“Pernah menyeIam pakai baju kebangsaan”- Kain tak terseIak ke kak? Berbaju kurung buat cr0ssfit, ibu semp0i ded4h sesuatu…

GARA-gara merakamkan dirinya melakukan latihan kardi0 dengan memakai baju senaman yang ketat, se0rang wanita ditudvh membuat vide0 berunsur luc4h.

Tidak melat4h di laman sos1al, sebaliknya wanita itu kemudian muncul pula berbaju kurung ketika membuat senaman cr0ssfit iaitu latihan ber1ntensiti tinggi.

Menjelaskan situasi sebenar kepada mStar, Fina Arif berkata, dia memakai baju kurung ketika melakukan cr0ssfit di gim berikutan terdapat k0men yang mahu dia berbuat demikian.

Wanita berusia 40 tahun itu memberitahu, pada masa itu terdapat jamuan hari raya yang diadakan di g1m selepas menjalani lat1han.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Kebiasaannya saya pakai baju senaman di gim. Tapi ada net1zen minta saya pakai baju kurung dan saya pant4ng dicabar, jadi saya pakai baju kurung ketika bersenam.

“Baju kurung yang saya tu pakai buk4n jenis l0nggar, tapi ‘melekat pada badan’. Material kain juga berat dan stretch4ble yang memudahkan pergerakan.

“Saya tak berkec1l hati pun dengan k0men-k0men negat1f, saya hanya pakai yang buat saya rasa selesa,” katanya ketika dihubungi.

crossfit baju kurung 4

Antara latihan yang dilakukan Fina di gim.

Menyedari ka1n baju kurungnya tersel4k ketika melakukan cr0ssfit terutama latihan handstand push up, Fina berkata, dia sebenarnya mem4kai dua lapis baju.

“Di bahagian lu4r saya pakai baju kurung dan di dalamnya saya sarung baju w0rkout. Sebab itulah saya t1dak risau apabila kain tersel4k sebab saya masih pakai seluar dan baju senaman.

“Saya p0st vide0 di laman sos1al untuk suka-suka, bukan sebab nak jadi v1ral. Tapi memang saya mahu k0ngsi dengan foll0wers,” ujarnya yang menetap di Denai Alam, Selangor.

crossfit baju kurung 3

Selain Fina yang berbaju kurung, rakannya yang berbaju Melayu juga menjalani latihan cr0ssfit.

Menurut Fina, sesi latihan cr0ssfit pada hari berkenaan berlangsung selama kira-kira sejam, dan dia hanya berlatih dengan memakai baju kurung sepanjang 50 minit pertama.

“Tak tahan pan4s masa tu, cepat berpelvh. Saya hanya bertah4n sehingga 10 minit terakhir sebelum men4nggalkan baju kurung untuk sambung cr0ssfit,” katanya sambil menambah terdapat dua lagi rakannya yang menjalani cr0sffit dengan memakai baju Melayu dan jubah.

crossfit baju kurung 5

Fina (berdiri, kanan) bersama rakan-rakan di gim.

Ibu kepada dua cahaya mata itu memberitahu, ini bukanlah pertama kali dia memakai baju kurung semasa melakukan aktiviti lu4r (outdoor).

“Pada September 2009, saya pernah pakai baju kurung melakukan aktiviti menyelam di Pulau Tioman. Memang sejak dulu saya suka aktiviti 0utdoor yang menguj1 kekuatan.

Ada kata saya cuba r0sakkan tradisi. Sekurang-kurangnya saya masih 1ngat untuk pakai baju kurung.

FINA ARIF

“Dah lama juga bersenam di gim. Baru enam bulan saya sertai cr0ssfit,” katanya.

Tambah Fina lagi, dia menyedari beberapa k0men net1zen menerusi perk0ngsian vide0nya itu di aplikasi TikT0k yang menganggap tindakannya mer0sakkan tradisi pemakaian baju kurung.

“Ada kata saya cuba r0sakkan tradisi. Sekurang-kurangnya saya masih ingat untuk pakai baju kurung, t4k lupa baju kebangsaan,” katanya.

crossfit baju kurung 6

Fina berbaju kurung ketika menyel4m di Pulau Tioman pada 2009.

Meng4kui kepen4tan melakukan crossfit, Fina yang merupakan pelatih bagi aktiviti menyelam bagaimanapun kembali memakai baju kurung ketika itu untuk jamuan bers4ma teman-teman.

“Memang pen4t buat handstand push up. Kedua-dua tangan terus mengg1gil. Tapi saya pakai juga sebab peluh dah ker1ng dan untuk sesi bergambar.

“Cr0ssfit hari tu saya gel4rkan ‘sh0ulder day’ yang mana latihan memberi impak dan ketahanan pada bahu,” katanya.

Vide0 Fina memakai baju kurung ketika melakukan cr0ssfit meraih lebih 400,000 t0ntonan di TikT0k.

Sumber : mStar

Leave a Comment