“Sebenarnya saya menari zapin saja, cuma…”- Baby Shima BergeIek Di Rumah Terbuka, lni Permintaan Ustaz Ahmad Buat Shima

Kuala Lumpur: T1ndakan penyanyi Baby Shima bergel3k pada sambutan rumah terbuka hari raya baru-baru ini mendapat kec4man ramai apabila vide0 persembahannya itu tular di media sos1al.

Lebih menyak1tkan hati dan menambahkan kemar4han apabila penyanyi yang turut p0pular di Indonesia itu mengeluarkan kenyataan dia bergel3k kerana tahan kentvt.

Bukan saja dalam kalangan warganet, tapi perbuatan Baby Shima itu sengaja men1mbulkan k0ntr0versi mendapat perhatian gol0ngan cerdik pandai dan agamawan yang tampil memberi tegvran.

Penceramah beb4s, Ustaz Ahmad Fuad Mohamad Mokhtar membuat surat terbuka terhadap Baby Shima yang mahu dia faham suasana Malaysia dan Indonesia t1dak sama.

“Saya selalu turun berd4kwah di Indonesia dan saya tahu pasaran h1buran di sana berbeza. Di sana hiburan mereka lebih berani malah terkadang menyambut Israk Mikraj pun ada yang sanggup menar1.

Pernah di tempat saya berkuliah agama namun k0nsert dangdut berhampiran bersebelahan. Waktu kuliah b0leh terdengar ayat ‘Ayuh G0yang Mas’ gel3ng kepala saya waktu kuliah.

Minta Faham Situasi

“Buat Shima saya cuma minta Cik faham yang suasana Malaysia dan Ind0nesia t1dak sama. Di sini agamanya dijaga oleh mufti dan ada perund4ngan yang memelihara. Adab dan suasananya masih cantik terpelihara. Hiburan juga masih lagi santun dan menjaga kemul1aan diri wanita.

Namun semenjak dua menjak ini naik kembali di peranti telef0n bimbit saya 4duan dan nasihat orang ramai terhadap keberanian saudari dalam mengetengahkan hasil seni yang kurang cermat.

“Tak sal4h nak berseni tapi ingatlah agama harus menjadi send1. Jangan terlebih berhibur sehingga m4ruah menjadi lebur. Shima adalah ik0n hiburan, banyak adik-adik yang melihat dan men0nton, maka jadilah artis yang memberi inspirasi p0sitif dan panduan yang baik buat masyarakat terutama gol0ngan remaja,” katanya.

Menerusi layangan sama, Ahmad Fuad berharap Baby Shima mengambil manfaat dari semua teguran yang diberikan pada dirinya.

“Shima pun pernah cakap, kenapa masyarakat t4k b0leh terima Shima walaupun Shima tak g4nggu mereka. Memang betul Shima tak g4nggu mereka secara fiz1kal tapi hati suami-suami 0rang yang tertarik dan memenuhi ruangan k0men Shima tu menyebabkan banyak perempuan lain ‘1nsecure’.

Pen1ng kepala gol0ngan isteri bila berg4duh mulalah muat naik di gr0up Kisah Rumah Tangga.

“Sebenarnya sifat m4lu adalah perisai wanita daripada diambil kesempatan. Sifat M4lu adalah sifat yang lahir daripada hati yang jernih kepada Allah. Kita tak nak suasana ini mendatangkan kemurk4an daripada Allah. Saya t4kut dan semua orang t4kut.

“Saya harap Shima dapat mengambil manfaat daripada segala tegvran ini. Marilah membina masa depan hiburan tanah air yang lebih bers1fat mendidik berbanding sekadar melal4ikan. Saya tulis ni sebab Allah dan saya juga memoh0n agar Allah mengampunkan segala d0sa kita,” Katanya.

Bagaimanapun usaha mendapatkan kenyataan daripada Baby Shima g4gal apabila mesej dan panggilan telefon t1dak berjawab.

‘Saya tak gel3k pun’ – Baby Shima

Kuala Lumpur : “Saya bukan bergel3k, tapi menari zap1n,” kata penyanyi dangdut sens4si, Baby Shima, 30, mengenai vide0 dia menari gel3k dalam satu persembahan di majlis rumah terbuka Aidilfitri dipercayai anjuran satu parti p0litik di Negeri Sembilan yang dikec4m netizen selepas tul4r sejak kelmarin.

Baby Shima atau nama sebenarnya Nor Ashima Ramli ketika dihubungi berkata, tarian gerak tari zapin dilakukannya itu ada berlaku ke1ilapan selain kedudukan kamera dari sebelah tepi menampakkan dia seperti rancak menari gel3k.

“Saya pula dikenali sebagai penyanyi dangdut. Jadi, pant4ng berg0yang sedikit mesti punggvng nampak seperti sedang menari gel3k. Tapi, yang ,” katanya kepada Harian Metro.

Penyanyi lagu Lalai ini berkata, kain ket4t yang dipakai juga menyebabkan kakinya t1dak b0leh melangkah lebar dan dengan jelas nampaklah dia seakan seronok bergel3k di pentas itu.

“Apapun, terpulanglah pada net1zen dan fikir dan cakap apa. Saya tak b0leh nak tutup mulut orang. Saya tak kisah pun sebab itu aks1 menari zapin ketika persembahan. Saya menari atas tuntvtan kerja. Lagipun, takkan nak menyanyi sambil berdiri tegak saja. Saya menari mengikut kesesua1an lagu dinyanyikan,” katanya sudah lal1 menerima kec4man dan kr1tikan.

Baby Shima yang kini berjaya menempa nama sebagai penyanyi di Ind0nesia juga bercadang ke negara itu pada Jun ini kerana ada urusan kerja yang membab1tkannya.

KREDIT: HMETRO

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa K0men Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami t1dak akan bertanggungjawab langsung ke atas k0men-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis k0men anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dik0ngsikan seperti berikut:

Sumber : Menujukebenaran

Leave a Comment