“Rupanya belum buat lap0ran p0lis!”- Sibuk k0ngsi di Tw1tter minta viraI, m4ngsa Ianggar Iari disek0lahkan netizen

KEJADIAN langg4r lar1 terutamanya membabitkan kenderaan yang diparkir seringkali dik0ngsikan di media sos1al.

Tanpa sedikit pun rasa bersal4h, pelaku membiarkan sahaja kenderaan yang dil4nggar tanpa meningg4l sebarang n0ta atau membuat perm0h0nan maaf.

Perkara sama turut berlaku kepada se0rang wanita yang berk0ngsi tentang hal itu di Tw1tter pada malam Sabtu lalu.

D4kwa wanita terbabit, keretanya dil4nggar lar1 di hadapan Eco Ipoh Parade, Ipoh, Perak.

Namun wanita itu bernas1b baik kerana terdapat saks1 yang menyaks1kan ins1den berkenaan malah sempat mencatat dan meningg4lkan n0ta mengandungi nomb0r pendaftaran pelaku tersebut.

Ciapan yang dibuat mangsa.

Ciapan yang dibuat m4ngsa.

Wanita tersebut kemudiannya berk0ngsi maklumat berkenaan di Tw1tter secara terbuka.

“Ada 0rang letak n0ta dekat kereta. Sesiapa yang ada inf0 atau pemilik ALB 23** b0leh DM (mesej langsung) saya, kita settle tepi atau nak rep0rt,” ciapnya ringkas.

Selain nomb0r pendaftaran, saks1 turut memaklumkan kenderaan yang mel4nggar kereta wanita tersebut adalah jenis Mercedes Benz.

Bagaimanapun perk0ngsian wanita itu dilihat tidak disenangi warganet kerana dia memililih untuk menul4rkan hal tersebut di Tw1tter berbanding membuat lap0ran di balai p0lis.

Keadaan kerosakan kereta mangsa.

Keadaan ker0sakan kereta m4ngsa.

“Kak buat lap0ran p0lis dahulu… tu kerja yang akak patut buat sekarang. Bukan kerja nak kena fikir tu val1d atau tidak. Buat rep0rt baru tindakan selanjutnya b0leh dibuat. Kalau sembang kat Tw1tter, lama-lama b0leh dapat mak1 kak. Yang asas pun tak buat, dah ajak satu Malaysia sembang.

“Tak k1sah kalau tidak ada saks1… yang penting rep0rt dahulu. At least n0mbor plat kereta dah ada.

“Lap0r bagi pihak p0lis yang trace. T4kut 0rang tu tak main Tw1tter.

Antara reaksi warganet.

Antara reaks1 warganet.

“Buat rep0rt p0lis saja, nanti b0leh check area situ ada CC TV (kamera litar tertutup) atau t1dak,” ujar beberapa netizen.

Menyedari tindakannya itu mendapat maklum bal4s negat1f daripada warganet, dia kemudian mengehadkan ruangan k0men.

Dalam pada itu mStar mendapatkan penerangan daripada Ketua Bahagian Pengu4tkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JP J) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Muhammad Nasroul Mohd Sukeri tentang langkah yang perlu diambil sekiranya berdep4n situasi sama.

Kenal pasti ker0sakan yang dialami, ambil gambar atau rakam vide0 sebagai bukti dan buat lap0ran p0lis.

MUHAMMAD NASROUL

JPJ WILAYAH PERSEKUTUAN

Ketika dihubungi mStar, beliau menyatakan bahawa m4ngsa terlebih dahulu perlu mengenal pasti ker0sakan yang dialami.

“Kenal pasti ker0sakan yang dialami, ambil gambar atau rakam vide0 sebagai bukti.

“Kemudian, buat lap0ran p0lis di balai p0lis terdekat. Cabarannya di sini, apabila maklumat kenderaan yang mel4nggar kita t1dak dapat dikenal pasti.

Muhammad Nasroul memberi tips jika menjadi mangsa langgar lari

Muhammad Nasroul memberi t1ps jika menjadi m4ngsa l4nggar lari

“Jadi pihak p0lis akan bertanyakan secara terperinci l0kasi berlakunya kemal4ngan sama ada terdapat CCT V (kamera litar tertutup) atau t1dak kerana kebiasaannya kenderaan individu yang l4nggar lar1 tidak mengikut spesifikasi yang ditetapkan seperti n0mbor plat f4ncy atau kecil,” ujarnya.

Menurutnya lagi, agens1 pengu4tkuasa sangat menitikberatkan kesal4han melibatkan tekn1kal kenderaan kerana ia memb0lehkan pelaku dikenal pasti sekiranya berlaku kes4lahan seperti k3s l4nggar lar1.

Tambahnya, untuk membaiki kenderaan pula, m4ngsa perlu mengemukakan salinan lap0ran p0lis yang lengkap kepada syar1kat 1nsuran.

Namun katanya, jika maklumat berkaitan pelaku t1dak dapat dikenal pasti, k0s ker0sakan adalah tanggungjawab m4ngsa sepenuhnya.

Sumber : mSTar

Leave a Comment