakkan kejadian banj1r.

“Terdapat tempat dan platf0rm yang sesuai untuk membu4ng barang yang t1dak digunakan atau t1dak diingini seperti ini, bukan terus membu4ngnya di dalam l0ngkang.

Terima kasih banyak kepada wakil DBKL atas kerja keras dan usaha anda.”-Katanya lagi

via Instagram Harith Iskander

Di akhir hantaran nya di Inst4gram, Harith menitipkan harapan agar rakyat Malaysia dapat menghent1kan ment4liti dan sikap suka membu4ng barang sesuka hat1 tanpa memikirkan akibatnya.

Sumber : Murai

Leave a Comment