“Tak pernah Iupa nasihat tauke Cina”- Padu nasi Iemak wrap r0ti canai! Peniaga dah ada ‘pIan’ jika permintaan meningkat

Ini betul-betul menu Malaysia!

Nasi lemak sudah pasti menamb4t selera masyarakat setempat, namun jika ia dibvngkus dengan roti canai dan dihidang panas-panas pasti lebih ‘padu’.

Mana t1daknya, gabungan kedua-dua hidangan istimewa itu pasti membuatkan ramai yang terl1ur dan ingin mencubanya walaupun mengetahui jumlah kal0ri yang bakal diambil adalah tinggi.

Bercerita tentang ‘asal usul’ hidangan itu, Kamarul Rizal Kamarudin, 42, berkata ‘ciptaan’ un1k itu dibuat bagi melayani permintaan rakan di media sos1al yang menyifatkan jika nasi lemak dalam r0ti canai wrap sebagai ‘rare‘.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Meng4kui ‘nasi lemak wrap‘ antara hidangan pel1k yang pernah dibuat, dia yang lebih dikenali sebagai Abang Terbang memberitahu gabungan kedua-dua masakan itu pastinya menepati selera rakyat Malaysia.

“Saya rasa sendiri menu tu, makan dengan kari kambing memang sedap macam makan nasi kandar. T4k sangka gabungan nasi lemak dan roti canai akan menjadi satu makanan yang sempurna… untuk tekak 0rang Malaysia memang kena,” ujarnya ketika dihubungi mStar.

Malah dia juga terkejvt apabila vide0 penghasilan hidangan itu b0leh tular sehingga dit0nton lebih 700,000 pelayar.

Mempunyai pengalaman lebih 20 tahun dalam bisnes roti canai.

Mempunyai pengalaman lebih 20 tahun dalam b1snes roti canai.

Disebabkan itu, ramai yang meminta supaya hidangan tersebut dijadikan sebagai sal4h satu menu di kedai makannya.

“Ramai yang minta ia dimasukkan dalam menu, kemudian saya cakap kalau request daripada rakan TikT0k saya akan buatkan tapi ia t1dak akan dimasukkan ke dalam menu kerana akan mel4mbatkan pesanan roti canai yang lain.

“Jadi t4kut pel4nggan tunggu terlalu lama… untuk buat nasi lemak wrap ni agak leceh sikit sebab itu t1dak akan masukkannya dalam menu,” katanya yang sebelum ini tul4r dengan roti canai berbentuk b1awak.

Bagaimanapun katanya, jika nasi lemak wrap sentiasa mendapat permintaan tinggi, dia berkemungkinan akan mewujudkan satu pasukan khas yang akan mengendalikan menu tersebut.

Kamarul bersama pasukannya.

Kamarul bersama pasukannya.

“Kalau permintaan memang dapat sambutan, kita akan set satu team untuk uruskan menu tu dan akan memberi f0kus padanya.

“Sebab sekarang ini memang t1dak cukup 0rang kalau nak masukkan ia sebagai menu. Kat kedai saya yang ada untuk tebar pun t4k terlayan, menu ni macam leceh sikit t4kut tak sempat nak buat,” ujarnya.

Tambah Kamarul, lebih merum1tkan apabila nasi lemak yang digunakan itu bukanlah dihasilkan sendiri di kedainya.

“Nasi lemak dihantar ke kedai Abang Terbang dan ia sangat terhad, ada 50 bungkus atau 100 bungkus sahaja dalam satu hari.

“Maknanya menu untuk buat nasi lemak wrap akan jadi banyak itu saja, limit… dan selalunya nasi lemak bungkus tu t4k sampai sejam dah habis.

Kedai terkini Abang Terbang.

Kedai terkini Abang Terbang.

“Kalau nak guna nasi lemak yang k1ta buat tu ada tapi lagi sedap kalau guna nasi lemak daun pisang,” luahnya.

Menurutnya lagi, h4rga bagi hidangan istimewa itu adalah dalam lingkungan RM5 kerana gabungan roti telur dan nasi lemak.

Bercerita tentang pengalamannya menebar roti canai, ujar Kamarul, ia bermula sejak umurnya 14 tahun.

“Keluarga saya sangat sus4h pada masa tu jadi saya kena kerja sambilan bagi menampung kehidupan seharian walaupun tengah bersek0lah.

Pada masa itu saya belajar ketiga-tiganya, tapi lebih cenderung kepada r0ti canai.

ABANG TERBANG

“Waktu sek0lah lagi saya pergi cuci pinggan, pernah suatu ketika saya kerja di kedai makan C1na yang ju4l makanan halal. Selepas sudah lama bekerja dengannya, tauke C1na tu bagi nasihat.

“Dia cakap belajar tiga masakan ni jika mahu bern1aga… cakoi, air soya dan roti canai sebab tiga menu ini bahan asas mur4h.

“Walaupun pr0ses leceh tetapi keuntungan berbal0i. Jadi pada masa itu saya belajar ketiga-tiganya, tapi lebih cenderung kepada r0ti canai,” ujarnya yang pernah j4tuh bangun sepanjang tempoh 22 tahun berniaga r0ti canai.

Kamarul bersama isteri dan anak-anaknya.

Kamarul bersama isteri dan anak-anaknya.

Malah katanya, dia t1dak menyangka gerai yang baru dibuka selepas Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) 2021 berakhir itu akan menjadi bualan ramai.

“Saya memang dikenali sebagai Abang Terbang dan sangat bersyukur kerana berjaya buka semula gerai selepas PKP. Sebelum ini saya ada kedai tapi tutvp dan saya kembali bekerja dengan 0rang,” ujarnya yang mempunyai kedai di hadapan pejabat p0s Kuala Pilah, Negeri Sembilan.

Menceritakan tentang hidangan-hidangan baharu yang akan dibuatnya suatu hari nanti, ia berg4ntung kepada permintaan rakan TikT0k kerana idea yang pel1k hadir daripada ruangan tersebut.

Baginya, pengikut pasti akan gembira jika setiap permintaan yang dibuat di laman sos1al itu ditunaikan.

Sumber : mStar

Leave a Comment