”Diri bau may4t. Tubuh jadi gelap”- Luahan Salih Yaacob undang perhatian ramai

” Cikgu tahu saya se0rang banyak cakap..”

Itu kata-kata pelak0n Salih Yaac0b, legenda hiburan tanah air yang cukup disegani. Beliau lama menceburkan diri dalam dunia seni, sejak tahun 80-an lagi.

Umum mengenali Salih yang terken4l sebagai penghibur serba b0leh yang berbakat sebagai penyanyi, pelakon, pelawak dan pengacara.

Selain bergel4r se0rang penyampai radi0 Sinar yang berkh1dmat selama 14 tahun, Salih pernah tampil dengan lima album dan berlak0n lebih 14 filem.

Bakat melaw4k sudah ada dalam dirinya sejak kecil. Membuka cerita, Salih meng4kui amat meminati filem-filem lama dan sering meniru lak0nan karakter lama sebagai wadah hiburan.

” Saya masih ingat, ketika menuntut di darjah enam, saya pengs4n selepas terjatuh gara-gara men1ru aks1 dalam f1lem Ali Baba Bujang Lap0k.

” Sal4h se0rang cikgu menyangka saya sudah m4ti. Mereka kend0ng saya sampai ke kl1nik. Walhal masing-masing ada kereta mewah,” ceritanya.

Kata pelak0n ini, dia bukan se0rang yang berpelajaran tinggi. Hidup serba kekurangan dan dibesarkan dalam keluarga sus4h.

” Hidup di kampung cukup sus4h. Mandi air telaga, lampu pakai pelita.

” Dalam pelajaran saya tak kej4r lebih. Bagi 0rang dahulu, kerja kerani pun sudah dianggap bagus. Kalau balik kampung tungg4ng mot0sikal sudah dipandang tinggi. Penduduk gel4r ‘0rang KL’,” ceritanya lagi.

Hampir setiap hari makan telur g0reng dan sardin

Sebelum menempa nama sebagai Salih Yaac0b, penghibur ini pernah melakukan bermacam-macam jen1s kerja.

Dari kerja k1lang, sehinggalah kerani perkapalan. Semua ditempuhnya demi kelangsungan hidup pada ketika itu.

” Saya datang ke Kuala Lumpur untuk bekerja. Bermula dengan kerja k1lang, dibay4r RM5 sehari.

” Tinggal rumah setinggan di tepi landasan kereta api. Hampir setiap hari makan telur g0reng dan sardin. Guna pula air telaga untuk keperluan harian.

” Kemudian saya ditawarkan kerja sebagai kerani. Tug4s per1ksa muatan kapal yang berlabuh di pelabuhan Klang. Selepas itu, bekerja pula di kilang kertas,” katanya.

Pada tahun 1980, Salih cuba memasuki bidang seni dengan menyertai Pentarama di bawah Jabatan Penerangan Malaysia selama tiga tahun.

” Masa itu, saya tak ada asas menari, berlak0n, melawak. Saya terjumpa penyanyi, Shidee dan minta dia ajar saya menari.

” Rupanya dia juga t1dak tahu menari. Selepas itu, baru saya ambil kursus dan belajar pelbagai jenis tarian sebagai asas,” selor0hnya.

Diri bau may4t. Tubuh bertukar gelap

Umum mengetahui, sekitar tahun 2000, Salih diuji sak1t. Membuatkan dirinya h1lang dari radar seni buat seketika. Katanya, pengalaman itu terlalu berat untuk dikenang. Justeru dia engg4n berk0ngsi terlalu mendalam.

” Macam-macam saya lalui. Diri bau may4t. Tubuh bertuk4r gelap. Ada yang kata saya dah tak ada.

” Saya seakan sudah pergi ke alam lain. Melihat jas4d sendiri. Kalau saya cakap, 0rang kata saya g1la. T0hmahan 0rang, saya maafkan,” ceritanya.

Ketentuan Tuhan, Salih diberi kesembvhan dan bangkit daripada kesak1tan.

” Lepas album ketiga, suara saya 1ilang. H1lang terus. Saya memikirkan, apa lagi tentang aku yang b0leh menjadi punca pendap4tan.

” Masa itu saya dah tak terima tawaran buat sh0w. Tapi rezeki datang. Pihak radi0 Sinar tawarkan jadi penyampai. Saya macam t4k percaya. Kata saya ‘agak-agaklah’.

” Macam-macam saya cuba. Sampaikan lap0ran traf1k pun ada. Pegang pelbagai gel4ran. Cont0h Abang Jamm. Tak sangka, kerja di k0nti serasi dengan saya,” k0ngsinya.

Artis lama pendapatan berapa sahaja

Satu pertanyaan sering dilayangkan, tidakkah Salih Yaacob mahu kembali aktif dalam industri seni. Tidak menidak atau mengiyakan, dia menjawab s0alan itu dengan al4san tersendiri.

” Keadaan industri tak berubah. Macam itu juga. Kami 0rang lama macam tak berh4rga. Yang terlalu diangkat orang baru.

” Industri kita ini cukup berbeza dengan negara lu4r. Yang lama semakin dit0lak tepi. Saya kasih dan r1ndu pada 0rang lama. Mereka yang menghidupkan j1wa saya semasa kanak-kanak.

” Kami artis lama pendapatan berapa sahaja. Makin dib4yar rendah dan semakin dipandang tak bern1lai. Yang kaya pihak pr0duksi. Saya kecew4,” katanya lagi.

Tegas Salih lagi, dia t1dak men0lak untuk kembali ke dunia seni. Namun katanya biarlah bay4ran diterima setimpal dan berbal0i dengan pengalaman.

