“Terpaksa minta p0lis tegur”- Seb4k dengar ibu menc4rut, m4ki anak hampir 8 jam dalam bas ekspres buat semua tak tenang

ANAK kec1l terutamanya di bawah usia enam tahun sememangnya mempunyai keren4h yang b0leh memen1ngkan kep4la ibu bapa.

Kebiasaannya, ada sahaja perkara yang dilakukan mereka sehingga b0leh menguj1 kesabaran.

Namun perk0ngsian se0rang gadis di laman sos1al yang memaparkan situasi di mana seorang ibu memar4hi dan memukvl anak kec1lnya, membuatkan net1zen turut sama ger4m dengan perbuatan wanita tersebut.

Mana t1daknya, daripada nada suara yang t1nggi serta penggunaan bahasa yang kur4ng sesuai, ramai berpendapat t1ndakan wanita tersebut sebagai seorang ibu amatlah t1dak wajar lebih-lebih lagi ketika berada di khalayak ramai.

Berk0ngsi cerita sebenar menerusi paparan Instagram St0ry, gad1s yang dikenali sebagai Qissy itu berkata, kejadian tersebut berlaku pada Ahad ketika dia dalam perjalanan dari Kota Bharu, Kelantan ke Temerl0h, Pahang menaiki sebuah bas ekspres.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Dalam 11 jam perjalanan tu saya t4k tenang langsung seb4b ada se0rang mak dengan dua 0rang anaknya, se0rang bay1 dan se0rang lagi dalam lingkungan usia dua atau tiga tahun.

“Anak dia minta air, nak pergi tand4s dan macam-macam lagi. Bayangkan, dari Kota Bharu ke Kuantan, sepanjang perjalanan itu makcik tersebut tak berhenti sump4h seran4h anaknya.

“Tol0ng jangan tanya kenapa saya t4k tegur dan tanya apa mas4lah makcik tersebut. Kalau anda dalam situasi saya, anda pun akan terkejvt dan terkes1ma.

qissy

Qissy berk0ngsi cerita sebenar kejadian yang berlaku di dalam bas, menerusi Inst4gram St0ry.

“Ditambah rasa pen4t, kalau b0leh tak nak masuk campur awal-awal. Lama-lama saya nak tegur juga tapi macam tak sampai hat1 sebab tak tahu apa situasi dia. Tapi bila dia menc4rut, sebut anak ha***, bang***, bagi saya ia keterl4luan,” k0ngsinya.

Menurut Qissy, dia kemudian memberitahu se0rang penumpang lelaki di hadapannya agar menegvr perbuatan wanita tersebut.

“Bila bas berhent1 dekat stesen bas Kuantan, pakcik di depan saya, dia se0rang p0lis… mungkin dah tak tahan sabar, dia terus tegur.

“Sebab dah lama g1la makcik tu tak berhent1 mar4h anak dia. Orang sekeliling (penumpang lain) beng4ng dengar. Bas tu dua tingkat, sampai bawah b0leh dengar. Driver bas pun dengar makcik tu b1sing-b1sing,” katanya lagi.

Saya t4k tahu apa mas4lah makcik tu, mungkin dia ada mas4lah, mer0yan atau per4ngainya memang macam tu. Tapi p0int utama saya, saya kes1an dekat budak-budak tu.

QISSY

Menurut Qissy, selepas ditegur 0leh penumpang lelaki berkenaan, wanita tersebut mem0hon maaf di atas perbuatannya dan cuba menerangkan situasi yang dihadapinya.

Dalam pada itu Qissy menjelaskan tujuannya membuat rakaman tersebut langsung t1dak berniat untuk menga1bkan wanita berkenaan namun hanya mahu ia dijadikan sebagai peringatan bersama.

“Saya rek0d bukan nak a1bkan makcik tu malah saya t4k tunjuk pun mukanya atau muka anak-anaknya. Jangan sal4h faham.

“Saya tak tahu apa mas4lah makcik tu, mungkin dia ada mas4lah atau mer0yan atau per4ngainya memang macam tu. Tapi p0int utama saya, saya kes1an dekat budak-budak tu.

komen bas

Antara k0men net1zen pada perk0ngsian Qissy.

“Saya t4k judge makcik tu, saya cuba faham daripada dua bel4h pihak. T0 be clear, saya faham mungkin makcik tu pen4t. Saya tak kahwin lagi dan tak ada anak jadi saya tak nak k0men banyak. Tapi jika makcik tu per4ngai macam tu, Nauzub1llah.

“Saya d0akan anaknya membesar sebagai anak yang baik. Dan tol0ng us4h biasakan menc4rut, m4ki, sump4h seran4h anak. 0rang lain yang dengar ni sed1h dan seb4k,” ujarnya lagi.

Sehingga kini vide0 yang dimuat naik 0leh Qissy meraih lebih tiga jut4 jumlah tont0nan di aplikasi TikT0k.

Sumber : mStar

Leave a Comment