” Saya memang nak kembali. Tetapi, biarlah berbal0i. Saya ada tanggungan, makan minum keluarga, sek0lah anak. Itu amal jariah saya.

” Kalau saya dib4ntu, maka yang membantu itu menol0ng amal jariah saya,” jelasnya.

Salih bersama tiga isterinya (dari kiri) Norlizah, Norfara dan Emi.

Salih Yaac0b syukur rezeki bersama 3 isteri

Salih Yaacob, 60, bersyukur kerana diber1 rezeki yang cukup buatnya dan keluarga ketika negara masih melaksanakan Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat penul4ran p4ndem1k c0vld-19 sehingga 12 Mei ini.

Salih ketika dihubungi berkata, hingga kini dia bersama tiga isterinya dan anak-anak masih cukup bekalan makanan dan kew4ngan untuk menyara kehidupan.

“Alhamdulillah, rezeki untuk saya dan keluarga masih lagi Allah kurniakan. Walaupun sudah setahun saya t1dak bekerja dan sekarang PK P pula, rezeki di

per0leh itu mencukupi.

“Syukur pada Allah kerana saya juga tak perlu minta b4ntuan untuk keluarga. Paling bermakna, Allah kurn1akan juga kes1hatan yang baik pada saya, isteri-isteri, anak-anak dan cucu,” katanya kepada Harian Metro.

Menurut Salih, dia juga tenang menjalani kehidupannya sekarang apabila sepenuh masa banyak diluang bersama keluarga tersayang.

“Alhamdulillah, tiga isteri saya tinggal berdekatan. Jadi, tiada mas4lah untuk saya ke rumah mereka dan hidangan makanan pun saling memb4ntu.

“Kemuafakatan sesama kami semua, cukup buat saya gembira menjalani kehidupan yang tinggal saki-baki ini. Syukur, selama ini Allah sudah memberi terlalu banyak kepada saya,” katanya

Berk0ngsi pandangannya terhadap penul4ran p4ndem1k c0vld -19 di Malaysia dan seluruh dunia, Salih berkata, dia melihat p0sitif yang mana Allah kini memberi peringatan kepada manusia.

“Sekarang, saya lebih selesa muhasabah diri. Apa yang berlaku ketika ini, saya melihat pada sudut pandang p0sitif yang mana ia kasih sayang Allah dan saya yakin ada hikmah di sebaliknya.

“Saya hanya mahu terus bersyukur dan reda dengan perjalanan kehidupan sekarang, termasuk mahu terus perbaiki diri dan beram4l, apatah lagi ketika ini Ramadan,” katanya.

Salih berkata, dia juga menganggap sudah bers4ra dari kerjaya seni apabila meningg4lkan k0nti radio Sinar FM tahun lalu selepas 13 tahun berkhidmat berikutan fakt0r usia dan kes1hatan diri.

Sudah meningg4lkan karier lak0nan sekitar 20 tahun lalu, Salih pernah jadi perhatian dalam f1lem era 1980-an seperti Jejaka Perasan Keluarga 99, Azam dan Mr Os.

Salih pernah memiliki empat isteri, tetapi sudah bercerrai se0rang daripadanya pada 2015 selepas 23 tahun hidup bersama.

Kini, Salih bahagia meneruskan kehidupan bersama tiga 1steri iaitu Norlizah Mamat, 55, (isteri pertama) Norfara Wahida Sulaiman, 41, (ketiga) dan Samihah Sheikh Ali (Emi), 34, (keempat) yang masih setia bersama dalam sus4h dan senang.

7 fakta mengejvtkan tentang Salih Yaakob

1) Lah1r pada 25 N0vember 1961, kerjaya Salih bermula setelah uji bakat Pentarama Jabatan Penerangan Malaysia pada tahun 1980 dan bertug4s sebagai penari dan penyanyi.

2) Setelah tiga tahun bersama Pentarama, Salih meneruskan kerjayanya bersama Orkestra Tentera D4rat (OTD) sehingga tahun 1986.

Semasa dengan OTD, penerbit Baharuddin Kadir sering memerhatinya dan daripada situlah beliau ditawarkan untuk muncul dalam pr0gram Mekar Sejambak.

3) Pada permulaan karier sebagai pelak0n juga ramai orang yang membandingkan Salih dengan Allahy4rham S. Samsudin, disebabkan oleh bentuk tubuh yang hampir sama.

4) Menyertai Sinar pada 2006, beliau menjadi penyampai untuk rancangan Sinar Pagi bersama Raja Azura dan Khairil Rashid sehingga 2015. Beliau kemudiannya berp1ndah ke segmen Santai Sinar Bersama Feeya Iskandar CikPiah pada 2016.

5) F1lem yang Salih paling gemari pula adalah Keluarga 99 arahan A.R Badul kerana penggambaran dibuat di Tha1land. Malah kerana lagu itu 0rang masih mengingati lirik “1 and 2, 2 and 3… 3 and 1, I l0ve U..”

6) Salih Yaac0b pernah dicadang untuk menerima anugerah c0ntoh keluarga p0Iigami dari ker4jaan negeri Kelantan kerana mampu menguruskan rum4h t4ngga dengan baik mengikut hukvm Islam.

7) Tiga isteri Salih adalah Norlizah Mamat, 56, Norfara Wahida Sulaiman, 42, dan Samihah Syeikh Ali, 34. Salih bercerrai dengan Nor Raha Hamad, 52, isteri keduanya pada 2015.

Daripada keempat-empat perkahwinan itu Salih dikurniakan 13 0rang anak.

Sumber:utusan, hmetro

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment